設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: David_Vincent

[藍光播放機] 你仲會買Philips BDP-9700嗎?

進階玩家

ronan 發表於 2013-5-25 22:16
我未用過9600

我以前用9500 時,畫質係好過mtv 3000 ,但依家部9700 ,畫質可以話差過mtv 3000

巧合地,我都覺。開箱播DVD, 即時覺好過9600. 播BD,吾多順眼。現在問題已解決,表現好過9600了
簡約唯美主義者

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

David_Vincent 發表於 2013-5-25 22:32
其實好令人懷疑9500/9600/9700 的bdp ,係大陸設計同生產,又或者係大陸的oem 機

呢個都有可能,因為我 ...

您諗下, 一部機既tray盤可以連按制都冇反應, 有時熄機要拔電源................... 您話部機盞唔盞鬼

鑽石玩家

kvic 發表於 2013-5-25 22:46
巧合地,我都覺。開箱播DVD, 即時覺好過9600. 播BD,吾多順眼。現在問題已解決,表現好過9600了 ...

firmware已改善9700問題嗎?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

David_Vincent 發表於 2013-5-25 22:32
其實好令人懷疑9500/9600/9700 的bdp ,係大陸設計同生產,又或者係大陸的oem 機

呢個都有可能,因為我 ...

小弟係從事有關大量生產行業, 等小弟先解釋一下OEM同ODM分別:

OEM (ORIGINAL EQUIPMENT MANUFACTURER)
意思即係大家熟悉嘅名詞 "代工". 如有名的"鴻海"- XPPLE, PS3, "船井電機" - XHILIPS, TOXHIBA等.
做法係, 佢地出工人, 工廠, 幫人組裝生產. 但係零件要與客戶指定供應商訂購, 不可用自己供應商, 以提高物料議價能力及質量.
上述做法, 加工廠利潤極底. 因為每一件產品, 成本大約佔去65% (視孚零部件組合而定). 扣除離費, 開銷, 工廠利潤大約得20%以下. 如果途中出現什麼"閃失"出錯, 甚至會發生"白做"或賠錢的情況!
好似 xpple為例: 剛剛她們退回800萭部 "i瘋5"俾鴻海"翻工", 理由係機身噴漆不良. 而翻工成本每部為大約400多元! 因為咁, 鴻海唔見咗十幾億利潤!

ODM (ORIGINAL DESIGN MANUFACTURER)
意思即係由採購方委託製造方,由製造方從設計到生產一手包辦,而最終產品貼上採購方的品牌且由採購方負責銷售的生產方式.
如有名的 "XPPO"碟機 (xppo, XAMBRIDGE, AYRX), "XINNER"後級 (XINNER, XMOTIVA). 呢個做法有個好處係, 大部分可以自己話事, 除咗機面設計, 貨期同找數期!
唔好處係, 要自己做開發, 開發係一樣好花錢, 但係又不可缺少嘅"資本開支". 所以係現今AV/HIFI須求低迷情況下, 好多品牌中下價產品, 都會以上述做法. 去減低開支, 但又唔會損失市場. 我記得有一期影音書做咗一個中下價藍光機比試, 其中一張相很有趣, 是將所有機內部結構公開, 竟然有3部不同品牌機嘅底板, 走線有9成一樣!? 意思係物? 叫係話大家都用個間廠ODM服務囉!!   

好啦, 講番飛記9系情況, 佢應該屬於前者. 因為結構複雜, 太多貴價及專案元件, 不適用於ODM中. 而品質問題, 係一個"COMPLEX"問題, 好難一慨而論, 因為有可能, 一開始個DESIGN出問題, 往後怎樣補救都係"事倍工半", 又或者係QA/QC監督不力等.   

進階玩家

據我觀察,今次9700個平台,底子打得穏,D問題只是需要點時用Firmware fix,
包括間中板面eject 制要按第二次問題。。

希望我吾會跌眼鏡
簡約唯美主義者

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟因工作關係偶爾會接觸樓主講嘅呢個品牌,對其感覺就傳言一樣: "XXX,冇X好!" ~~~~~~~~~~~~~~~信不信尤你哋!

進階玩家

吾信。因為吾知你講乜

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Stanley5387 發表於 2013-5-26 11:29
小弟因工作關係偶爾會接觸樓主講嘅呢個品牌,對其感覺就傳言一樣: "XXX,但冇X好!" ~~~~~~~~~~~~~~~信不信 ...

唔知師兄係接觸philips 咩電器?

我就因為工作關係成日都要接觸philips 的燈具,起燈具黎講,可以話大部份的光管, 快子管都係用philips ,其次係osram

而philips 電子火牛成日都出事,之後仲攪到差d 要比政府asd 除名

聽聞有d 客寧願用佛山照明,都唔用philips

菲利浦,無樣好

苦要生活好,咪 x 用菲利浦

進階玩家

76網友叫人吾好買飛仔bdp, 買燈膽。睇來歷史要改寫。。
簡約唯美主義者

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ronan 發表於 2013-5-26 21:33
唔知師兄係接觸philips 咩電器?

我就因為工作關係成日都要接觸philips 的燈具,起燈具黎講,可以話大部 ...

諸如此類啦!除燈具外,一般家庭電器嘅物質同 QC 都唔穩定,部份嘢好似較為易壞之餘又唔少人有投訴, 所以 …………