設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 小圈子玩意,幾時變大眾玩意呢!! (P42旦旦原理補完篇)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

如欲借旦, 可向tomtomsu兄留名

已叫做了獨立電, 雖然不是用名貴線材, 起初都覺得唔差, 都入得下耳, 但加了旦盒於寶樹牛與Yamaha 101M之間, 又試放在較細電流的前級, 也加在用電量較高的10仔前, 10仔已用sine30a, 好過佢的當然大把, 亦總算聊勝於無吧, 但用旦與不用旦聽歌是兩個世界~!!

旦盒外觀 (新增補充資料, 多謝烏蠅哥相助, 其他技術原理構造等問題, 有勞各位曾用過玩過的師兄幫手)

節錄自Lester: 旦盒係一個盒, 入面有幾舊類似電容既野(好巨大)同一D不知名線路, 用法係先用一條特制美式PC 連接旦盒同牆插, 跟住張你部機插入旦盒度取電(即係一個得一個位既powerbar)

旦盒原理我只知有儲power功能, 其他功能已不記得, 亦無從深究, diy簡單的也可以, 但不會拆件研究, 因自知對此及自身用的器材只是幼稚園級, 重點是加了好聲得多, 有明顯可聽的進步呀, 除下比較又怎樣~!? 都聽得, 但冇咁爽及震撼吧了, 同感覺好似器材漏了氣一樣, 這個旦盒我視為處理電源的一部分, 它不同訊號線與電源線, 即使他日轉系統, 依然也可照用無浪費~!!

講番改善地方, 後級好似打了針, 力量大了, 果種暗勁當你播鼓或bass更能感受, 加上小弟有用超高聽歌仔, 加旦可能力量大了, 超高去得更盡, 先不論岩聽與否, 整個音場亦即其包圍感肯定更好, 但重要它不是將你的樂器及人聲等形狀變大, 這個是很重要的, 因小弟用過很多如電源線是聽到好似大聲並開揚了, 但往往亦令一些位置過大, 對於小弟基本上什麼類型歌曲, 如jazz, big band, rock, vocal jazz, animation等也聽是很不爽及不利的, 而聽聞播古典最能知道旦的威力, 小弟會努力學習聽古典, 哈哈~!!

在此亦重提2.1的問題, 誠如部分前輩或師兄所言, 這不是新玩法 (你都用過2.1 pc speaker吧), 亦知難玩得好, 更知部分音箱有齊超高超底的設計, 但我冇閒錢玩高級器材, 只能用平民級的, 而玩2聲道的大家不是每天盡力研究如何將自己器材用得更好嗎~!? 所以認真的說句, 只要你有多對喇叭線, 何不用來試駁下你的十仔試下, 又免費, 又不會燒機, 申報我是從後級駁去十仔~!!

拾旦真的有益~!!

播呢d更加游刃有餘, 唔信可約個期嚟試下, 當交多個朋友~!!

看圖就知我的十仔真是最平民級, 但有好處, 就是口徑不細有12寸, 並是薄唇, 都幾夾聽歌用, 睇戲如何~!? 你問其他AV前輩吧, 因我聽歌同睇戲是9同1之比~!!
加旦後用十聽歌果浸超底有力量之餘, 線條修了, 速度快了, 與整個聽歌環境更為融會, 你如聽live, rock, big band or jazz, 不用超底怎能成事呀~!? 不過你話只數青蛙又真的不需要, 不過總相信這裡大部分師兄也是多元化的人~!!

bboy兄介紹的日版ultra zone, 現變為我其中的試音碟, 你試track two中間果段就知加旦與不加旦, 同有十冇十聽歌的分別了~~!!

前級旦

後級旦

後話, 雖然小弟不多曉發表偉論, 好多時亦不懂個中原理, 但愛上76post的原因, 其一是這裡夠開放, 可容納不同異見人士聚首一堂, 又少被人白鴿眼 (小弟用的是古舊器材), 在這裡又真的識到一班同是喜歡聽音樂, 又窮又要玩志同道合的傻佬, 有些是隱藏前輩高手, 有些是音樂達人, 有些是真正金錢幫等, 總之音樂會友, 最緊要開心, 寄語某位我很尊重的前輩, 有些事何需太執著太認真呢~~~!!!

記得此旦要煲七七四十九日才是真正發威之時,哈哈!!
其實,煲兩日已有可見的進步~~

評分

參與人數 18威望 +144 收起 理由
BBpredator + 3
StoneAge + 5
bigair + 10
guly + 10
benjamin + 10
MSZ + 10
agic + 10
interhuman + 9
jason1969 + 10
Lester + 10
avlam + 5
tomtomsuccess + 10
leo25 + 10
xover + 10
terryc + 10 Great
aacc + 1
beerboy + 10
kwokchi + 1

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我想玩(旦盒)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

已叫做了獨立電, 雖然不是用名貴線材, 起初都覺得唔差, 都入得下耳, 但加了旦盒於寶樹牛與鐵甲奇俠之間, 又 ...
siukit_siuhan 發表於 2012-9-12 22:52

你d文字,最少響字數上,已經有得同nick兄揮。
No Music No Life

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢期又興玩電了。。。。馬Sir有power cube﹠MPF,這裡有“旦盒”,勁!
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

你d文字,最少響字數上,已經有得同nick兄揮。
beerboy 發表於 2012-9-12 23:09

仲要圖片文字段落分明,慌死毒人唔死咁

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

仲要圖片文字段落分明,慌死毒人唔死咁
kwokchi 發表於 2012-9-12 23:17

上佢度聽下ironman囉.....
No Music No Life

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

上佢度聽下ironman囉.....
beerboy 發表於 2012-9-12 23:20

Beerboy兄,睇黎要下個月先得啦,到時希望你地受小弟玩啦

黃金玩家

勁!有無深穿牆之感?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

上次無旦旦聽到我

我重邊敢再探"The God Of Yamaha"你呀
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

高級玩家

勁!!!