設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: David_Vincent

[藍光播放機] 你仲會買Philips BDP-9700嗎?

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

petergood 發表於 2013-9-17 10:32
唔關我事是指樓主的問題不發生在我身上, 因為對這個牌子已沒信心.  請問這算不算搭咀?

請問open forum,  ...

梗係可以搭咀啦! 你無見到我俾左個 你咩?
不應迷信科學但不可不相信科學。

星級玩家

eyebyeye 發表於 2013-9-17 23:26
I am also using firmware version 3.92 without any problem reading "China made Blu-ray movies"...Yo ...

Thank you for the info, will try it out tonight.

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

肥仔樂 發表於 2013-9-18 11:05
如果講分工..部9700 睇戲唔夠103靚

聽歌唔夠事但一部cd player.. 就算2千幾..都唔明禁開心做咩..禁都要 ...

我友輩中就好多人用緊9600/9700, 重來無聽過佢地咋型, 唔知你有無親身AB比較過, 我就有機會係朋友家中同場拍過, 都係果句, OPPO-103聲畫都輸晒被9700...但就未有機會拍過105, 所以我重來不搭咀說105的好壞及性價比。

仲有, 就算OPPO-103聲畫, 性價比輸晒被9700都唔等於無人買103, 正所謂「一樣米養百樣人」, 各有所好嘛! 正如我有些玩HiFi朋友, 永遠相信$10,000.-的器材必比$8,000.-的好, 加上廣告, 網絡吹噓下, 做下野, 咁咪OK多人買lor...

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

肥仔樂 發表於 2013-9-18 11:09
其實呢句最實際..正好講晒philips 點解出到禁靚聲畫都只係2千幾..

一分錢一分貨..自己諗~ ...

我用部9600做CD transport, Coaxial out 去DAC聽音樂比過萬元的CD player仲正, 9700更加唔洗講...

不過講你都唔會信架啦, 兩部你都無, 無得試...

進階玩家

第一, 9700 對oppo 103.. 畫方面.. 真係各有各好.. 不過睇耐左..philips 自然d..103  分析力高d~ 睇你鐘意d咩..

聲方面
9700 同oppo 103 ..自己dac計, 呢個真係9700 好d

出dac計,9700 都出左dac,做盤要求唔係好高,係PIONNER D盤特別屎 ,而且你點知比過萬元的CD player仲正,你又玩過幾多部萬元的CD player
5.1
前:Focal 907be
中:Focal cc700
後:Focal sib
AV AMP:NR-929
BR:CA752
超低:SPL800
投影: Pana AR-100 TV: Pana 42 Plasma
2.0
Mac ,Cray DAC, 金仔E550

進階玩家

最大問題係..你講到禁好都大把師兄出事

Philips QC 差 同畫質一樣成正比,越靚越多問題,大把人整philips 電器整到傻,靚靚都無用

Philips 為左cut cost, 咩電子料都用到好margin, 好多都係一過保用出事

如果部野禁高質數,又賣到錢,philips 都唔洗賣左個av部門啦~
5.1
投影: Pana AR-100 TV: Pana 42 Plasma
2.0

進階玩家

其實我一向都無講philips 唔靚聲靚畫,只要壞左唔好講禁多就咩事都無
5.1
2.0

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2013-9-18 10:57
唔係3千幾, 祗係$2,200.- , 尼d葡萄買唔到架啦,  

做人簡單d, 睇藍光就睇藍光, 當CDT用就安心 ...

請問邊間SHOP賣$2200? THX!

進階玩家

我又唔怕講比你聽我對philips 個人經驗

第一部有DCDI 1080I 同其買左PIONEER 969 DVD ,部969 用到上年都用得, 部philips 好多問題,第二年就唔用得了
跟手見靚買左一部29" TV ,又係因為見Philips 靚畫,知有問題,年年續保,保左5年,5年內整左3次,最後第六年唔保,唔保一壞未換機
之後轉左用FUJITSU, 第一二代問題多,不過都係5年後先壞,未整過,一次過換
又係見PHILIPS PLASMA 比日本仔自然,都第四5代PLAMSA,又見有3年保用去馬
點知四年又換機..整左3~4次..最後換牛換PLANEL, 真係成部換過比我,又係過保未夠一年唔要得
有得整都唔係問題,係次次一無件就等最少2個星期,無電視一個星期都死得啦~
所以PHILIPS 幾靚都好,都唔想中多次計, 好在個AV DEPT 都無啦..應該唔會再中計
5.1
2.0

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

肥仔樂 發表於 2013-9-18 12:04
最大問題係..你講到禁好都大把師兄出事

Philips QC 差 同畫質一樣成正比,越靚越多問題,大把人整phili ...

完全認同師兄所言 9700与103 畫質同级 只是取向唔同各人喜好.用來做CD轉盆加DAC兩者無分別.
但操作順暢 9700完全無得揮.如果大家當CD机用則9700較103好声.壞机情況103比9700少很多很多.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110