設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: siukit_siuhan

[用家報告分享] 小圈子玩意,幾時變大眾玩意呢!! (P42旦旦原理補完篇)

銀級玩家

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

槍手兄, 又係我呀?
Lester 發表於 2012-9-18 11:43 PM

萬眾奇袋啦

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
萬眾輪大旦

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

槍手兄, 又係我呀?
Lester 發表於 2012-9-18 23:43

拜呀!
No Music No Life

銀級玩家

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

我覺得烏英隻amp 應該食雙旦

星級玩家

槍手兄, 又係我呀?
Lester 發表於 2012-9-18 23:43

代筆, 希望以小弟拙劣的文筆及半桶水的知識讓大家明白多少少旦盒的基本概念, 哈哈~~!!!

儲電特性, AC之儲電與DC之儲電狀態完全吾同, 只可儲短暫的時間.但通過一儲一放這狀態, 交流得以穩定及淨化比一般的隔離牛及電處更純淨, 但儲備之電可供器材迅態所需而變相加快了slew ratio 及加大了動態, 這是其他牛及電處所不及的, 而旦盒之運用更具彈性.可加可減可串, 亦可造成一個小型發電站~!!

旦盒更加會補充你所插之器材的power supply元件或線路之不足所造成的種種失真, 要是插咗旦盒而發覺聲音改善了, 這就反映插上的器材或你家電源之不足; 如果插左發覺聲音變肥或變瘦, 這就反映那件器材設計時所加入去之味精~!!

歡迎各方友好或用過的師兄們指正或補充, 盼大家也能藉這件物品提升自己器材表現外, 也能互相分享, 亦可增加少少音響理論與知識, 謝謝~~!!!

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
Lester + 10 同志們,辛苦了~~
terryc + 10 great~

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

代筆, 希望以小弟拙劣的文筆及半桶水的知識讓大家明白多少少旦盒的基本概念, 哈哈~~!!!

儲電 ...
siukit_siuhan 發表於 2012-9-19 22:20

傑神完來早已知道旦旦原理

又唔早響,攪到我把旦旦抽抽插插咁做A/B比較,做實測
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

食旦食到今日已經第十日了 ,相對「插旦」後,音質改善約於插入第七至第八日有較明顯地出現

但小弟因求「豬」欲強,在傑神未出「旦」理論post時已做了個小測試!!希望找出「電」入旦後,由旦輸出去Amp的「電壓」與未插旦時,socket直接輸出去Amp的「電壓」有否改變 (注意:以下是帶電測試,請在有合資格的有牌電工協助下才可進行)

電工用小弟的cheap 雞它錶,度到比Amp的 socket 輸出約有225V(觀察了約十分鐘無大變動)!

之後在此插蘇接駁旦旦,在自制的電源線上的「公」插接位 "T" 出一條1.5mm直徑的銅電線入它錶,自制的電源線另一端照接駁到Amp!在未power on Amp 及 power on Amp 未播歌時都係 keep 住 225V!

當按下play 掣播大棚o野時,觀察了約十分鐘都keep 住以下相片~
約225V,無上無落~

如果小弟個雞它錶係正常無壞,而用 V=I(R) 的中學物理解釋下,理應電流(I)及電阻(R)都無出現變動!電壓、電流及電阻無因經過旦後而作出升壓、增加電流或電阻提升現象~而音質得到提升在Suikit 前一個回覆已作解釋
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

儲電 ...
siukit_siuhan 發表於 2012-9-19 22:20

我google 左兩下"slew ratio" 係咩野發覺原來好重要!   
我吾明旦盒點可以加快slew rate, 更加吾識點量度, 不過如果係真既, 似我理解slew rate 愈快,即係amp反應愈快(動態) 還原能力愈高   (有無講錯?)

*red= desired output, green= actual output

http://en.wikipedia.org/wiki/Slew_rate

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
terryc + 10 大師呀!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我google 左兩下"slew ratio" 係咩野發覺原來好重要!   
我吾明旦盒點可以加快slew rate, 更加吾識點量 ...
Lester 發表於 2012-9-19 23:40

原來有咁多大師在此,早知小弟唔洗叫朋友來做測試啦

星級玩家

我吾明旦盒點可以加快slew rate, 更加吾識點量 ...
Lester 發表於 2012-9-19 23:40

多謝烏英大C比位我地,有得人人做大C