設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 開箱開箱~~ Union Audio (Horus?) A-200合併 + YS Audio A2 膽前 (updated)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

怎去開始解釋這段情 寫一首關於你的詩
胡言亂語心思交瘁 仍未帶出合意字....

哈哈開場白係吾係好爆呢?  我諗左好耐架啦, 事實真係我心聲,
其實我試左威馬呢部機好耐架啦, 不過遲遲落吾到決定,到真係買左啦又遲遲未出開箱文,因為我真係吾知應該點寫,不如我講晒成個人心落歷程出來,分享下啦~

話說我一直用緊melody super88夾B&W 805s, 其實出來效果我一向都好like, 不過用得愈耐我愈覺得805s其實仲有得發揮,
我一向喜歡膽機聲,特別係用來聽小品,好似琴姐,Nat King Cole一纇,不過愈往後中毒日深,我開始對大棚野發生興趣,
成個故事就由買左Round Up 開始

萬寶路既音樂! 豪邁,奔放! 我沾沾自喜,原來supper88 堅爆得嘻嘻,
直到有一日吾知聽邊個衰人講話YS audio D 膽前級好正,於是我就帶隻round up上去聽啦, 一聽不得了由A2夾佢部膽後級,真係萬馬奔騰!!
我當時其實已經好想擁有,可惜真係太貴,成set前後級要三十幾K,我呢窮人唯有心諗"第時發左達一定要買番套"
點知邪惡既76網友沒有放過我, 過左幾日竟然同我覺話搵到部A2 se 二手好平,仲話我買左先,吾啱可以照價賣比佢….  邊有人毒人可以毒到咁訓身咁…

好啦A2 無啦啦入左官,於是我四出物色後級, 其實我已經用Melody夾過,覺得無太大既化學作用,心中已經決定左要玩膽前石後! 不過我其實未玩過石機wor, 在張羅石後時發覺真係好難,因為YS Nelson再三同我講要搵部真平衡既後級先可以發輝到A2, 但係我發覺真平衡後級好貴!  而且我又吾可以台晒成set野去試,我木耳人等於盲買~

當時諗起威馬有部六千蚊amp,於是借左番屋企, 老實講,當時我一點想買的意思都無,只係用黎體驗下膽前石後,第一,佢部野在我看來相當樣衰, 第二佢部野吾係後級,係合併, 第三佢部野睇怕都無咩resell value..{:4_58:}

借左番來之後同super 88 一併發覺真係好吾同! 第一佢明顯好力好多,由其是對於低頻控制, 第二係幼細, 相比之下super 88原來真係有D粗聲,第三就係分析力好左, 聽大棚野真係正晒, 不過有得就有失,好明顯佢無左膽既韻味,不過好在我仲有A2,之後都可以幫下

好啦,到左呢度,可能好多人以為我會比錢啦, 不過呢吾係wor, 因為我未玩過石機,心目中完全無概念呢部野其實值幾錢, 於是我又台左去邪惡既76網友度要同佢部Luxman 507比較下,睇下输幾多, 點知一比之下竟然互有攻守 !  有咩地方好左? 力水無明顯分別,不過低音控制力明顯比Luxman 好,而且幼細. 而且由於luxman 無真平衡,當時我地只係用左rca 試,未有發揮十成功力, 再加上邪惡76網友都係用805s 呢個測試對我既意義就十分之大啦,
我發覺就算我比到三萬,我都未必可以買到全勝舊野既本來佬機,咁我真係吾洗諗啦, 過左兩日就比左錢,無還到機啦…

二威馬夾一YS, 全部土炮,印證左我窮人既處境

唉,其實我都吾知部野叫咩, 呢度寫住union audio A200
留心睇下, 佢有一對XLR out ! 原來有奇怪用途架!

今晚無力啦, 其實後來又台左去PK 其他amp 遲D有機會再講

update 左啦:
http://www.post76.com/discuss/re ... 924&pid=1704167

評分

參與人數 15威望 +128 收起 理由
liclic + 5
kmc0907 + 1 我很贊同
Wilmer威馬 + 10
R.C. + 10
qk8082900 + 10
Dee222 + 5
ykluk + 10
roland + 10 窮人救星? HEHE
bb2002 + 10
plnl88 + 10
sungyue + 10
leo25 + 9
ivan8313 + 9
beerboy + 10
高菲 + 9

查看全部評分

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

會唔會又係反相呀...

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

哈哈開場白係吾係好爆呢?{:6_ ...
Lester 發表於 2012-3-20 00:36

等候師兄各大小PK戰戰況報導!一定好精彩!!
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

c- hing 你個分享好正

進階玩家

恭喜Ching搵到好野,
想問下你套膽前石後呢個配搭同ys前後,就以roundup計,主要有咩分別

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

哈哈開場白係吾係好爆呢?{:6_ ...
Lester 發表於 2012-3-20 00:36

禮拜六呀,我又要聽萬寶路......

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

幾千蚊有大驚喜,抵啦

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

開箱開箱~~ 怎去開始解釋這段情.....

恭喜你搵到條二奶,岩你手形。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

-恭喜Lester兄,我用A1前膽後石都覺得幾得下,你用A2SE一定仲正

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章