gamma 發表於 2018-12-31 12:19

fishbone8822 發表於 2018-12-31 11:18
目前只有天龍及馬蘭士可玩

denon 可能有firmware upgrade, support 較好,我先夆就真是行先死先,明明hdmi 是應backward compatible, 唔食就是唔食,局你買新機

avsuperman 發表於 2018-12-31 12:21

Ken134547 發表於 2018-12-31 12:11
呢隻imax 影碟只有 imax畫
沒有imax音效

只有听细節,昨晚睇綠登俠旧片,imax重现之细节比DTS-HD多,另文再講

avsuperman 發表於 2018-12-31 12:24

fishbone8822 發表於 2018-12-31 12:12
有別於Auro 3D, 由於要玩盡Auro 3D 要求太高, 很難普及入一般家庭
所以現在有imax enhanced出現 ...

也沒錯,但AB比較下,耳听为实。我也有玩auro 3d感到用於演唱会好正,我有玩前上中置及Vog,天花共8隻喇叭

gamma 發表於 2018-12-31 12:28

fatfish888 發表於 2018-12-31 11:50
我用 1060才可開最高設定 NGA shape very high,另播片用,
Potplayer + Lavfilter + MadVR。

uhd bluray spec color 只是10 bit, 暫時電視panel 應該最多是10bit, 不過我都見過分享話 用dv 12bit 睇到有分別,這我都信,就好似以前cd up bit up sample 咁,有明顯分別,但d standard 轉太快,燒$,i guess htpc 有另一好處是可以update software, 又或換card.

madvr好似support cuda,所以用n 較好,不過其實我冇跟開,有錯請改

fishbone8822 發表於 2018-12-31 12:29

avsuperman 發表於 2018-12-31 12:24
也沒錯,但AB比較下,耳听为实。我也有玩auro 3d感到用於演唱会好正,我有玩前上中置及Vog,天花共8隻喇 ...

原生Auro 3D軟件不多, 好聲的更少, 相當可惜 {:1_255:}
模擬玩法就真係......時好時差{:1_260:}

xyz56789xyz 發表於 2018-12-31 12:47

樓主想睇4K係影碟定檔案?想睇影碟就好似要煙條至得,打埋機gpu就出N card入門至少要1050ti /4gb,鑛潮之後GPU$跌咗3成,建議買張好啲1060ti 6gb ram(食雞睇片都爽啲)。CPU 可以買 i5-8400, 當然樓主可以買9700k啦{:1_328:}

issachar 發表於 2018-12-31 12:50

xyz56789xyz 發表於 2018-12-31 12:47
樓主想睇4K係影碟定檔案?想睇影碟就好似要煙條至得,打埋機gpu就出N card入門至少要1050ti /4gb,鑛潮之後 ...

食雞 1060 會玩到喊,起碼要 1070

raylee 發表於 2018-12-31 12:54

我覺得除非你有好多時間同錢, 否則砌機都不及盒子好.

xyz56789xyz 發表於 2018-12-31 13:04

gamma 發表於 2018-12-31 09:24
nvidia for video 是否較好? 1050 應差不多$,其實1030 唔打機只看片得唔得?講開你們用什麼software ? ...

似乎INTEL COFFEE LAKE ONBOARD GPU(UHD630)仲好過1030(得2GB 太少起碼要4GB)噃!
https://youtu.be/-ENIb6PFNck

gamma 發表於 2018-12-31 13:11

xyz56789xyz 發表於 2018-12-31 13:04
似乎INTEL COFFEE LAKE ONBOARD GPU(UHD630)仲好過1030(得2GB 太少起碼要4GB)噃!
https://youtu.be/-ENIb ...

我諗我會等amd navi, 但mid range card 對我來說都太食電,又要買過隻牛,到時再算
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 想砌部 HTPC 來看 4k

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。