設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: anw

[討論] 如果呢件事發生在各位身上,大家會點樣去處理?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 210# yuppi

但佢地都起碼幫你跟進呀!還有你打算全套喇叭退返俾佢咩?
人玩Hi-Fi....我就俾Hi-Fi玩!
人玩影音分家....我就玩影音分身家!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  yuppi

但佢地都起碼幫你跟進呀!還有你打算全套喇叭退返俾佢咩? ...
anw 發表於 2012-4-18 15:35

我只係買咗前置加中置. 整件事情係代理(吾係舖頭)將一套 "六神合體" 既喇叭當新貨咁賣俾我, 事敗後將責任推去舖頭度....
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 212# yuppi

去返你買果間店舖訂個日期俾佢地,話果日收唔到貨要求退錢

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 212# yuppi

呢位師兄講得沒錯架

講多無謂,行動最實際........一日唔換機,呢件事都唔會了結,代理或零售商一日唔妥善處理佢地製造出黎嘅問題,事件都唔會平息!
不但影嚮品牌聲譽,更會影嚮產品日後銷路,事件拖得越耐,佢地嘅損失將會越大 ............如果佢地稍為有腦D都會識諗啦,仲駛人教咩?!

起呢件事上面,完全係佢地唔啱,貨不對版不特止,又唔肯積極回應解決問題,直至把問題越攪越大便想委過於人,如想要息事寧人,最好還是速速換貨(或退錢),才可及早挽回準買家的信心,衹為一棵樹而放棄整個森林(market sales),殊為不智,須知Post 76有五六萬版友(可能而家仲唔止! ),就算得十分一人睇過呢篇嘢都唔係嘢少........... 起碼我已經唔會考慮呢個品牌了,除非師兄的次貨事件得到完滿解決,否則我仲會通知埋其他Hi-Fi朋友此事,叫他們以後安小心小心...........

專業玩家

"法國佬"既專業我好多年前買佢部"獅子"既品牌車都試過領嘢!事源新車買回來後先發覺幾隻門D油都有"手指紋"番代理要佢交代係唔係部車"番喷"過先交比我,佢當然死口唔認,重安排路經HK既法國佬"獅子"廠方既市場及公共關係既主管見面,佢話個"法國佬"到時會比個交代比我!滿心歡喜咗一段時間,到見面個時;法國佬"你香港代理面前第一句話"手指紋"有問題嗎?對架車性能又有問題嗎?佢又話其它大品牌都有啦,HKmarket D 真係大驚小陸,然后又比隻尾指比我睇話 HKmarket就係咁小 ,who care。我都末及反應,佢已轉身走人。留番"英x傑"個代理係度,"法國佬"咁講,大家O嘴冇嘢講。好彩代理知衰,佢自已比offer ,如果唔係.........。
自此之後我對"法國佬"D產品都有D保留。估唔到,而家又發生係師兄身上。睇完師兄既發表后,我都轉呔唔買800cv既中置,走咗去買Dali Vokai II。
Theta Jade
ML360S
Cello 1M Encore
Krell 400MCX
MA Studio 10/ FDII
Pioneer LX83

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

{:9_437:} 所以前幾年獅子咪撤離香港囉。對你夠晒坦白渦。
{:9_407:}
Denon AVR-3311
XBox Series X
KEF XQ30, XQ50c, HTS3001SE, KC62
Mirage OMD5
QED Genesis, Chord Carnival SS, AQ FLX/SLiP
AQ Vodka, QED Reference
AQ King Cobra

專業玩家

其實個代理應該自己揸主意,同個客攪番掂,然后自己同間廠倾掂。唔應該揾我地D客仔當波咁!我唸係欧美,呢D咁情况,一早換咗啦!番港真係冇邊間代理做到佢地應該做既本份
Theta Jade
ML360S
Cello 1M Encore
Krell 400MCX
MA Studio 10/ FDII
Pioneer LX83

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 215# andprise

可能佢地崇尚浪浪及散漫主義

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 217# andprise

絕對應同

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  andprise

絕對應同
anw 發表於 2012-8-3 18:26

Ching case solve already?