LeoChin@FB 發表於 2024-6-20 16:19

heven 發表於 2024-6-19 20:34
師兄,我有條舊嘅AQ 8字頭,試過都入唔到,某程度上都要去高X買個8字頭直角轉接adapter先得😅

咸片X90L demo 機都係咁直插咋

LeoChin@FB 發表於 2024-6-20 16:20

SteveAnder@FB 發表於 2024-6-20 16:18
你啲配套一啲都唔渣… 至少好過我嗰啲….

冇可能

SteveAnder@FB 發表於 2024-6-20 18:00

LeoChin@FB 發表於 2024-6-20 16:19

佢地用原裝野先係無出貓 {:6_138:}

LeoChin@FB 發表於 2024-6-20 18:06

SteveAnder@FB 發表於 2024-6-20 18:00
佢地用原裝野先係無出貓

就係唔係原裝,樓主跟機嗰條係九十度曲咖

但跟機曲頭都有好處嘅:容易跟返火線

heven 發表於 2024-6-20 19:57

咦!佢條線個頭好似短身啲,同埋柔軟度高好多喎😅,可能我條舊嘅AQ線都有10幾年歷史,硬化晒,冇得轉彎!不過唔緊要,我都已經上網訂咗個Flow8,睇吓遲啲返嚟睇吓可唔可以轉到彎先😅🤭

LeoChin@FB 發表於 2024-6-20 20:10

heven 發表於 2024-6-20 19:57
咦!佢條線個頭好似短身啲,同埋柔軟度高好多喎😅,可能我條舊嘅AQ線都有10幾年歷史,硬化晒,冇得轉彎! ...

咸片用嗰條係一般神枱線、梗係軟喇,我意思係、你唔好咁執着條線要轉角啫,祗要插頭尾坐得哂入機身插座,之後條線尾打橫打掂走都得喇
古河個頭得嗰吋半,一定冇問題喇
就算而家啲AQ新款嘅線,線身粗,都唔屈得幾多咖咋,但話分兩頭,AQ啲電線嘅造工同用料都幾好嘅

heven 發表於 2024-6-20 21:20

LeoChin@FB 發表於 2024-6-20 20:10
咸片用嗰條係一般神枱線、梗係軟喇,我意思係、你唔好咁執着條線要轉角啫,祗要插頭尾坐得哂入機身插座, ...

師兄,麻煩晒🙏🏻🤓,如果古河頭得吋半長,咁就當然無問題啦👍,AQ線身材質雖算OK😂,但老泥咁硬,好難走線(因小工蝸居地方淺窄)!

LeoChin@FB 發表於 2024-6-20 21:23

heven 發表於 2024-6-20 21:20
師兄,麻煩晒🙏🏻🤓,如果古河頭得吋半長,咁就當然無問題啦👍

你睇2師兄幅相就知道喇
借 2 師兄圖

heven 發表於 2024-6-20 21:29

LeoChin@FB 發表於 2024-6-20 21:23
你睇2師兄幅相就知道喇
借 2 師兄圖

明白,收到,相對較多咗啲位「走棧」😅👍,如果效果理想,稍後都會再買多條flow8,俾我部P記UB820使用😂

cmlee 發表於 2024-6-21 08:56

heven 發表於 2024-6-19 14:49
多謝師兄回覆,正呀👍我可以告之我位朋友了🙏🏻🤓,再請問還有冇另一款轉公頭? ...

【淘宝】https://m.tb.cn/h.g5yteimlQ4LCx6R?tk=w62IWz8Qvgc MF6563 「RCA母转9.5TV公头 电视天线TV公插头转AV莲花插座 9.5公转AV母头」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 用同軸線加adapter轉做電視天線用

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。