mark1 發表於 2018-5-11 16:06

大玩偶 發表於 2018-5-11 15:19
呢一刻無 2 部機係手 , 比較唔到 !
但一年前 , x9s 多方面都滿足唔到我既要求 , 唔洗講.....但唔代表 A5 ...

想請教c 兄
1.用緊邊張過萬display card 參考下?
2.家用電腦用黎播 BD.ISO 真係好鬼廢係點廢法?
{:1_328:}

大玩偶 發表於 2018-5-11 16:21

mark1 發表於 2018-5-11 16:06
想請教c 兄
1.用緊邊張過萬display card 參考下?
2.家用電腦用黎播 BD.ISO 真係好鬼廢係點廢法?

普通 i7 1080ti 打下機玩 144hz only , 唔係咩HTPC 影音機 ,
電腦最大問題係 Power DVD 支援度不足 , 而且用電腦播戲 , 雜訊較多 , 而且聲音好難靠原生設定做到靚聲 。
PowerDVD or TMT 經常有D 新戲 或者 其他版本既 戲會 Loading 失敗 , 搞一大輪先播到完整 ISO / BDMV 。

mark1 發表於 2018-5-11 17:49

大玩偶 發表於 2018-5-11 16:21
普通 i7 1080ti 打下機玩 144hz only , 唔係咩HTPC 影音機 ,
電腦最大問題係 Power DVD 支援度不足 , 而 ...

如果c 兄試過madvr plugin 應該唔會覺得htpc ,.i7 1080ti 費,應該當係寶。 c 兄有空可谷歌一下。 madvr有名比您叫有几mad.我用緊1060 唔使咁膠級都自我感覺良好。
您有合子又會pc,真係可以set 好自己pk 下,就知咩一回事。
Powerdvd 就。。。可以收藏用。

reddog 發表於 2018-5-11 21:57

大玩偶 發表於 2018-5-11 15:29
其實每部機都有岩佢既 用家 , 好多人唔會搞咁多野 , 只係想簡簡單單睇一套戲 ,
咁用最簡單既方法去睇 ,...

呢個帖好多心得,越睇越正。

另外想請教下,
1. 100% 睇file 大前提要畫質靚,聲冇所謂因我只有兩聲道。
2. 去到menu 好,去唔到都可睇哂成套戲,最好可睇埋making of。
3. 唔好窒窒下,穩定唔甩咀。
4. 唔攪movie wall.

要滿足呢幾樣你會點揀?

fishbone8822 發表於 2018-5-11 22:23

reddog 發表於 2018-5-11 21:57
呢個帖好多心得,越睇越正。

另外想請教下,

100% 睇file 大前提要畫質靚 <---師兄想問你現在用緊是什麼Display? TV還是投影機?
因會影響到你買合子的選擇{:1_259:}

Ep-71 發表於 2018-5-11 22:50

幾百蚊件合仔有聲有畫,切勿與一萬幾千專業player 攀比' '

切勿充充填幻想幻聽幻覺幻象, 支持耳聽為見..眼聽為實,

一比之下盞得你嬲嬲豬{:6_122:}

路糸自己揀'發達唔好喊{:6_134:}

MartinTong 發表於 2018-5-11 22:53

請勿跟風購買, 我巳倣了傻子,

reddog 發表於 2018-5-11 23:06

fishbone8822 發表於 2018-5-11 22:23
100% 睇file 大前提要畫質靚

現在用5O吋plasma,player 用dune hd max,冇投訴好用。
但將會進入4K,換oled, a 8f, 或等埋pan 記新款,
一換電視連電腦都換,現在部腦7年只可睇到3T 硬碟,但3T易壞所以只買2T,現在儲bd file 都爆左4隻2T。

fishbone8822 發表於 2018-5-11 23:12

reddog 發表於 2018-5-11 23:06
現在用5O吋plasma,player 用dune hd max,冇投訴好用。
但將會進入4K,換oled, a 8f, 或等埋pan 記新款,
...

但將會進入4K,換oled, a 8f, 或等埋pan 記新款 <--建議TV到手再考慮...芝杜5月後有新機出, 其他牌子合子也會

有新買新{:1_259:}

reddog 發表於 2018-5-11 23:40

fishbone8822 發表於 2018-5-11 23:12
但將會進入4K,換oled, a 8f, 或等埋pan 記新款

http://www.hd.club.tw/thread-219660-1-1.html

發帖人目測應該是RTD1296

http://dune-hd.com/eng/products/full_hd_media_players/57

Media processor: Realtek RTD1295 SoC

dune官網話2018 1月出,依家都冇聲氣幾時出.
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: Zidoo x9s 多媒體播放器

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。