eddie2333 發表於 2018-12-31 00:28

我也是NSA+HTPC一族,效果不錯?

pac 發表於 2018-12-31 07:49

avsuperman 發表於 2018-12-30 21:01
電腦可以玩imax嗎。無論imax聲画都超班,因用203行同軸或光纤先出到,已有超過十位朋友來舍下感受過,我也 ...

請問你是否用真imax碟或由DTS經AMP轉成imax聲呢?

gamma 發表於 2018-12-31 09:24

pac 發表於 2018-12-29 21:59
底板一千蚊有張但幾千蚊都有張。
好多人以為底板不會影響效果,但我可以話你知底板影響先至大。
非常不建議 ...

nvidia for video 是否較好? 1050 應差不多$,其實1030 唔打機只看片得唔得?講開你們用什麼software ? powerdvd, kodi?

avsuperman 發表於 2018-12-31 09:24

pac 發表於 2018-12-31 07:49
請問你是否用真imax碟或由DTS經AMP轉成imax聲呢?

兩樣也有,我連續兩天招呼了兩班朋友感受imax氣势,均讚口不绝,希望會成新趋势

gamma 發表於 2018-12-31 09:28

fatfish888 發表於 2018-12-30 20:33
首先,你要清楚你自己對電腦的認識是多少,動手能力強定弱,HTPC 軟硬件設定的確相當多同仔細,由砌起至...

真心請教,什麼特效需要1060。同上,你的htpc 用什麼software/app?

pac 發表於 2018-12-31 09:55

gamma 發表於 2018-12-31 09:24
nvidia for video 是否較好? 1050 應差不多$,其實1030 唔打機只看片得唔得?講開你們用什麼software ? ...

我不太喜歡N的畫面,不太自然,但各有喜好吧。1030可以硬解4K,但不要要求太高啦!
我睇4K現在用EMBY BROWSER +potplayer
用HTPC 專用遙控器,睇片完全不需要mouse 或keybroad.

pac 發表於 2018-12-31 09:57

avsuperman 發表於 2018-12-31 09:24
兩樣也有,我連續兩天招呼了兩班朋友感受imax氣势,均讚口不绝,希望會成新趋势 ...

有多D野玩對我們一眾玩家當然系好事啦{:6_134:}

gamma 發表於 2018-12-31 10:26

我不太喜歡N的畫面,不太自然,但各有喜好吧。1030可以硬解4K,但不要要求太高啦!
我睇4K現在用EMBY BRO ...

好多年前nvidia 用唔哂個hdmi range,當時我都用amd,但同部一千蚊sigma chip media player,真是差天共地,畫面灰,d聲混理一舊,仲每次update driver 就一定有野死,最後都放棄左。我想e加好多廠都catch up 到 sigma,e加d,card 太貴,遲d跌價入張比較下部z9s

gamma 發表於 2018-12-31 10:29

我睇4K現在用EMBY BRO ...

話時話,好色的話不如買隻蜘蛛仔,e加都唔貴,淘寶見過唔知真假

gamma 發表於 2018-12-31 10:51

兩樣也有,我連續兩天招呼了兩班朋友感受imax氣势,均讚口不绝,希望會成新趋势 ...

C兄,部amp 要support到嗎? 其實d standard 日日新真是追唔到,我仲用緊 hdma,已好滿意,只要我做宅男唔試新嘢就唔洗跌$ {:1_253:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 想砌部 HTPC 來看 4k

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。