設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Lester

[合併式擴音機] 開箱開箱~~ Union Audio (Horus?) A-200合併 + YS Audio A2 膽前 (updated)

高級玩家

回復 67# Lester

師兄要升級出聲呀, 我2舊水同你接左佢

新仔玩家

有幾精明呀, 我而家成手土炮野, 無resell value,第日想upgrade DAC 都吾知搵邊個接 ...
Lester 發表於 2012-3-20 12:18

講開DAC. 我覺得這部田雨DAC1955MK2 C/P值超高, 真平行, 用料又足, 只係3千幾元人仔.

http://www.feverhifi.com/viewthr ... &extra=page%3D1

星級玩家

我無電工底同電工牌,更無讀過電子學。我諗如果有錯請高手指出!
kenneth_obee 發表於 2012-3-20 11:53

首先set一個相位正確之排插及一條電源線,然後把電源線插入排插及器材再power on,再用"它"錶一邊插入排插之地線位,另一邊掂住器材外殼鑼絲位,抄低AC Watt數,再power off,然後拔出電源線把"L"及"N"對掉,再重覆之前步驟,抄低AC Watt數,Watt數較細的這器材便是正相,記住每次只可單獨用一件器作測試.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sungyue + 10 精品文章

查看全部評分

CD/Transport : Marantz SA-11 S2
CAS/DAC : Teac UD-501 (Modded)
Pre Amp : ARC LS26
Power Amp : Nil
Speaker : ATC SCM-20 ASLT

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

首先set一個相位正確之排插及一條電源線,然後把電源線插入排插及器材再power on,再用"它"錶一邊插入排插 ...
minidetective 發表於 2012-3-20 13:41

多謝指教,學到野

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我夠係啦!
avlam 發表於 2012-3-20 12:49

我個人對威馬產品或任何土炮產品,無任何異見,啱與唔啱只係個人偏好問題

用名牌或土炮唔係重點,因口味及要求會不斷改變!

自己用過覺得好才推介別人,不是空口講白話,才是真心為網友好,真英雄!

林師兄同Lester 師兄都肯以身作法,係真英雄!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

有幾精明呀, 我而家成手土炮野, 無resell value,第日想upgrade DAC 都吾知搵邊個接 ...
Lester 發表於 2012-3-20 12:18

土炮或者細牌子有D質素比同價位大牌子仲好,c/p高呀! trade-off就係resell value低, 但係你享受到平價有高質素喎,等價交換啫。
至於揀「刀仔鋸大樹」定係「大路易放售」就係個人選擇了。

你講下試機揀機的心路歴程已經可以幫一些搵相同級數器材的網友行少D路啦。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我個人對威馬產品或任何土炮產品,無任何異見,啱與唔啱只係個人偏好問題

用名牌或土炮唔係重 ...
tomc 發表於 2012-3-20 13:47

認同!
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜樓主找到合意新玩具.  

想問一下這合併有PRE-IN 嗎??

TIA
lonewolf 發表於 2012-3-20 12:25

我都吾係好識,  我睇就無, 不過威馬同我講話佢個前級無源前級,volume 轉到三點就可以做後級, 佢仲話如果我聽過啱聽又堅持要純後可以整部無左個前級既比我,不過其實無咁抵咁話 ( 我估佢吾講意思係成舊野個成本 其實主要係在後級部份, 前級其實係"普通野" ? )

btw, 無人問我個XLR out 有咩用, 只好自爆
佢話用來玩bi-amp 既,不過805s應該吾需要咁話, 不過我都諗緊好吾好搵多個威馬amp用家結合下試下

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

首先set一個相位正確之排插及一條電源線,然後把電源線插入排插及器材再power on,再用"它"錶一邊插入排插 ...
minidetective 發表於 2012-3-20 13:41

睇完好暈

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 88# Lester

馬騮仔
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center