pac 發表於 2019-1-14 14:29

xyz56789xyz 發表於 2019-1-11 19:44
各位HTPC資深用家,除咗用嚟戲,仲有冇聽HI-Res Audio,效果有冇好過 Hi-Res Audio Player (台式或手提)

...

Htpc玩CAS系無咁好聲的。
我現在用CUBOX玩CAS都ok好聲

tonywan 發表於 2019-1-11 14:04
請問是否只靠顯示卡, 不需另購音效卡?

Yes.無錯

xyz56789xyz 發表於 2019-1-15 00:31

Htpc玩CAS系無咁好聲的。
我現在用CUBOX玩CAS都ok好聲

可能經dop 有失真

tonywan 發表於 2019-1-15 08:26

我昨晚用powerdvd睇戲,可直出 dts-hd。
但我有少少貪心,想用埋部電腦打機喺個廳度打機, 用hdmi只能夠出到立體聲,睇咗部衰amp, 冇 7.1模擬輸入, 想問如果我買sound卡, 用optical輸出到amp, 其實有冇用到sound卡嗰部分嘅解碼?

tonywan 發表於 2019-1-15 08:56

另外,想問下大家用乜嘢機箱?
因為我新買嘅電腦發現咗個問題,一心諗住買silverstone gd09機,見個箱高度有170mm,諗住實冇衰,就用大家之前嘅post推薦嘅1070,點知張卡插咗入去個箱入面完全貼曬個頂,冇虚位入電源,而家封唔到頂,做緊冇殼嘅蝸牛。
嚟緊諗住喺個頂度開個窿,扮膽機
其實都有諗過改1070嘅入电位, 不過電子嘢又唔係好熟, 驚失手啲焊黐住隔離 或者焊錯位

chopinlau 發表於 2019-1-15 11:30

其實數碼年代,所有媒體播放都由電腦運算引申出來,識用一定係揀電腦,玩得精唔精就要睇各位對軟硬件嘅認識。

ken01010 發表於 2019-1-15 13:04

因為我新買嘅電腦發現咗個問題,一心諗住買silverstone gd09機,見個箱高度 ...

我而家用緊SliverStone GD07, Display 用緊 Asus ROG-RX590 (出畫)& MSI 980Ti(出聲), 完全可以關到機箱, 冇問題的
師兄如果張卡太高, 會唔會考慮賣咗張card 換過張呢? 總比你整爛個箱好
留意, 你個箱可放display card 最高係133mm, 買之前要睇清楚card spec 先好買

fatfish888 發表於 2019-1-15 14:14

因為我新買嘅電腦發現咗個問題,一心諗住買silverstone gd09機,見個箱高度 ...

師兄,可用這件轉插

tonywan 發表於 2019-1-15 14:58

fatfish888 發表於 2019-1-15 14:14
師兄,可用這件轉插

唔該曬,師兄
好彩未介板{:1_338:}

fatfish888 發表於 2019-1-15 15:35

tonywan 發表於 2019-1-15 14:58
唔該曬,師兄
好彩未介板

我個箱亦有這個問題,而家D顯卡,D插全向上,又高
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11
查看完整版本: 想砌部 HTPC 來看 4k

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。