LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 15:16

heven 發表於 2024-6-17 15:00
師兄,你意思係用原裝8字頭嘅線?定係自己DIY?😂

原裝直插,抆得甩嘅

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 15:19

heven 發表於 2024-6-17 15:03
師兄,我部55吋唔係喺背脊直插,我現在嗰條原裝頭八字電源線,個設計同師兄你早年post過上網嗰條白色嘅ex ...

咁你部即係抆唔甩,要開蓋先見到個白色可愛插嗰款喇,好混亂,影你個機背望吓吖

heven 發表於 2024-6-17 15:54

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 15:16
原裝直插,抆得甩嘅

明白🤓🙏🏻

heven 發表於 2024-6-18 01:32

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 15:19
咁你部即係抆唔甩,要開蓋先見到個白色可愛插嗰款喇,好混亂,影你個機背望吓吖 ...

就算DIY嗰個位都應該未必插到普通八字頭,所以喺網上搵到嗰兩件配件,唔知效果如何?不過都係大約兩佰幾個大洋,都不妨可以試一試😅,因為我現有三條nordost IEC cables,分別係Blue Heaven、Red Dawn and Himdall 2!

C7 to C8 Angle Adapter

https://wireworldcable.com/products/c7-to-c8-angle-adapter?pr_prod_strat=e5_desc&pr_rec_id=88d75a6e7&pr_rec_pid=6786484895828&pr_ref_pid=460308999&pr_seq=uniform

IEC Figure 8 Power Cord Adapter

https://wireworldcable.com/products/iec-figure-8-power-cord-adapter?pr_prod_strat=e5_desc&pr_rec_id=720fff019&pr_rec_pid=460308999&pr_ref_pid=6786484895828&pr_seq=uniform

LeoChin@FB 發表於 2024-6-18 08:51

用兩隻轉插,會唔會嘥咗幾條靚線呀!?

LeoChin@FB 發表於 2024-6-18 08:59

heven 發表於 2024-6-17 15:03
師兄,我部55吋唔係喺背脊直插,我現在嗰條原裝頭八字電源線,個設計同師兄你早年post過上網嗰條白色嘅ex ...

你講呢個?:

LeoChin@FB 發表於 2024-6-18 11:10

heven 發表於 2024-6-18 01:32
就算DIY嗰個位都應該未必插到普通八字頭,所以喺網上搵到嗰兩件配件,唔知效果如何?不過都係大約兩佰幾 ...

啱啱睇過,三條N記電線嘅 IEC 頭、都甩得嘅,改隻八字插、冇難度吖

借圖 furutech.com

LeoChin@FB 發表於 2024-6-18 14:31

一物兩用,絕對好過用兩個轉接頭

借圖,furutech.com

heven 發表於 2024-6-18 16:40

LeoChin@FB 發表於 2024-6-18 14:31
一物兩用,絕對好過用兩個轉接頭

借圖,furutech.com

師兄,多謝回覆🙏🏻,依份東西,我好有興趣呀,麻煩晒🤓,這份東西當然好過👍🏻我上述所講嘅兩份東西!

heven 發表於 2024-6-18 16:44

LeoChin@FB 發表於 2024-6-18 11:10
啱啱睇過,三條N記電線嘅 IEC 頭、都甩得嘅,改隻八字插、冇難度吖

借圖 furutech.com ...

但係用咗依個頭,都應該入唔到部電視度🤓,一係就好似較早前大王介紹嗰條美國品牌電線for sound bar用嘅條片其中一個八字曲頭就應該啱我依部電視用啊😄👍🏻
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 用同軸線加adapter轉做電視天線用

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。