設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: David_Vincent

[藍光播放機] 你仲會買Philips BDP-9700嗎?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

good88690 發表於 2013-5-25 11:39
我買了9700, 確實有以上問題, 絕不是看看討論區, 就再轉閱

我已跟philips溝通, 就連回覆上, 他們都知qc上 ...

絕對認同師兄你的分享,你的心情我亦好明白,當初我買P記55都遇到一啲傻傻下問題,出post無人回應,好似只是我中獎,真唔知點解對P記偏心,無乜人投訴,而飛仔就未買9700的師兄都加把咀話點差點衰。

其實而家啲機真的比以前差,電腦化軟件控制就會傻的,以前用硬件控制咪唔會咁多問題,

根本隻隻牌子都有類似情況,睇下多與少,呢部機賣咁平以在價格上反映咗存在問題,啲料應該賣6K幾的,貪平就要博一博啦。

高級玩家

good88690 發表於 2013-5-25 11:45
這個問題, 我都反映過, 他們回覆是新firmware已解決, 但我再報告, 其實問題仍在.

最後的方式是, 如果想 ...

師兄係咪用單一HDMI輸出到Amp?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

victorlam 發表於 2013-5-25 13:14
師兄係咪用單一HDMI輸出到Amp?

我都有同樣情況, 毛論單一hdmi, 定一條聲一條畫, 都會有機會選單冇左聲, 唯有再簡多次

如果係setting有問題的話, 點解簡多次又有聲............?

可能又要等佢下一論更新, 先或者可以再解解佢...................

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2013-5-25 12:31
絕對認同師兄你的分享,你的心情我亦好明白,當初我買P記55都遇到一啲傻傻下問題,出post無人回應,好似 ...

我而家都用緊, 您用過就會明, 一些唔應該出現的問題, 都會發生在呢部機身上, 真係好有公主病的

鑽石玩家

ronan 發表於 2013-5-25 11:40
其實bdp 唔係咩高科技產品,你見oppo 攪得咁成功就知

再者bdp 的表現唔可以只靠科技黎解決,仲要視符電 ...

咁請問師兄,9500同9600邊部畫質同用料靚D呢?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

good88690 發表於 2013-5-25 12:07
我家中有onkyo, 亦有pionner的amp, 同樣有相同問題.

您可試試我說的方式, 應該會完全正常.

係呀,每次轉歌,要再按先有返聲

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

David_Vincent 發表於 2013-5-25 18:05
咁請問師兄,9500同9600邊部畫質同用料靚D呢?

我未用過9600

我以前用9500 時,畫質係好過mtv 3000 ,但依家部9700 ,畫質可以話差過mtv 3000

不過以睇dvd 計,9700 又好過9500 好多

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

littlesweet 發表於 2013-5-25 14:15
我而家都用緊, 您用過就會明, 一些唔應該出現的問題, 都會發生在呢部機身上, 真係好有公主病的  ...

例如轉歌時,會無左聲,呢d 唔係qc 問題,而係當部機出廠時,例牌都要測試下部機,但philips 可以試都無試,就咁推出市面售賣

其實好令人懷疑9500/9600/9700 的bdp ,係大陸設計同生產,又或者係大陸的oem 機

鑽石玩家

ronan 發表於 2013-5-25 22:16
我未用過9600

我以前用9500 時,畫質係好過mtv 3000 ,但依家部9700 ,畫質可以話差過mtv 3000

即係你以BD做對比9500好過MTV3000,但DVD就9700好過9500,對嗎?

因為我只得9600,所以唔知道9500係咪靚D。

鑽石玩家

ronan 發表於 2013-5-25 22:20
例如轉歌時,會無左聲,呢d 唔係qc 問題,而係當部機出廠時,例牌都要測試下部機,但philips 可以試都無 ...

其實好令人懷疑9500/9600/9700 的bdp ,係大陸設計同生產,又或者係大陸的oem 機

呢個都有可能,因為我以前睇到一篇網友寫文章,佢表示係前飛記僱員,仲爆料話飛記末落,都係因為減低成本將產品大量外判俾大陸廠造,搞到質量好差,俾顧客投訴。