DragonI 發表於 2019-1-4 12:20

xyz56789xyz 發表於 2019-1-3 23:09
應該入I7-8700K,就算唔OC,8700K都好過8700。8500 / 8700 只係低電耗,到師兄想玩壓片果陣就發現8700K高 ...

Ching, 我認為玩 htpc (我不玩游戲)應該用底電壓,65W最好,所以8500好過有尾K的 cpu。玩開 htpc都知道應用65W的 cpu。

DragonI 發表於 2019-1-4 12:27

pac 發表於 2019-1-3 18:46
入i7啦

Pac兄,我通常來 rip cd and 4kBD,然後nas--av amp--tv.
我不用 htpc来聽/看。請問買i5 or i7?

pac 發表於 2019-1-4 12:44

DragonI 發表於 2019-1-4 12:27
Pac兄,我通常來 rip cd and 4kBD,然後nas--av amp--tv.
我不用 htpc来聽/看。請問買i5 or i7?...

小建議各位想玩htpc的朋友,
如果無甚麼要求的不如玩MEDIA PLAYER 算喇。因為玩htpc主要是想玩好d.有要求的htpc講緊過萬架!而且仲要俾心機去玩架!
我都幫過唔少朋友去砌過htpc,玩下玩下會出現問題,如果自己唔識或者無興趣去玩都幾煩架!
htpc優勢是可以不停咁去UPGRADE 而不需要整部電腦更換。

RIP碟及過FILE快與慢都関cpu 事架。高階cpu當然會快d啦!
如果粒u夠快的話睇片軟解會比硬解靚添。
所以如果銀紙上可以容許的話最好入粒貴u啦!

xyz56789xyz 發表於 2019-1-4 17:53

如果無甚麼要求的不如玩MEDIA PLAYER 算喇。因為玩htpc主要是想玩好d.有要求 ...

玩HTPC / media player也好,都係睇output,HTPC調色比較複雜,聲音叫直出比環擴,小弟總係覺得冇media player咁好,就media player冇UHD player睇碟咁豐富。
玩HTPC嘅師兄,唔知會唔會花多少少錢買條靚啲嘅HDMI 線?小弟 HTPC 同 AV 比較兩極,HTPC寧願花幾K到過萬升級GPU而唔會買幾百蚊條HDMI線,AV就完全掉轉買線性牛,HDMI線, ETC

xyz56789xyz 發表於 2019-1-4 18:22

DragonI 發表於 2019-1-4 12:20
Ching, 我認為玩 htpc (我不玩游戲)應該用底電壓,65W最好,所以8500好過有尾K的 cpu。玩開 htpc都知道應 ...

好似師兄咁嘅用途 都唔算HTPC啦,低電耗CPU過常for 動物機同HTPC用,因為個PSU可以細啲同慳電嘅,但有要求嘅HTPC玩家都買K尾CPU,始終高效能得多,依家已經有8K,點知到電腦需求係點,梗係買最好嘅CPU啦費事遲啲又要UPGRADE。
淨係壓片,張GPU可以買平啲嘅,CPU 8400都夠,真係要低耗就8700。HTPC講求寧靜(用熱管),小巧,連接能力好,低電壓CPU只係容易散熱,依家新機箱設計已經輕易解決高電壓CPU熱耗問題。

pac 發表於 2019-1-4 20:47

xyz56789xyz 發表於 2019-1-4 17:53
玩HTPC / media player也好,都係睇output,HTPC調色比較複雜,聲音叫直出比環擴,小弟總係覺得冇media p ...

玩HTPC也可同玩碟機一樣進補的,用高階display card 主要是可以用多d優化Filter去使畫面更靚。
至於線材無論是玩HTPC或碟機也應該是注意的一環。甚至好似小弟咁加濾波卡及機箱底接上6mm厚銅板。
依D進補方法都系糸玩影音時學返尼架。
我不太認同HTPC不及碟機的聲畫表現。
碟機同HTPC我都玩過不小,比較下碟機真系輸比HTPC幾多下。
不過咁講,HTPC系
難玩得好的。
各位有心玩HTPC的朋友要有心裡準備呀

xyz56789xyz 發表於 2019-1-4 22:03

pac 發表於 2019-1-4 20:47
玩HTPC也可同玩碟機一樣進補的,用高階display card 主要是可以用多d優化Filter去使畫面更靚。
至於線材 ...

電腦機算最大問題係電磁波,影響到音訊,所以音效咭就內置到插咭到依家USB DAC或者光纖(SPDIF),就唔知會否影響到視訊。
提到高階GPU,好多人話A卡睇片靚過N卡,查實仲一隻叫M卡(M = Matrox),早期佢graphic card 顏色還原度已經好過Radeon,純用嚟睇影碟可能仲好過A卡/N卡?

pac 發表於 2019-1-4 22:32

xyz56789xyz 發表於 2019-1-4 22:03
電腦機算最大問題係電磁波,影響到音訊,所以音效咭就內置到插咭到依家USB DAC或者光纖(SPDIF),就唔知會 ...

Matrox好似無左喇喎,A卡與N卡則各有喜好啦

gamma 發表於 2019-1-4 22:39

如果無甚麼要求的不如玩MEDIA PLAYER 算喇。因為玩htpc主要是想玩好d.有要求 ...

冇乜要求的話,tv 內置 vidio app 已可滿足好多人{:1_352:}

gamma 發表於 2019-1-4 22:41

電腦機算最大問題係電磁波,影響到音訊,所以音效咭就內置到插咭到依家USB DAC或者光纖(SPDIF),就唔知會 ...

我都有張Matrox 係床下㡳
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11
查看完整版本: 想砌部 HTPC 來看 4k

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。