設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: johnnykut

[請教] 終於毒發,準備學下玩家庭影院,請問????~~~

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

咁我weekend過mk行下先~~~
呢兩日都睇到有關Mordaunt-Short Genie 402既資料,個樣又靚仔,評價仲好似幾好 ...
johnnykut 發表於 2012-4-13 21:56

個個ching都做過新仔,上嚟吹吓傾吓就好易升尼啦!
402睇啲ching報告都唔錯,不過小弟未聽過,估計佢中高音應該唔錯,聲音比較集中,適合做front height幫助人聲對白結象!{:9_428:}
但佢擴散不足,用嚟做後置應該係mirage好啲。雖然佢應該低音不足,不過av嘢加隻十仔就得,如你唔太追低音,十吋都好夠!{:9_416:}

銀級玩家

花多眼亂,其實師兄真係先要耳聽八方才可以有feel!呢道d意見只可比個hints你,唔係佢地話正就係正,人人口味不同。當你去完showroom聽完後再入來post76可能得益更大!我係呢道學左好多嘢,但係都未有機會出擊,一定要"忍"!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我呢幾日真係興奮左少少,,,多謝luk師兄同Noic師兄幫我降一降溫~~
咁樣睇下睇下,,,我諗我應該要清楚返每隻喇叭有咩用呢d基本野先再慢慢再考慮~~~

其實我要點先可以搵到呢d比較基礎既資料睇下呢??
各位師兄們有冇咩可以介紹俾小弟睇睇????

專業玩家

小弟想問吓Mezzo 1 系咪比 Mezzo 2 差好多呢? 因我個廳細,放唔到2系。如果唔糸前中置距離太近, 我估都唔會好聲了.....
我的窮鬼器材
BDP: Pioneer BDP-LX55
AMP: Pioneer VSX-819  
5.1: Mordaunt Short Carnival (1,5,7)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 33# johnnykut

之前有師兄講過唔同牌子既amp,而當中Onkyo既價錢會比較平D,用黎入門唔錯了,至於價錢其實你可以去Price.com.hk參考一下,

如果去試音,當然係去代理試服務最好,例如KEF showroom招呼真係唔錯架。

至於買一套家庭影院,我想補充下睇戲隻中置同重低音好緊要,你留意下論壇裡熱門既重低音牌子都差唔多要6k以上,睇戲時中置喇叭有一半以上既聲音由佢發出,如果求奇買一隻,到時就可能見到師兄出post問點解人聲對白唔清晰細聲了,另外後置喇叭亦馬虎不得,可以唔使太大隻,但擺得唔好,個surround效果會好弱,到時5.1就變了3.1,欠缺包圍感。

其實坊間有D書介紹買買家庭影院指南,可以去書局搵搵買返黎睇下,喇叭方面我隨意講一下我認識既牌子特性

KEF (英國牌子但已經大陸造,因此CP值高,清爽聲底)
ELAC (德國、清爽)
Klipsch (清爽、爆、睇戲好)
Monitor Audio (英國..都係走中高、爽快)
Focal jmlab (法國野..清爽)

Quad (又係英國牌子大陸造,暖厚潤澤,我個人好鐘意)
B&W (好多人話佢厚聲,不過我聽過CM8又唔慢..)

如果有錯請師兄們指正。
CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

留意下呢D

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我呢幾日真係興奮左少少,,,多謝luk師兄同Noic師兄幫我降一降溫~~
咁樣睇下睇下,,,我諗我應該要清 ...
johnnykut 發表於 2012-4-14 02:06

咁大個入門知識睇吓先啦,我都係入嚟先睇晒佢先既!{:9_421:}
http://www.post76.com/discuss/forumdisplay.php?fid=36

雜誌可以睇吓,不過唔好盡信,始終有時有啲利益嘢好難百分百中肯,去showroom唔好介意去多幾間聽多啲,因為乜都係耳聽為實!學費少不免要交,唔會有一步到位既嘢架!{:9_407:}

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
阿正 + 5

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

留意下呢D
rockerlam 發表於 2012-4-14 10:22

留意呢D廣告書.....?
錯漏百出, 好多都係求其影幾張相就左抄右抄當 report...
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 38# yuppi

買本書仔當睇廣告認識下D牌子都好麻,要去馬自然要親身試啦,而且有時有D資料都有用呀

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

旺電門口有冇呢???
而家收工去行下先