heven 發表於 2024-6-17 01:08

Kowloonman 發表於 2024-6-16 07:26
多隻香爐多隻鬼,質素行先的話最好避免adapter.

明白,收到,麻煩晒🙏🏻🤓

heven 發表於 2024-6-17 01:23

LeoChin@FB 發表於 2024-6-16 09:06
X95L+AQ天線,會唔會鎅眼呀!?🤣

因為我用緊都係條舊款嘅AQ HD6-3 6.1 silver散線,暫時都覺得OK,平時我就少睇電視,都係睇新聞嘅多,最主要都係上去睇串流平台睇戲,同埋睇YouTube!現在部電視同舊嗰部最大分別嘅就係立體感靚咗好多、同埋啲色彩飽和度及其層次真係very good👍,另一方面新返嚟嘅時候我只係用返佢條原廠八字線先,Fuse就轉咗條Super Fuse就係咁多啦呢,個題目我都係幫個有錢朋友問😅,佢最近入咗部65A95L,佢舊嗰條AQ散線唔夠長,想買個條新嘅,但係出邊AQ散線全部冇貨,好多舖頭嘅都提議同現在各位師兄所講都係用條O記散線🤓👍

https://www.russandrews.com/13a-superfuse-mains-plug-fuse-single/

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 08:47

因為我用緊都係條舊款嘅AQ HD6-3 6.1 silver散線,暫時都覺得OK,平時我就少睇電視,都係睇新聞嘅多,最 ...

你部電視嘅電源線可以抆得甩!?

vivibo 發表於 2024-6-17 11:05

我上月在聯x剪左幾呎QED Reference鍍銀天線, 跟手在附近買埋天線頭自己DIY. 改善程度很大, 最主要係清晰度, 色彩和對比度有顯著提升, 果然無買錯!

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 12:29

因為我用緊都係條舊款嘅AQ HD6-3 6.1 silver散線,暫時都覺得OK,平時我就少睇電視,都係睇新聞嘅多,最 ...
擺呢條fuse落條神枱線,我覺得好嘥料!

換條紫霞、加埋你粒靚fuse, 肯定利到鎅眼👍

啱啱睇過,條電線咁靚位,第一時間換喇

heven 發表於 2024-6-17 14:54

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 08:47
你部電視嘅電源線可以抆得甩!?

係呀,原裝8字曲頭電源緣😅,我朋友嗰部A95L就唔得啦,冇咁方便,要拆開個面蓋!

heven 發表於 2024-6-17 14:58

vivibo 發表於 2024-6-17 11:05
我上月在聯x剪左幾呎QED Reference鍍銀天線, 跟手在附近買埋天線頭自己DIY. 改善程度很大, 最主要係清晰度, ...

師兄,收到,多謝回覆🙏🏻🤓

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 15:00

heven 發表於 2024-6-17 14:54
係呀,原裝8字曲頭電源緣😅,我朋友嗰部A95L就唔得啦,冇咁方便,要拆開個面蓋! ...

A95L 竟然要拆蓋!?
我見65X90L 隻8字插係打橫直入機身,唔係曲咖喎

heven 發表於 2024-6-17 15:00

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 12:29
擺呢條fuse落條神枱線,我覺得好嘥料!

換條紫霞、加埋你粒靚fuse, 肯定利到鎅眼👍

師兄,你意思係用原裝8字頭嘅線?定係自己DIY?😂

heven 發表於 2024-6-17 15:03

LeoChin@FB 發表於 2024-6-17 15:00
A95L 竟然要拆蓋!?
我見65X90L 隻8字插係打橫直入機身,唔係曲咖喎

師兄,我部55吋唔係喺背脊直插,我現在嗰條原裝頭八字電源線,個設計同師兄你早年post過上網嗰條白色嘅exactly一樣啊!
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 用同軸線加adapter轉做電視天線用

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。