MDLP 發表於 2015-11-2 13:21

wantai288 發表於 2015-11-2 12:51
Ching , 我都係路過, 我玩左鴨毛都一年, 一年內都睇過十套左右鴨毛戲,

裝四隻天花喇叭唔難,把後置落到耳 ...

我都想知surr喇叭低過耳仔水平
如果行返正常5.1/7.1唔行天花聲
surr效果會是如何?
未有atmos之前
唔覺有人講surr喇叭應到或低過耳仔
我都明白surr同atmos喇叭太貼會無效果
但係咪要真係低到咁低呢?

wantai288 發表於 2015-11-2 13:32

MDLP 發表於 2015-11-2 13:21 static/image/common/back.gif
surr效果會是如何?

C兄,我路過姐,唔係想鬧交,你話之前,玩5.1或者7.1冇人覺得有問題,我估

例如一隻飛機由前開始飛到後面,大家都有一個錯覺(包括本人),D聲未由前去到後面,所以未冇人覺得有問題,但依家鴨毛,要話比大家

知要分上下兩層,好似AURO 3D要分三層TIM

MDLP 發表於 2015-11-2 14:00

師兄我都係研究吓
我意思係行基本5.1/7.1
surr高掛同低掛
音效上有何不同?

wadee 發表於 2015-11-2 14:16

wantai288 發表於 2015-11-2 13:32 static/image/common/back.gif
C兄,我路過姐,唔係想鬧交,你話之前,玩5.1或者7.1冇人覺得有問題,我估

例如一隻飛機由前開始飛到後面,大 ...

師兄唔好介意
我路過講自己少少睇法
我之前都有玩4隻天花
其實現在大部份碟都是5.1或7.1
Atmos其實唔算多
直頭係好少添
所以自己睇大部份既戲都是5.1
我發覺如環繞在耳仔水平
睇5.1戲時
頭上方空間感會弱左
所以我將環繞裝耳上一呎(高音單元)
甘自我感覺較良好
(其實可以模擬atmos玩但感覺又麻麻)

另外未有atmos以前時
是建議環繞安裝在耳仔對上60至90cm的

jason1969 發表於 2015-11-2 14:18

超級玩具{:6_128:}師兄間戲院{:6_157:}

wadee 發表於 2015-11-2 14:20

MDLP 發表於 2015-11-2 14:00 static/image/common/back.gif
師兄我都係研究吓
我意思係行基本5.1/7.1
surr高掛同低掛

其實高掛低掛都好睇環境
好似自己環繞擺耳仔稍後方
但闊度其實都同梳化一樣
甘我覺得高少少會冇甘應舒服少少

tam_kk 發表於 2015-11-2 14:34

MDLP 發表於 2015-11-2 13:21 static/image/common/back.gif
surr效果會是如何?

由頭到尾都係錯晒,你睇下D廠出果D5.1套裝機,幾條柱喇叭,會唔會頂到天花

tam_kk 發表於 2015-11-2 14:44

7.1都係坐地喇叭

wadee 發表於 2015-11-2 15:07

tam_kk 發表於 2015-11-2 14:44 static/image/common/back.gif
7.1都係坐地喇叭

師兄個場好正!!!

wadee 發表於 2015-11-2 15:09

tam_kk 發表於 2015-11-2 14:44 static/image/common/back.gif
7.1都係坐地喇叭

師兄唔好介意
想問問椅背都高過耳仔同環繞
其實有冇影響呢?
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
查看完整版本: 終於搞掂ATMOS/DTS:X喇叭,下一步是...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。