極地雪 發表於 2020-5-9 19:21

hhkplus 發表於 2020-5-9 12:03
Ambeo 有時播Netflix (Apple tv版) 會飛走左中置人聲, 好奇怪。要重開機先得。
又有時會無畫面, 但stand ...

咁神奇,因為我係LG 個store download Netflix ,
由買機到而家都未試過無中置人聲,不過我反而反覺如果駁左subwoofer ,subwoofer on 時個包圍感不及 subwoofer off ,當我set subwoofer off 時,之後再turn off Ambeo 3D ,隔一兩秒再on 返Ambeo 3D 包圍感超級好~ 唔知係咪bug 黎,大家不妨多試試

極地雪 發表於 2020-5-9 19:22

neve 發表於 2020-5-9 11:51
新Firmware更新後,這個功能不見了,之前是有的

係咪要更新埋smart control 個apps ?
如果更新埋都係冇,咁就不如直接打去問Sennheiser customer service

NETDSL0100 發表於 2020-5-9 20:25

極地雪 發表於 2020-4-15 10:57
已PM ~~~ 最好試清楚岩唔岩自己心水~

可以pm埋俾我嗎

hhkplus 發表於 2020-5-10 09:21

極地雪 發表於 2020-5-9 19:21
咁神奇,因為我係LG 個store download Netflix ,
由買機到而家都未試過無中置人聲,不過我反而反覺如果 ...

我用Apple TV 比soundbar 再出畫面比LG Tv. 可能係Apple TV 問題

neve 發表於 2020-5-10 11:49

極地雪 發表於 2020-5-9 19:22
係咪要更新埋smart control 個apps ?
如果更新埋都係冇,咁就不如直接打去問Sennheiser customer service ...
Player係AppleTV
更新,開關,拔線,Netflix,appleTV,HBO乜都試過囉....thx!!
百年一遇...

極地雪 發表於 2020-5-10 13:02

neve 發表於 2020-5-10 11:49
Player係AppleTV
更新,開關,拔線,Netflix,appleTV,HBO乜都試過囉....thx!!
百年一遇... ...

假設佢真係壞左,咁就更加要反映俾Sennheiser 知~
如果更新左firmware 之後中置喇叭先無聲,問返佢地係咪Bug 黎

cuddy 發表於 2020-5-10 14:56

louis127 發表於 2020-5-8 13:57
Ching, where is the shop having these 3 demos ? Thx

sennheiser / Samsung 分別係中環、旺角
Nakamichi 係我朋友屋企~

cuddy 發表於 2020-5-10 15:03

ALEXALEX@G 發表於 2020-5-8 07:25
Q90r 有埋後置真係咁差?

台灣網友聽完都有咁既感覺~

不過始終口味既野就人人唔同囉{:6_138:}

louis127 發表於 2020-5-10 20:53

cuddy 發表於 2020-5-10 14:56
sennheiser / Samsung 分別係中環、旺角
Nakamichi 係我朋友屋企~

師兄,請問旺角邊度?謝謝

蜜汁叉燒 發表於 2020-5-11 11:17

Ambeo Soundbar於勞動節前入手, 用咗十日. 聲方面都算滿意, 聲效用Movie, Ambeo開Boost, 睇戲睇電視氣氛好好, 調整下EQ, 低頻更對口味. 雖然不可能係地動山搖, 但都真係幾唔錯. 可能我家居位置真係太差, 一邊Sound 貼實牆, 另一邊就離牆好遠, 所以後置效果係預料之中唔會太理想. 但係某啲場景上, 都有由前飛到嘅效果. 可惜電視唔係最新, Netflix出唔到Atmos, 只有睇4K碟先有. 話說第一晚入手裝好咗, 太座拎咗隻佢心愛明星嘅VCD出嚟, 係, 係VCD, 個明星我都鐘意, 咁一齊睇啦..雖然係VCD..但聲效氣份都真係好唔錯.

太座會經常用Sound bar 嚟聽歌, 聽歌我用Music 聲效, Ambeo設定為Light, 加咗少少Foundation, Low-Mid 同Brilliance, 減少少Clarity 就啱我聽音樂嘅口味. 我地會用Chromecast, 將NAS, Moov, Spotify cast去Ambeo, Ambeo soundbar 好在我Chromecast音樂比佢, 佢知道呢啲係音樂, 自動用返Music 個設定去播. 不過有時會播播吓斷咗, 有時開始cast過去唔成功, 要熄咗Soundbar 再開, 有試過之前播緊NAS上嘅歌, 停咗, 佢自己會突然自己播返.

對於我嘅使用, 有時會用電視睇完Netflix, 會轉睇MagicTV錄咗嘅電視節目, 或轉去睇BD, 但好多時咁樣跳轉, 電視ARC出唔到聲比Ambeo. 唔知係電視定的Ambeo問題, 而家解決方法係每次要轉器材時, 就要全部機熄咗再開返先得, 我用還好, 太座用有時出唔到聲, 唯有駁埋電視個光纖去Ambeo, 確保有聲出先.
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。