設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: law1987

[外國] 《蝙蝠俠—夜神起義 The Dark Knight Rises》- 影評討論區(含劇情)

高級玩家

尋晚去Isquare IMAX睇左, 坐尾4行.
不過都幾佩服頭1,2 行仲買飛黎睇既FANS!!!
(不過D字幕太大粒...遮住左...)

今集跟上1集都幾正~ 故事頭半雖然冇咁緊湊~
不過漸漸帶動你個人去入個故事去!!!
就開始大家動腦既時候喇~哈哈~!!! 讚!!!

但可能因為今次香港只係2K 數碼IMAX, 畫質都唔係好突出...
之不過聲音真係拳拳到肉, 恰到好處!!!

最後, 想問問點解會舖條線俾"羅賓"出場既~?
係咪會有外傳等等之類?

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 160# 沙煞比

我都係so佬講話一句"好睇"...我就即時上網訂10點半場飛睇...
連套戲2個幾鐘都唔知 攪到坐通宵巴返屋企

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

尋晚去Isquare IMAX睇左, 坐尾4行.
不過都幾佩服頭1,2 行仲買飛黎睇既FANS!!!
(不過D字幕太大粒...遮住左.. ...
sammykin125 發表於 2012-7-25 10:14

今集結局robin出現嘅作用喺劇情上可以說明佢繼承batman,當然都會有其他可能,例如真係做robin,甚至有Ching話係做nightwing,哩d要自己想像,但總知一定係接替Bruce Wayne嘅工作。喺商業上,正如《Batman Begins》最後出現joker,都係一個進可攻退可守嘅做法。要拍續集的話可以繼續拍落去,否則可以同人講故仔已經完滿結束或者:「睇Tim Burton果集啦,接住落架~」。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 162# RiceR9

我凈係知過兩個鐘咋.......所以都無買野飲費事中途要去交水費錯過任何部份
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

《蝙蝠俠 – 夜神起義》昨日香港率先開畫,錄得$5,127,903票房,除了成為史上所有蝙蝠俠電影開畫日賣座冠軍 ...
小瑟 發表於 2012-7-20 09:52 PM

《蝙蝠俠 – 夜神起義》北美首日午夜場創票房記錄
7/19午夜場首映的《蝙蝠俠 – 夜神起義》以美金三千萬創下有史以來午夜場票房記錄。
該午夜場在北美3825間戲院播放,其中330間為IMAX規格。今年票房記錄保持者
《復仇者聯盟》的首週票房為美金兩億七百萬,而首日午夜場票房為美金一千八百萬。

首週票房
Warner Bros.(華納兄弟)公佈了《蝙蝠俠 – 夜神起義》首週票房:
北美為美金一億六千萬,其中美金一千九百萬為IMAX票價,而全球首週票房則是美金兩億四千九百萬。
《蝙蝠俠 – 夜神起義》成為史上2D電影首週票房冠軍。但少了3D電影票價,以及首映日所發生的科羅拉多州丹佛市槍擊案,
《蝙蝠俠 – 夜神起義》成為所有電影中的首週票房第三名。

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

克里斯多夫諾蘭的道別黑暗騎士三部曲公開信

《蝙蝠俠—夜神起義》新推出的書中(The Art and Making of The Dark Knight Trilogy),導演Christopher Nolan(克里斯多夫諾蘭)寫了一封向蝙蝠俠三部曲道別的公開信:

阿福、高登、盧修、布魯斯…韋恩,這些都是對我來說意義非凡的名字。今天是我距離將要向這些角色道別的三個禮拜前,今天也是我兒子的九歲生日。他出生的時候,我們正在我自家的車庫裡用隨意的材料拼湊著Tumbler(蝙蝠車)。過了許多時間,也經歷了許多改變。從一開始,當片場拍攝一些槍戰場面或是使用到直升機,我們都已經認為是相當特別的場景,到現在,請到上千名臨時演員、建築物爆破、空中拍攝劫機畫面都已經變得是熟悉的場景了。

