蒲東 發表於 2015-11-2 16:02

wantai288 發表於 2015-11-2 13:32 static/image/common/back.gif
C兄,我路過姐,唔係想鬧交,你話之前,玩5.1或者7.1冇人覺得有問題,我估

例如一隻飛機由前開始飛到後面,大 ...

都同意,而家次世代嘅ATMOS、DTS:X同AURO 3D係分為兩個同三個LAYERS。當然理論歸理論,香港地方寸金呎土,死窮鬼如我也只有妥協。其實我四隻後置已放低很多了,現在是高於EAR LEVEL 四寸左右,若要完美,就要中六合彩買,重要係節日金多寶至得。至於你建議將後中置放在場角,是不可行的,因為我右中置不可能放在牆角,那邊有沙發同碟櫃。另外我都係唔明白變回5.1.4會比7.1.4好。我知師兄你意思係話7.1.4中的兩隻後中置若放高了會與與後面兩隻ATMOS聲場相互干擾,令音場模糊。但就算變回5.1.4,若側環繞與後ATMOS的一對喇叭距離太近的話,問題一樣存在,喇叭距離太近的問題只有以前級調校、吸音/散聲物質作改善。我始終認為,環境佔了器材發揮優劣的60%。環境差,有千萬器材亦是徒然。

wadee 發表於 2015-11-2 16:04

浦東兄我又想掹衫尾學野{:6_137:}

wantai288 發表於 2015-11-2 16:08

蒲東 發表於 2015-11-2 16:02 static/image/common/back.gif
都同意,而家次世代嘅ATMOS、DTS:X同AURO 3D係分為兩個同三個LAYERS。當然理論歸理論,香港地方寸金呎土 ...

我係話,唔玩7.2.4,玩5.2.4係後置放果到,唔係後中置

蒲東 發表於 2015-11-2 16:11

wantai288 發表於 2015-11-2 16:08 static/image/common/back.gif
我係話,唔玩7.2.4,玩5.2.4係後置放果到,唔係後中置

謝謝師兄指教!但正如我上文所說,你建議將側環繞放在場角是不可行的,因為我右環繞不可能放在牆角,那邊有沙發同碟櫃。另外我都係唔明白變回5.1.4會比7.1.4好。我知師兄你意思係話7.1.4中的兩隻後中置若放高了會與與後面兩隻ATMOS聲場相互干擾,令音場模糊。但就算變回5.1.4,若側環繞與後ATMOS的一對喇叭距離太近的話,問題一樣存在,喇叭距離太近的問題只有以前級調校、吸音/散聲物質作改善。我始終認為,環境佔了器材發揮優劣的60%。環境差,有千萬器材亦是徒然。

蒲東 發表於 2015-11-2 16:13

tam_kk 發表於 2015-11-2 14:44 static/image/common/back.gif
7.1都係坐地喇叭

師兄就好啦,有咁大地方玩,不過我覺得5.1套裝機某程度上只為家居妥協設計,不能作為環繞聲揚聲器設置標準。如果要找一標準,當然是以DTS、DOLBY、THX、ITU這些研發電影環繞聲公司的建議作參考。而無論係ITU、DOLBY、DTS、THX,在5.1及7.1的擺位建議,都係話最好全部揚聲器的高音都係處於EAR LEVEL或環繞聲高於EAR LEVEL少少,以達音場一致的環繞聲效果。只要你看看那些製作藍光碟,如香港B&O製作公司在製作時的STUDIO揚聲器擺位,就知道我在說甚麼。以下是東京的專業DOLBY ATMOS STUDIO,他們的主聲道及環繞聲道,高音也是在同一個LEVEL,相片可以清晰見到。

MDLP 發表於 2015-11-2 16:30

tam_kk 發表於 2015-11-2 14:34
由頭到尾都係錯晒,你睇下D廠出果D5.1套裝機,幾條柱喇叭,會唔會頂到天花
...

我又無講過咁極端要到天花
我自己都係半天吊
只想探討吓天花水平同耳仔水平
有沒有中間發展空間?

MDLP 發表於 2015-11-2 16:35

蒲東 發表於 2015-11-2 15:45
早知一早問師兄你啦,呢啲鬼馬吊架實在正。

e+裝都未遲

jj3380 發表於 2015-11-2 16:48

蒲東 發表於 2015-11-2 16:13 static/image/common/back.gif
師兄就好啦,有咁大地方玩,不過我覺得5.1套裝機某程度上只為家居妥協設計,不能作為環繞聲揚聲器設置標 ...

其實要解決surround高低位問題,如果少許高咗的話,祗要偷到小小斜位向耳仔位已可解決問題,正如玩中置喇叭擺位一樣,一般唔係玩透聲幕的話,中置亦沒可能係耳仔水平,所以中置也一定要調較角度去對番皇帝位耳仔水平位才能發揮最好。

蒲東 發表於 2015-11-2 16:51

jj3380 發表於 2015-11-2 16:48 static/image/common/back.gif
其實要解決surround高低位問題,如果少許高咗的話,祗要偷到小小斜位向耳仔位已可解決問題,正如玩中置喇 ...

對,這是家庭影院如何能妥協最少而補救最多的問題。

pwong888 發表於 2015-11-2 16:55

jj3380 發表於 2015-11-2 15:23 static/image/common/back.gif
環境真係一流,不過對surround又真係好似矮咗些少,感覺比椅背擋咗好多聲喎...

其實所有標準的專業家庭影院梳化,椅背都一定高過耳仔水平的,用room correction自己搞掟佢離同聲音大細,吾會感覺擋住的。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9
查看完整版本: 終於搞掂ATMOS/DTS:X喇叭,下一步是...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。