設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: johnnykut

[請教] 終於毒發,準備學下玩家庭影院,請問????~~~

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

星期6去過惠豐"科澤"同德發睇過~
聽過"科澤"套display套喇叭仔,乜都唔識既我就覺得ok,當然冇比較過其他,唔 ...
johnnykut 發表於 2012-4-16 17:33

johnny哥, 其實未必係ching唔理你, 只係post76太多post, 所以有時你reply ching回覆會容易叫到人入嚟睇...小小心得...{:9_421:}
另外, 去showroom睇其實唔好預自己屋企可以變成showroom咁, 分別一定好大, 最緊要係去聽唔同牌子嘢, 去選擇心水架生. 至於買咗架生返到屋企想做返好似showroom咁既聲, 呢條路應該好長同要用好多金錢, 暫時呢一刻我諗你唔好諗咁多先~~!! {:9_412:}
睇你屋企張相, 絕對建議你去聽書架spk, 始終空間有限都發揮唔到座地既威力, 而同一價錢既書架都比到好好效果出嚟. 其實換spk既機會正常係比換amp或dac等等既機會少, 你可以先揀咗心水spk先, 再睇吓佢用咩amp配, 再問吓呢度ching有咩意見...記住, 玩hifi/av係有好多知識同經驗去做, 唔係就比返hifi/av玩到你錢又無晒, 聲又唔得架喇~~!!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

咁去其他師兄到聽下都唔錯,一般家居環境會貼近自己環境,各師兄都擁有唔同器材,咁就試到實際環境 ...
fuman0123 發表於 2012-4-17 07:57

富大佬你可以毒死好多人, 包括小弟預備都等死....

3萬

白鑽玩家

回復  johnnykut

Macbook Pro > MF M1 Dac > Cambridge Audio 650R > Avance
Macbook Pro > MF M1 Dac > ...
lavonn 發表於 2012-4-17 04:02

我諗唔好太快叫樓主玩線先喇, 真係顧得頭顧唔到尾....
john兄如果買咗架生返嚟, 先玩返幾個月聽清楚先, 再得閒吸吓毒, 上嚟post76吹吓水, 先再諗玩電玩線調音等等既嘢啦...{:9_423:}

3萬

白鑽玩家

小弟有些意見可以比師兄參考下.

PMC喇叭係英國牌子, 佢既力感, 低頻質感, 空間感都好好, 唔好睇佢細細隻,  ...
ropresident 發表於 2012-4-17 09:52

PMC的確係好嘢嚟~~!! {:9_428:}
英國聲其實都算大路嘢, 好多人都接受到~~!! {:9_407:}

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 54# ykluk

當初玩, 見座地(FB1+)成21K, 真係唔捨得買, 新手咩都唔識, 一下子買成20K喇叭, BOUBLE左個BUDGET了.
所以最後先買左JMLAB, 而家回想, 真係想轉返PMC既OB1i

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

富大佬你可以毒死好多人, 包括小弟預備都等死....
ykluk 發表於 2012-4-17 11:10

6哥我係講其他師兄毒死人 唔係我呀
我係反面教材,的人黎聽過就可知道好多野唔駛買,等佢地唔會買錯我呢類垃圾器材!!
你唔駛驚你聽完唔會毒死,只會想死,我到只俾LG套裝機出既聲好小小咋!!
SANYO Z4000+GRANDVIEW 90寸幕
SAMSUNG D8000 60寸TV
YAMAHA 3900
YS-AUDIO BALANCED A2升級電容版
PARASOUND HCA-2003&JBL S400(x2)
Oppo 105&SINE 60A
Chario Pegasus&Phoenix
Monitor BRFX(x4)
Aviano 9(x2)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnny哥, 其實未必係ching唔理你, 只係post76太多post, 所以有時你reply ching回覆會容易叫到人入嚟睇. ...
ykluk 發表於 2012-4-17 11:09

LUK師兄你誤會啦~~
我以前去其他討論區既經驗,知道有時師兄們有時唔係唔想答,,,
只係發問既問題問唔中point或者範圍太大,唔知點答,或者費時答非所問,,,,
所以我諗諗下換一個問題,縮細d問既範圍,咁我估應該會多d師兄幫到我啦~~~~{:9_408:}

礙於屋企電視堛墻冇位,所以應該買spk既選擇都減少左好多,,話唔定係好事
返工前度左電視上下既空位,下面得7寸左右,而上面有8寸,,,,,咁既尺寸,可能選擇更少

setup方面真係要買左先至再開個新post再問啦~~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  johnnykut

好似冇位呀
jeremymak 發表於 2012-4-17 08:25

原果真係上下都唔夠位既話,我應該可以升高部電影2-3寸~~
咁我有咩spk可以揀下呢???

3萬

白鑽玩家

6哥我係講其他師兄毒死人 唔係我呀
我係反面教材,的人黎聽過就可知道好多野唔 ...
fuman0123 發表於 2012-4-17 11:37

咁我唯有拎套LG套裝機加多封利是比你, 換走晒你啲架生啦~~!! {:9_422:}

3萬

白鑽玩家

回復  ykluk

當初玩, 見座地(FB1+)成21K, 真係唔捨得買, 新手咩都唔識, 一下子買成20K喇叭, BOUBLE ...
ropresident 發表於 2012-4-17 11:18

你對JMLAB唔係賣咗喇咩?