許多人問我們是否一開始就打算拍攝三部曲,這就像是有人問你以後是否打算長大,是否要結婚並且生小孩。這答案是很複雜的。當我跟David Goyer(大衛哥雅)剛開始探討布魯斯韋恩的故事時,我們會嘗試想要留下一些伏筆,但最後又收手,因為我們不想將焦點放在未來。我不想知道的比布魯斯韋恩還要多,我想要跟布魯斯韋恩一起成長。我告訴大衛哥雅和Jonathan Nolan(強納森諾蘭)要將他們所知道關於蝙蝠俠的一切都放在我們正在拍攝的電影,所有劇組人員也都是一樣,毫無保留的拍攝第一集。他們打造了整座高譚市,而Christian Bale(克里斯丁貝爾)、Michael Caine(米高肯恩)、Gary Oldman(蓋瑞歐德曼)、Morgan Freeman(摩根費利曼)、Liam Neeson(連恩尼遜)、Cillian Murphy(席尼墨菲)開始進入並活在這城市裡。克里斯丁貝爾將布魯斯韋恩飾演的相當令人信服,他帶著我們進入這位傳奇角色的內心世界裡。

我從沒想過我們會拍攝續集,有多少續集是成功的呢?為何要冒這樣的險呢?如果拍攝續集能帶布魯斯韋恩的心靈到另一個境界,而電影中的反派角色也慢慢成型時,這時我知道拍攝續集是必要的。我們將原班人馬找回來,一起重返高譚市。經過了三年,高譚市變了許多,更大、更真實、更現代,也即將面臨一個全新混亂的力量:Heath Ledger(希斯萊傑)所飾演的瘋狂小丑。我們一樣毫無保留的拍攝這一集,但這次我們做了許多第一集沒做到的事情。我們重新設計了能夠輕鬆活動頸部的全新蝙蝠俠戰衣,也嘗試了使用IMAX攝影機拍攝。我們也做了許多我們第一集不敢做的事情:將蝙蝠車摧毀、鈔票焚燒。通常續集都會比較保守,但我們帶著大家看到高譚市最黑暗的角落。

我一樣沒想過會拍攝第三集,有多少三部曲是成功的呢?但我一直對於布魯斯韋恩旅程的終點很在意,而當我跟大衛哥雅發現了這終點,我知道我必須要親眼看到。這是我們當時在我的車庫拼裝的日子中,想都不敢想的事情,我們要完成一個三部曲。我再一次的請大家一起回來高譚市。四年後,高譚市依然健在,變得更乾淨了,韋恩莊園也重新蓋好了。熟悉的面孔也回來了,稍微老了一點,稍微多了智慧,但一切不如表面上所見到的。高譚市正在慢慢的墮落,而一股新的邪惡勢力正在崛起。布魯斯韋恩認為高譚市已經不需要蝙蝠俠了,但布魯斯韋恩錯了,跟我一樣,我也錯了。蝙蝠俠必須歸來,他永遠都必須存在著。

米高、摩根、蓋瑞、席尼、連恩、希斯、克里斯丁…貝爾,這些都是對我來說意義非凡的名字。我在高譚市的這段期間,我負責照顧史上最偉大的傳奇角色之一,對於一個電影工作者來說,這是不可多得的挑戰和經驗。我會想念蝙蝠俠,我也希望他能想念我,但他知道不善於表達感情。

http://batcave.com.tw/?p=3738

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都係忍住唔睇任何影評/相關報導, 因為好想知Christopher Nolan 會點拍

出字幕個時諗住走, 老婆問會唔 ...
沙煞比 發表於 2012-7-25 09:58

我睇isquare imax入場時有個notice話明完咗字幕後無嘢睇, 等啲人唔使乾等~~!!

黃金玩家

我睇isquare imax入場時有個notice話明完咗字幕後無嘢睇, 等啲人唔使乾等~~!!  ...
ykluk 發表於 2012-7-25 11:24

頂.......我係megabox 入場好似唔見有咁既野
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

專業玩家

絶對係一套不可多得嘅電影! 只能用超正嚟形容! 小弟有以下幾點愚見:

1) 有朋友話不及TDK, 但我覺得只係當時冇人諗到漫畫電影原來可以拍到咁高境界, 從而對TDKR有超高期望!  但今次TDKR所拍出嘅史詩氣勢, 劇本嘅張力, 與前兩集嘅一脈相承, 以及電影嘅深度和所帶出嘅思考點, 層次絶對唔係一般popcorn電影如The avengers, Transformers 等能夠媲美!

2) 另外, 亦有師兄話Bane

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
law1987 + 10

查看全部評分

專業玩家

點解唔可以發長回復嘅?? Any ching HELP??