設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Lester

[合併式擴音機] 開箱開箱~~ Union Audio (Horus?) A-200合併 + YS Audio A2 膽前 (updated)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢度吾係特首論壇, 大家和和氣氣, 吾好咁認真

黃金玩家

嘜唔係無論英頭或美頭,只要相位啱,係IEC 出嚟都係一樣啱相位咩?

點樣分左L ,右L呀?  ...
tomc 發表於 2012-3-20 10:40

嘜唔係無論英頭或美頭,只要相位啱,係IEC 出嚟都係一樣啱相位咩?
係架!

新仔玩家

怎去開始解釋這段情 寫一首關於你的詩
胡言亂語心思交瘁 仍未帶出合意字....

哈哈開場白係吾係好爆呢?{:6_ ...
Lester 發表於 2012-3-20 00:36

Lester師兄

我覺得你開始進化了, 由聽口水歌, 進入聽古典大型野, 係好事來的! 而且你套野將會越來越貴, 因你開始有要求和識分好壞了.
如果有時間,可以多些去下文化中心聽下現埸, 對玩Hi-Fi好有幫助, 認識真聲可以更易識分出Hi-Fi的高低好壞.
如果只係一味聽人聲口水歌, 咁玩Hi-Fi就太無趣味了.而且只聽人聲口水歌, 根本唔洗套野太靚, 用d中音凸夾濃低音無乜(無乜低音都有好處,喇叭有箱聲和環境唔得, 都會唔覺) 的機都好夠. 重有,一個只聽人聲口水歌的人,你比一套好靚(好貴)的器材他聽, 他也不識聽, 重可能覺得唔夠他聽開的lo Fi咁濃咁凸呀, 因為他根本對真聲無認識, 唔識分好壞, 失真當靚聲. 最後祝你天天進步!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

就算同一樣的器材去到唔同的聆聽空間由唔同的師兄配搭出黎一定唔同聲,
「聲音是跟人的」,好唔好聲沒有標準,去不同地方試不同機,只可以結論那一些器材「最岩自己口味」,難得Lester兄找到合心水的組合,我們作為朋友的只需要恭喜及一同高興。

不過聽到其他師兄的組合不合口味的話,切忌輕易說出邊部勝過邊部的言論,會引來好多誤會同爭議,假設全場一同試聽的有5個人,全部都話B機好聲win晒,只有屋主覺得A機才好聲,都一定係揀A機,玩hifi是讓自己享受到最喜歡的音樂,唔係要比器材高低,如果再找多100人來試聽可能其餘95個都說A機才win,那5個的意見又算甚麼呢?

我們還是多欣賞別人組合的優點及別人如此配搭背後的努力與心思會好一些吧?

評分

參與人數 4威望 +40 收起 理由
leo25 + 10
Lester + 10 收到!
sungyue + 10 我很贊同
bmonkey999 + 10

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

YS 用晒前後d味都吾係濃,而家聽耐d睇下自已接吾接受到先再諗,聽大棚野時其實吾覺 ...
Lester 發表於 2012-3-20 08:30

Lester 兄,大家都玩緊YS A2(雖然版本唔同),但佢設計走整體平衡路線,如果你聽開5/F或6/F的聲音一定唔適應架,請參閱小弟的聽後感,DAC去前級要用高分析力音色甜潤人聲突出線材,前級去後級要用厚潤感情豐富線材如Straight Wire Crescendo 或 Cardas Golden Reference等之類線材,咁就人聲清甜,而其它各方面都會大幅改善,如分析力,音場,力水等.YS Balanced A2係一部C/P值很高的機,不過一定要下苦功先可收成正果.

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1
CD/Transport : Marantz SA-11 S2
CAS/DAC : Teac UD-501 (Modded)
Pre Amp : ARC LS26
Power Amp : Nil
Speaker : ATC SCM-20 ASLT

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

關於反相, 我照果位神秘師兄張相去"估", Wilmer 個power center係欠左一樣野....

說明書 --- 作為一件插 ...
kenneth_obee 發表於 2012-3-20 09:27

條主線係正相,用乜式頭都係出正相啦。
如果個電處係反相,乜式線入都係反相出。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Lester師兄

我覺得你開始進化了, 由聽口水歌, 進入聽古典大型野, 係好事來的! 而且你套野將會越來越 ...
G4000 發表於 2012-3-20 11:16

十分同意,我呢半年都聽左五六場live 交響樂,hi Fi 只係 best effort 去出番果種感覺,但始終係兩樣野

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

就算同一樣的器材去到唔同的聆聽空間由唔同的師兄配搭出黎一定唔同聲,
「聲音是跟人的」,好唔好聲沒有標 ...
nicknick 發表於 2012-3-20 11:27

師兄呢d 先係網上應有嘅「分享」態度!讚!

銀級玩家

條主線係正相,用乜式頭都係出正相啦。
如果個電處係反相,乜式線入都係反相出。 ...
ckw3031 發表於 2012-3-20 11:32

我無電工底同電工牌,更無讀過電子學。我諗如果有錯請高手指出!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

「聲音是跟人的」,好唔好聲沒有標 ...
nicknick 發表於 2012-3-20 11:27

ching 講得啱,等我改改篇野,和氣D先,嘻嘻