MDLP 發表於 2018-12-6 02:13

第一步隻sub仔有無可能靠左牆角?
有啲嘢好難同 設計原意物理特性對抗

koo9726 發表於 2018-12-6 11:48

都可,不過要大執位。

koo9726 發表於 2018-12-6 16:35

我大執位之後,再Cal一下後再請教你{:8_387:}

MDLP 發表於 2018-12-8 05:12

koo9726 發表於 2018-12-6 16:35
我大執位之後,再Cal一下後再請教你

搵個sub仔位
喺坐皇帝位低音最強
要花啲時間同功夫

koo9726 發表於 2018-12-8 09:39

MDLP 發表於 2018-12-8 05:12
搵個sub仔位
喺坐皇帝位低音最強
要花啲時間同功夫

收到,我第一步會試放在牆角L位。

leekoonhung 發表於 2018-12-8 21:49

我又比些意見
師兄現今是科學年代可用"REW"測試十仔位,有圖有真相,然後再用耳仔聽,你隻X12不是雞野,放在牆角L位所有駐波會被激發,低频會產生混亂,你可考慮將十仔放在前後牆及左右牆稍多放4分1位置,低音可潛更低,清,顺

koo9726 發表於 2018-12-9 01:51

leekoonhung 發表於 2018-12-8 21:49
我又比些意見
師兄現今是科學年代可用"REW"測試十仔位,有圖有真相,然後再用耳仔聽,你隻X12不是雞野,放 ...

我剛才放了L位,不過二邊都有與牆距離7CM,現在試緊。{:8_387:}

MDLP 發表於 2018-12-9 04:26

koo9726 發表於 2018-12-9 01:51
我剛才放了L位,不過二邊都有與牆距離7CM,現在試緊。

點樣擺位
睇manual有講
有7cm走位好夠
見你聆聽環境張相
現實上都幾多限際

koo9726 發表於 2018-12-9 09:00

MDLP 發表於 2018-12-9 04:26
點樣擺位
睇manual有講
有7cm走位好夠

昨晚己將三隻喇叭搬理了近牆,Cal完後前置和低音都是0db和80Hz,再細調相位,然後我睇番之前熟悉的片源,感覺不同左,還有,當我看Atmos套Amazing片,最尾播Atmos英文字出低頻時,有很強的氣流浸向我面前,我真係好Amazing!,夜少少補相!

MDLP 發表於 2018-12-9 14:19

koo9726 發表於 2018-12-9 09:00
昨晚己將三隻喇叭搬理了近牆,Cal完後前置和低音都是0db和80Hz,再細調相位,然後我睇番之前熟悉的片源, ...

等你出圖再討論
喇叭擺位好重要
相信 你可能暫時唔係最好
但首先還原基本步唔好擺錯
見方間有啲多重身份人仕
用雜物啷高啲Surr喇叭
唉.....
用乜嘢軟件矯正都救唔返
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18
查看完整版本: 五千左右十仔推介

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。