設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: MingSir

[汽車] Bridgestone 石橋 RE002

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tatchai 發表於 2013-1-18 23:12
ching 我都有朋友介紹我用NITTO, 睇過外國評價都幾好咁喎....CHING 換左未? 咩價位同想聽下你意見...
我 ...

我明天先換,換咗再畀評價,請稍等一兩天待我試試新軚。
Pansonic Plasma TH-P42G10H
Yamaha RX-V667

2010 Subaru Impreza STi

黑鑽玩家

多謝咁多位師兄既資料, 最後都係換左 BS RE002, 仍在開呔中, 但已自我感覺非常良好, 靜好多, 起步爽好多, 開呔後再報告!

我祗是普通會員,唔係版主

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tatchai 發表於 2013-1-18 23:12
ching 我都有朋友介紹我用NITTO, 睇過外國評價都幾好咁喎....CHING 換左未? 咩價位同想聽下你意見...
我 ...

換咗兩日,裝喺後面,前面喺Dunlop 03G,第一日可能未開軚同凍車關係,喺龍翔荃灣方向過咗獅隧嗰幾隻灣80-90km/h咁行會覺得後面有少少咬唔實。

第二日部車Warm Up咗,同一段路行100-120km/h都冇問題,返到屋企用手指頭(唔係趾甲)按落條軚到有粘住嘅感覺。
以呢個價錢(之前嘅Post有價錢同Size)嚟講,可以玩到Semi-R軚,抵玩!同埋後面靜咗好多,03G真係嘈到咩咁...

星級玩家

ctkelvin 發表於 2013-1-21 11:39
換咗兩日,裝喺後面,前面喺Dunlop 03G,第一日可能未開軚同凍車關係,喺龍翔荃灣方向過咗獅隧嗰幾隻灣80 ...

呢個價真係抵玩, 不過我唔諗R 胎嚕, 依家諗緊PSS 定NITTO既NT555/INVO, 不過我要17吋225 就夠啦
BTW, CHING 係邊度換NITTO?
P42G10H
PIONEER LX75
DUNE H1
MT-CD40,傳神S5胆前級, HORUS AUDIO A200
Mission792, 78C, nanosat prestige, SPL800i, PF30

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tatchai 發表於 2013-1-23 13:21
呢個價真係抵玩, 不過我唔諗R 胎嚕, 依家諗緊PSS 定NITTO既NT555/INVO, 不過我要17吋225 就夠啦
BTW, CHI ...

已PM,如要靜,用Invo,台灣外國都話佢靜!

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

CHING 們,

師弟嘅小駒(GS300/2009) 也應夠期換呔! 想更換 Bridgestone, TURANZA GR-90 x 4 pieces, 大約價錢幾多?  CHING們有冇相熟呔鋪介紹吓!

請多多指教/提示 with mant thanks!!!.
LCD TV : Sony A85J
AV:Pioneer SC-LX704
BD : Sony
FS : MA RX2
CS : MA RX Centre
SR : MA RX1
Sub : Sunfire HRS (AQ)

黑鑽玩家

FYI:

MY RE002

255/40R18---> $2600
225/40R18---> $2200

GR-90 貴左好多(唔知Yen跌左會唔會平番D!?), 同 RE002 唔差得好遠, 可以比較下!

用左兩個幾月, 行左 3000km 左右, 入彎出彎穩定性及循跡都十分良好, 比得上再之前條 RE050, 寧靜度亦–流, 反而直線加速無上一度 RE001咁好, 有點奇. 乾地表現優秀, 濕地無乾地咁好, 但仍屬良好!

唔好嘅係 Not made in Japan + 貴 !

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

MingSir 發表於 2013-3-22 11:41
FYI:

MY RE002

MingSir CHING, 多謝你的提示!
向你請教....輪呔 225/40  <===> 225/50 有何分別呢?   Thanks!

黑鑽玩家

40,50是輪胎的扁平比(%), 40薄D, 50厚D

扁平比的算法: 胎寬X扁平比=胎高(厚)
225/40-->225mm X 40% =90mm
225/50-->225mm X 50% =112.5mm

黃金玩家

MingSir 發表於 2013-3-23 03:50
40,50是輪胎的扁平比(%), 40薄D, 50厚D

扁平比的算法: 胎寬X扁平比=胎高(厚)

MingSir CHING,
換言之更換 225/40-->225mm X 40% =90mm>>>>即是意思 Low 低部車少少?