mtvbb 發表於 2018-12-3 16:28

MDLP 發表於 2018-12-3 16:19
都係嗰句
Sub仔個vol
應該cal完後

CHING
即係我前置L/R CAL 出來係-3db
而SUB CAL 出來係-15db
即係我要較大返SUB 既VOL 去再CAL, CAL到同前置相近嗎?

MDLP 發表於 2018-12-3 16:40

mtvbb 發表於 2018-12-3 16:28
CHING
即係我前置L/R CAL 出來係-3db
而SUB CAL 出來係-15db

校返細隻sub仔
-15dB對於部AVR
隻Sub仔個vol好大
即係負無可負

mtvbb 發表於 2018-12-3 16:53

MDLP 發表於 2018-12-3 16:40
校返細隻sub仔
-15dB對於部AVR
隻Sub仔個vol好大

收到! 唔該晒CHING

morrise 發表於 2018-12-3 20:37

MDLP 發表於 2018-12-3 13:34
師兄 真係唔好意思
見你玩到呢個位
又自行改距離改音壓改分頻點又改相位

MDLP你係同MTVBB講個玩法?
定係同我講?

咩野叫 "什麼實際距離加2.5倍
根本係網上亂Up本末倒置
唔好以為加大距離空間感就會擴大"

人地新手,唔識玩好出奇?為什麼你要句句有骨??
可能你表達能力差,未必係咁諗,但係睇到依幾句會好唔舒服~
討論區咪係比你依D人, 攪到個個唔敢出聲分享心得囉....

係別人分享玩法既時候,唔駛咁權威既. 我都唔知你係咪科學家,教授之類....又唔係玩過貴機就一定玩得好!!!
其實唔滿意你既人,可能唔係得我一個, 投訴去大王度都未必有用....可能會Del 我個post 或者閉屏左我個回覆.

另外教距離會影響個相位, 唔係得你一個知, 只不過有部份sub 仔相位得0 或180.
擺位又未必就到,唔係個個有得住大屋,要得到更精準既相位,咪有可能要教埋個距離去就囉....

"根本係網上亂Up本末倒置", 有時係要錯中學習.....
有好多野都係係依個forum 到學返尼!尊重別人都係其中一樣要學既野!

"唔好以為加大距離空間感就會擴大" 根本唔係咁既用意...................

我平時都係做下CD-ROM 睇下post 多.....不過睇左成十幾年........
真心唔想個post76網,風氣愈來愈差...曬器材又唔係用家.....下下打手....多數做生意既人出post....

MDLP 發表於 2018-12-3 21:02

以事對事咁答
我又唔知你係邊個
距離x2.5倍係點計出嚟呢?
原理喺邊呢?

Sub仔上0/180同0~180功能同原理都唔一樣
0/180係無時差同距離差
反而JL就兩個功能都有
而且好清楚區分
你硏究清楚先上嚟講

morrise 發表於 2018-12-3 21:12

MDLP 發表於 2018-12-3 21:02
以事對事咁答
我又唔知你係邊個
距離x2.5倍係點計出嚟呢?

2.5倍係一個例子,根本係要自己慢慢試同搵出尼~
你咪就只係識,睇數字,唔識聽感囉。
你講咩野品牌啫,我用個隻未必有個d功能。
個距離唔係計出尼,唔一定要根據咩野理論。
我間房可能3尖8角,你又知?

MDLP 發表於 2018-12-3 21:15

morrise 發表於 2018-12-3 21:12
你咪就只係識,睇數字,唔識聽感囉。
你講咩野品牌啫,我用個隻未必有個d功能。
個距離唔係計出尼,唔一 ...

呀師兄
我講返我啲回Post
我係答緊MTVBB
佢亦都回左我
你到底想講乜嘢?

morrise 發表於 2018-12-3 21:21

MDLP 發表於 2018-12-3 21:15
呀師兄
我講返我啲回Post
我係答緊MTVBB

哦, 咁你咪當我回錯左你囉~
不過2.5倍個數係我講出尼,我點知你係咪話跟MCACC 就最好?
我諗MTVBB都未必跟左咁SET....

MDLP 發表於 2018-12-3 21:24

不過2.5倍個數係我講出尼,我點知你係咪話跟MCACC 就最好?
我諗MTVBB都未必跟 ...

2.5倍呢樣嘢
N年已經出現過
你係咪N年前發表嗰位呀?

MDLP 發表於 2018-12-3 21:26

我諗MTVBB都未必跟 ...

你諗MTVBB都未必跟左咁SET....
你有無問過佢先
定低係想上撩交嗌?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 五千左右十仔推介

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。