Andykong 發表於 2015-1-4 03:03

fatau 發表於 2015-1-4 02:30 static/image/common/back.gif
用緊CAS NUC i3 4010U用jriver播SACD DST ISO (直解) 都會100% loading+ 會窒聲同唔好聲,
除非有專門硬 ...

因為以前幾部 DAP 都無硬解 DSD,自已又無買開 (以前玩 HiFi 係 Hi-bit 黨),所以無留意 DST 編碼這回事,到後來玩 N6 去搵 SACD ISO 來試先知原來好多 ISO 都是 DST 編碼,連帶一些下載的 DSD 檔也是「企晒係度」,我相信對 DST 編碼無知並不止我一個人吧?所以先提醒一下大家! {:1_258:}

Andykong 發表於 2015-1-4 03:31

fatau 發表於 2015-1-4 02:50 static/image/common/back.gif
CHING 唔好走住

放左部DX100 都想搵部代替品, 最多affort 到paw gold 計係咪佢會好過N6? 因為 ...

我都只是適逢其會聽過一次咁大把,以計憶所及,我覺得 PAW Gold 未開 EQ 已經好過 N6,但畢境兩部唔係同期玩的機,你問我好幾多我又量化唔到!呢個價和流通量,唔試清就買我真係講唔出口,因為唔係自已杯茶時要出貨未必咁易了!

如果師兄有信心玩得掂 PMEQ 而又唔介意用 PMEQ 的話,仲有小小博一鋪的空間,因為調音唔啱心水都仲有得執下,但如果唔用 EQ 的話就一定一定要靠自已聽過先好決定啊!

咁現階段 N6 的 bud 又比 iBasso 個 D 好好多,起碼我玩 Beta 咁耐 (尋日先還機) 只係 Hang 過一次,而量產版由 19 號開封到現在都未 hang 過機。暫時發現既 bud 係唔會點影響運作的:Battery Meter 既 reading 唔準但續航仍然有 7 小時,會窒一窒但唔會播唔到同埋有 index 到 Music Library 便無事,Metadata 亂碼和部份默認專輯封面出唔到但不影響播放等,唯一我比較 concern 的是 APE 的兼容性,呢個我相信佢有排攪了!

但我信 Cayin 會好快攪掂呢 D bud 和我接受呢 D bud 係我個人決定,我唔用 APE,部機全程放腰包或揹袋所以唔介意 WAV 無 album art,D metadata 經過 3 部國磚洗禮已經執得幾企理無乜亂碼,所以我覺得問題不太也是個人的情況,所以上面堆 bud 對你幾重要便要你自已決定了。

至於仲有無其他 bud 或其他用家有無 hang 機,我建議你自已踩入 Cayin 的 QQ 粉絲群組理解下。個度基本上係大家去報 bud 的地方,你去 observe 兩三日,同其他用家交流下自已知實際情況如何了,呢度都有幾個師兄去個度玩好,這兩天班內地用家比我地 D 廣東話「騷擾」到大家 gap gap 聲咁笑,幾過癮架!

PS: 到我放 Dx100 啦,師兄個部好似放得好順利喎,有無比人狂壓價啊?

peterkhcheung 發表於 2015-1-4 12:42

多謝 Andy Ching 分享, 我 download 個D 都是 multi , 好大機會係DST tim,今晚試下其它 format.Thx.

wap9999 發表於 2015-1-4 13:23

peterkhcheung 發表於 2015-1-4 12:42 static/image/common/back.gif
多謝 Andy Ching 分享, 我 download 個D 都是 multi , 好大機會係DST tim,今晚試下其它 format.Thx. ...

係邊到有得下??
(Post76 Android 手機版送出)

peterkhcheung 發表於 2015-1-4 13:56

Link posted #336.

dick99760 發表於 2015-1-4 16:10

fatau 發表於 2015-1-4 02:50
CHING 唔好走住

放左部DX100 都想搵部代替品, 最多affort 到paw gold 計係咪佢會好過N6? 因為 ...

901我覺得唔夠b6好聽同埋部機易死,我係由dx100過n6,我覺得沒左touch mon係最唔慣,n6同dx100比係唔夠比個動態,好像我聽人來人往第一段副歌後有一後音樂,果段好明顯個動態dx100係好,但n6好明顯清晰好多,加上價錢合理,買paw gold不如買ak240吧

Hoyan 發表於 2015-1-5 13:40

N6的bug還真不少,我播DSF, 每一首歌的頭幾秒都窒窒下!

Hoyan 發表於 2015-1-5 15:26

DSD iso 完全唔得,兼死機!
DFF 竟然好暢順
2496 AIFF 又唔得!

ozrayyau 發表於 2015-1-5 19:22

基本上只係用家嘅我,見多人入咗,但愈用愈……有啲心淡。

diff 發表於 2015-1-5 20:49

ozrayyau 發表於 2015-1-5 19:22 static/image/common/back.gif
基本上只係用家嘅我,見多人入咗,但愈用愈……有啲心淡。

WHY? {:1_342:}
頁: 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44
查看完整版本: Cayin N6: 雙 1792A DSD128+ISO (新 v4.3固件 pg 106)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。