洋蔥頭 發表於 2008-5-28 23:47

洋蔥頭家庭影院及器材史 (最新組合 13 Nov 2011)

最新的組合照請 Click 以下 Link

http://www.post76.com/discuss/redirect.php?goto=findpost&ptid=5920&pid=1430015

================================================================

各位朋友大家好,小弟初黎埗到,首先向各位朋友問安。

我一直都希望可以找一個地方分享我的小小器材史,但有鑑於其他網商業性質太重,故只 post 相而不發表我的器材史。

剛巧路過貴網,覺得取向並不有任何商業成份,大家又是親切的人,所以就看中呢度。

好吧,為表誠意,就俾我分享下依家我的最新組合照吧,小小器材史遲些少奉上。

現在的組合 - 2008年5月:

器材部份
AV Amp: Denon AVC-A1HD
Int. Amp: Jeff Rowland Concerto with PC-1 Power Conditioner
CD Player: Meridian G08
Blu-Ray Player: PS3 (Waiting for new toy....)
HD-DVD Player: Xbox 360 HD-DVD ROM
Projector: Sony VW50 (Modified with VW60 inside)
Projector Screen: Stewart Firehawk G3 76" 電幕
TV: Sharp LC-42G7H Full HD LCD TV
TV STB: Magic TV MTV3000
DVD Recorder: Pioneer DVR-530H
Set Top Box: Now TV HD Box
Game Console: PS3, Xbox 360, Wii

喇叭部份
前置: B&W 805s
中置: B&W HTM2
環繞: B&W B&W DS6S3
後置: B&W M1
超低音: SVS PC-13 Ultra

線材部份
[電源]
電箱: 獨立 Hi-Fi 電箱再拉兩條 20A 線供 AV 及 Hi-Fi 使用
牆身: CSE CON-VI 美式牆插
拖板: CSE C-66s Signature Edition Power Distributer
電源線:
- Oyaide Tunami GPX(牆插到拖板)+ Oyaide C-004 + Oyaide P004
- Siltech SPX-30 MK II(CD Player)
- AET SIN(AV Amp)
- NBS Omega II(牆插到 Jeff Rowland PC-1 Power Distributer)
- Oyaide PA-23 + Oyaide C-004(Jeff Rowland PC-1 Power Distributer to Jeff Rowland Concerto)
- AudioQuest NRG 1.5 八字頭(拖板到 LCD TV)
- AudioQuest NRG 2(拖板到 PS3)
[其他線材]
HDMI:
- Wireworld Silver Starlight HDMI(STB to LCD TV)
- Wireworld Silver Starlight HDMI(AV Amp to LCD TV)
- Wireworld Silver Starlight HDMI(AV Amp to Projector)
- Wireworld Silver Starlight HDMI(Blu-Ray Player to AV Amp)
- Straight Wire SDMI HDMI(PS3 to AV Amp)
喇叭線:
- Siltech LS-110 MK II
- Audio Note SPX MK II Jumper (Banana to banana)
其他線:
- Siltech SQ-110 MK II XLR(CD Player to Jeff Rowland Concerto)
- AudioQuest Columbia RCA(AV Amp to Jeff Rowland)
- AudioQuest Sub-3 Sub-Woofer Cable(AV Amp to Sub-Woofer)

[其他]
- TAOC SCB-RS50G 調聲化震板 x 2
- SolidSteel Model A 化震板

ssss41357 發表於 2008-5-28 23:56

幾好喎,仲有綠化環境添,good ar~~~ Smilies018

套器材都好堅o下喎~

真係堅過石堅呀....呀..應該係堅過平井堅先o岩~~~ :lol

LAWSON 發表於 2008-5-29 00:04

802勁,隻中置更勁,勁呀Smilies018
4308勁呀
ps3+xbox360+wii勁呀
其他唔識;P .總之覺得好勁
我都成日去荔枝角的,如果可以現身感受下就更勁喇;P

我形住上邊應該有個投影幕添既,唔知係唔係呢?

洋蔥頭 發表於 2008-5-29 00:07

原帖由 LAWSON 於 2008-5-29 00:04 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
802勁,隻中置更勁,勁呀Smilies018
4308勁呀
ps3+xbox360+wii勁呀
其他唔識;P .總之覺得好勁
我都成日去荔枝角的,如果可以現身感受下就更勁喇;P

LAWSON 兄,

我的前置是 805s,不是 802。中置是 HTM2 :P

另外,我的 AV Amp 是 Denon AVC-A1HD,不是 Denon 4308 :$ :$

今個星期尾應該會有新玩具到,取代我已賣掉的 Panasonic BD30 Blu-Ray Player :lol

LAWSON 發表於 2008-5-29 00:14

原帖由 洋蔥頭 於 2008-5-29 00:07 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

LAWSON 兄,

我的前置是 805s,不是 802。中置是 HTM2 :P

另外,我的 AV Amp 是 Denon AVC-A1HD,不是 Denon 4308 :$ :$

今個星期尾應該會有新玩具到,取代我已賣掉的 Panasonic BD30 Blu-Ray Player :lol ...
sorry,我記性唔好XXD,記錯左,總之勁啦.
denon又估錯埋,但係應該更勁啦,係咪呢;P

洋蔥頭 發表於 2008-5-29 00:44

原帖由 LAWSON 於 2008-5-29 00:14 發表 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

sorry,我記性唔好XXD,記錯左,總之勁啦.
denon又估錯埋,但係應該更勁啦,係咪呢;P

no la.......... Smilies014

lkljason 發表於 2008-5-29 08:13

睇黎洋蔥兄除左係AV迷之外,仲係一個機迷喎!Smilies010 Smilies010 Smilies010

radhk 發表於 2008-5-29 08:42

真係好正喎. 聽歌, 睇戲都一定好好. 牆身換埋美插, 洋蔥頭一定係有要求既玩家.

Jeff Rowland d amp真係好靚仔. Smilies019 唔知推805既效果係點?

多謝分享器材史. Smilies014

小瑟 發表於 2008-5-29 08:44

正呀, 洋蔥兄, 我都係其他版見過你套機, 仲睇到我o哂咀, 你屋企既 setup完全係我夢想中既 dream house呀~~~~Smilies018 Smilies018 Smilies018

你唔係應該有部 BD30嗎??? 點解冇左呢??? 好野來架喎!!!!Smilies009

k2elvin 發表於 2008-5-29 09:00

洋蔥兄, 你d器材越來越堅, 唔知我上次見到o既, 係第幾個generation呢? 宜家又昇華到去咩generation呢? Smilies011
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 洋蔥頭家庭影院及器材史 (最新組合 13 Nov 2011)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。