設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: komkom

[討論] 調教十仔phase/bass sync

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-30 12:48
呢隻我無
你仲有邊隻?
大家可以對比吓個悲星!

師兄 手上演唱會BD唔多 中文歌完全唔聽 能試低频只用Madonna or Katy Perry調教 但發覺K.P.內第四首歌 低频較長時間平均 清晰有力 容易分別低频的变化 所以ㄧ定用第4首教聲 纯自己的偏愛

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-5-30 12:15
又從實戰層面再講講
唔知大家有無呢兩隻碟
如果有的話又係音樂迷

我想知點解你會知道呢兩隻碟既LFE 係錯呢?

你講哥兩隻碟我都有....我又聽唔出LFE 訊號有咩問題...
Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

白鑽玩家

傻b仔 發表於 2019-5-30 15:17
我想知點解你會知道呢兩隻碟既LFE 係錯呢?

你講哥兩隻碟我都有....我又聽唔出LFE 訊號有咩問題... ...

其實唔係兩隻都錯
用bass sync微調好其中一隻
又到另一隻唔準
AV野如果就咁聽無比較係無問題
如果有bass sync學komkom話齋
坐正喺皇帝位揸住個遙控加加減減就試到
其實0~16ms化返做phase angle分別都好大吓
16ms相等於32Hz嘅180度
又等於63Hz嘅360度
調6ms的話80Hz已經反轉180度

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-5-30 16:29
其實唔係兩隻都錯
又到另一隻唔準

其實我只係唔明....有咩數據表明佢係唔岩呢??

SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-30 16:29
其實唔係兩隻都錯
又到另一隻唔準

今天再花時候調 悲聲 大師聽感正確 小弟也有同感 試調好ㄧ隻碟 到試調第二隻碟時會走位少少(原來悲聲有腳走) 真奇怪 試左幾隻都有少少出入 结論暫時放於中位数7-8ms 等師兄找出结論

黃金玩家

komkom 發表於 2019-5-30 17:10
今天再花時候調 悲聲 大師聽感正確 小弟也有同感 試調好ㄧ隻碟 到試調第二隻碟時會走位少少(原來悲聲有腳 ...

咁即係以後睇戲之前都要調教BASS SYNC??

咁點為之準確呢???

點解制碟商會犯呢D 低級錯誤呢??

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

傻b仔 發表於 2019-5-30 17:38
咁即係以後睇戲之前都要調教BASS SYNC??

咁點為之準確呢???

教得唔準 都不是大問題 只不过低頻的凝聚力會差的 好比有些完全聽不到是否相位正確 全頻是否平衡 11隻喇叭的發聲点是否凝聚於黄帝位 玩Av還有很多因素而影響音色聽感難得大師带出個提議 给小弟多ㄧ個玩樂趣味 日後小弟會多花時間去紀錄每隻牒的ms 去證實 (悲聲是否有脚走)

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

傻b仔 發表於 2019-5-30 16:32
其實我只係唔明....有咩數據表明佢係唔岩呢??

呢個功能同擰sub仔個phase一樣道理
有人有組合擰少少都聽到分別
亦有情況由頭擰到尾都唔覺
數字袛是提供一個phase angle同delay time嘅换算参考

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SamNgan@FB + 10 + 10 lfe的.1係單聲道,有相位校,唔加分點得.

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-5-30 11:52
先睇吓說明書點講個悲星功能點用先

Bass Sync

好有興趣體驗一下
師 兄可否介紹幾套LFE 有out sync 問題的片來作測試?
謝謝

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

睇完咁多,好想知點搵到一隻碟嘅正確LFE delay

定其實呢個設定人人唔同?
又係要跟據環境器材去調?

如果碟商本身出廠係有問題,點解唔fix左佢算

如果真係每套戲都要調,調得來套戲都睇完
十分本末倒置

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SamNgan@FB + 10 + 10 問得好,究竟係睇完先校,定校左先睇?.

查看全部評分