chufelix 發表於 2014-6-23 09:13

不看戲就天下太平了。
法律允許投訴。而且無標準。
註定給喜歡投訴的人濫用。

神武光輝 發表於 2014-6-23 09:19

不理街坊感受,好可能最後會開片{:6_153:}
(Post76 Android 手機版送出)

eyebyeye 發表於 2014-6-23 09:38

chhanthony 發表於 2014-6-23 08:05 static/image/common/back.gif
噪音騷擾只係民事,最多收傳票罰款,
唔好亂噏嚇樓主啦。

對, 條法例祇係罸款最多一萬蚊, 但如果繼續唔收儉, 鄰居可以去法庭申請禁制令, 再唔收聲就係刑事的繆視法庭罪, 赤柱有位等緊佢去休養。

其實罪魁禍首係過量的Mid bass, 引起上下左右四壁及門窗等等實體嚴重諧震, 諧震無得吸, 要找出sub-woofer引發諧震的音量臨界點,並減低整体音量。高强度無厘頭的非音樂低頻使人納悶煩躁, 長期受虐, 嚴重者可引發潛在狂躁症病發, 小心出門口俾人斬, 哈哈!

正所謂「己所不欲勿施於人」, 邊個唔想有個寧靜家居(你買果個單位時預計唔到有人制造噪音), 調番轉頭你放假想瞓下晏覺, 俾d中低頻係咁轟炸, 你又如何?一日到黑俾人投訴, 餐餐睇到戲肉, 管理員就打電話拍門搵你都好無癮唧!睦鄰好重要, 我就同鄰居有良好溝通, 彼此交換左Whatsapp, 就算唔係禁制時段, 若要聽强勁音樂或睇超爆電影前, 都會同人單一聲: 『x兄, 嘆緊勁爆大片, 如音量太大請回Whatsapp。』, 所以從來未收過投訴。

keke323 發表於 2014-6-23 09:51

真係好無奈 {:6_194:}
老實講睇戲唔開大聲,同睇電視有乜分別 {:9_424:}

smokeyduck 發表於 2014-6-23 09:53

己所不欲勿施於人{:1_326:}

wadee 發表於 2014-6-23 10:08

師兄,其實有時未必是好嘈,但就好應,好似d boom boom聲就好煩人,就正如樓上小朋友跑黎跑去甘!!
又有可能是諧震問題~
師兄其實可以同鄰居或管理員了解下,試下加吸音墊係十仔下面~
又或加張地毯係廳度!!
始終玩嘅時候自己開心都要大家開心~
冇人投訴先玩得安樂~

homealone 發表於 2014-6-23 10:20

所以Sony都出个9.1耳机,帮你解决噪音问题。

神武光輝 發表於 2014-6-23 11:01

元凶係建築商,好多樓上踏步大力D你都完全感受到

chufelix 發表於 2014-6-23 11:17

wadee 發表於 2014-6-23 10:08 static/image/common/back.gif
師兄,其實有時未必是好嘈,但就好應,好似d boom boom聲就好煩人,就正如樓上小朋友跑黎跑去甘!!
又有可能 ...

真系要搞搞。但系好像沒有什麽進展。
佢喜歡投訴多於妥協。

所以我只是週末才看,還要是下午。

點知佢都系唔接受。

mclaren 發表於 2014-6-23 11:24

chufelix 發表於 2014-6-23 11:17
真系要搞搞。但系好像沒有什麽進展。
佢喜歡投訴多於妥協。

先做好自己部份再鄰居溝通下。如果改善完真係唔係好嘈既話,佢再投訴都唔成立喇嘛。
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 星期日下午3點看戲,鄰居報警了

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。