蜜汁叉燒 發表於 2020-5-13 09:52

Q80 Q90 我就冇試過, ST5000/Z9F我就去過Sony試過吓, 但硬係覺得啲動態都唔夠, 同好多聲缺失咗咁, 其實入Ambeo最主要是一體化, 唔使Sub仔放係地下, 剛入手Ambeo時太座覺得好大舊, 去到電器舖, 見人地啲Sound bar好細支, 佢話我做乜要買支個大嘅… 跟住我就指指個Sub仔比佢睇, 咁佢就話冇野啦.

噚日隻日版亞基拉到手, 夜晚試咗開頭十零分鐘. 音效真係好正, 忍唔住咁夜都爆吓.

shawnling 發表於 2020-5-13 10:08

Q80 Q90 我就冇試過, ST5000/Z9F我就去過Sony試過吓, 但硬係覺得啲動態都唔夠, 同好多聲缺失咗咁, 其實入Am ...

喺中環試聽過,特別要求代理唔駁十仔,完全無氣氛,仲有D刺耳,不過surround效果100分,只係喺大廳度試聽,唔係影音房

極地雪 發表於 2020-5-13 10:39

shawnling 發表於 2020-5-13 10:08
喺中環試聽過,特別要求代理唔駁十仔,完全無氣氛,仲有D刺耳,不過surround效果100分,只係喺大廳度試聽 ...

Ching 既意思係咪十仔個PUNCH 同埋速度唔夠?
如果你將佢同SVS,JL AUDIO 比較,咁的確無得比,
如果以單一枝SOUNDBAR黎講佢算做得不過不失,
我自己有15吋十仔,駁左佢黎睇ATMOS 戲反而覺得太OVER。
而家反而將subwoofer 長期off ,不過始終氣氛口味呢家野好個人化~
最緊要搵埋自己鐘意D咩{:6_179:}

極地雪 發表於 2020-5-13 10:44

Q80 Q90 我就冇試過, ST5000/Z9F我就去過Sony試過吓, 但硬係覺得啲動態都唔夠, 同好多聲缺失咗咁, 其實入Am ...

ambeo soundbar 真係算係咁,可以一物二用,睇戲不失禮,睇演唱會都算不過不失,
而且仲有得調教EQ ,MID LOW ,CLARITY 既參數,我自己就收貨{:6_238:}

shawnling 發表於 2020-5-13 10:49

極地雪 發表於 2020-5-13 10:39
Ching 既意思係咪十仔個PUNCH 同埋速度唔夠?
如果你將佢同SVS,JL AUDIO 比較,咁的確無得比,
如果以單 ...

單支soundbar 唻講比起其他競爭對手唻講唔失禮,不過畀成兩皮野玩呢支soundbar肯定師兄係有要求嘅用家,少左十仔嘅低頻應該好難滿足到你喇

極地雪 發表於 2020-5-13 10:56

shawnling 發表於 2020-5-13 10:49
單支soundbar 唻講比起其他競爭對手唻講唔失禮,不過畀成兩皮野玩呢支soundbar肯定師兄係有要求嘅用家, ...

所以佢有得駁自己十仔,但一隻SVS SVS SB16-Ultra , JL Audio f113 都貴過 2 枝soundbar 既價錢{:6_191:}

shawnling 發表於 2020-5-13 11:13

極地雪 發表於 2020-5-13 10:56
所以佢有得駁自己十仔,但一隻SVS SVS SB16-Ultra , JL Audio f113 都貴過 2 枝soundbar 既價錢 ...

又唔需要去到咁大嘅,有隻8吋扶一扶都夠,用soundbar為左慳位,加隻雪櫃就有違原意啦

極地雪 發表於 2020-5-13 12:30

shawnling 發表於 2020-5-13 11:13
又唔需要去到咁大嘅,有隻8吋扶一扶都夠,用soundbar為左慳位,加隻雪櫃就有違原意啦 ...

一般黎講,Ambeo soundbar 30hz低頻足夠應付400尺既廳~ 除非真係低音控,咁就另作別論。

如果ching 話有違原意,咁正常既傳統AV AMP 玩單十仔咪夠,何必多此一舉玩雙十?

如果以慳位黎計Ambeo 行5.1.4, 一枝bar 加一隻十仔都慳左8隻喇叭位

{:6_122:}

shawnling 發表於 2020-5-13 12:44

極地雪 發表於 2020-5-13 12:30
一般黎講,Ambeo soundbar 30hz低頻足夠應付400尺既廳~ 除非真係低音控,咁就另作別論。

如果ching 話 ...

我意思係玩soundbar為慳位,整個雪櫃咁大嘅十仔有違原意

極地雪 發表於 2020-5-13 12:48

shawnling 發表於 2020-5-13 12:44
我意思係玩soundbar為慳位,整個雪櫃咁大嘅十仔有違原意

咁事實上都幫我慳左8個喇叭位,又唔洗鑽牆,又唔洗走明線{:6_174:}

無論玩傳統AV AMP 又好sound bar 都好,最緊要玩得開心{:6_143:}
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27
查看完整版本: Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。