norip999 發表於 2014-6-26 11:04

住一樓,單邊單位,左右同下都無人,真係得上面有可能投訴,
好好彩。

wadee 發表於 2014-6-26 15:34

其實加個墊,都應該唔會boom到人,當然,又會冇咁勁,玩得放心就先會開心~

samuel8892000 發表於 2014-6-26 16:49

wadee 發表於 2014-6-24 16:46 static/image/common/back.gif
我以前住村屋地下,有次爆緊戲,跟住我上去問鄰居天線問題,上到天台,我聽到嘭嘭聲,我問鄰居你爆緊戲呀 ...

對的高音是向上傳.你地下炸机三樓都聽到.低音向下傳唔落塾死梗.

chufelix 發表於 2014-6-26 23:27

qq1122yq 發表於 2014-6-25 09:59 static/image/common/back.gif
Q穴真空不設防的……

點解有師兄比上面鄰居投訴,有d又會喺下面?

老實講,換phase和“自轉”都試過。分別不大。
都係Sofa邊某個位最應(但不是皇帝位)。始終家居有限制,調教技術又不到家。

所以我其實不知道會不會有另外一個“高點”去左隔離屋?

放了黑麻石後少了“嗚嗚”聲,乾淨D,也不代表隔離屋會靜左。整體應該無甘嘈。
不知道還有什麼可以搞好低音了

chufelix 發表於 2014-6-26 23:29

kelvinchan 發表於 2014-6-25 10:27 static/image/common/back.gif
多謝師兄加分先~

我都喺講事實者,

我試過興奮高歌幾句,給投訴。。。。但那是晚上11:05分。
真的只有幾句,最多一段。
沒有Mic的

chufelix 發表於 2014-6-26 23:30

wadee 發表於 2014-6-26 15:34 static/image/common/back.gif
其實加個墊,都應該唔會boom到人,當然,又會冇咁勁,玩得放心就先會開心~ ...

加什麼墊最有效?

qq1122yq 發表於 2014-6-27 00:05

chufelix 發表於 2014-6-26 23:27 static/image/common/back.gif
老實講,換phase和“自轉”都試過。分別不大。
都係Sofa邊某個位最應(但不是皇帝位)。始終家居有限制, ...

十仔setting需要考慮……

1. 空間與十仔單元(量感)是否配合
2. 空間與十仔擺放位置(如玩多隻更要小心)
3. 如需backfire,單元大小與離牆多少有很大影響
4. 墊材對聲音是否有改善的幫助
5. phase是否正確(愛因斯坦兄曾出post講解中的機會只有1/360)
6. 炮線如何更能發揮十仔的表現
7. 音量調整(以上設定正確的話基本看任何戲都不需再調校的)

威仔1000u phase只有0、90、180、270選擇,調校設定上有所限制,所以要更花多點心機!

wadee 發表於 2014-6-27 04:44

chufelix 發表於 2014-6-26 23:30 static/image/common/back.gif
加什麼墊最有效?

十仔diy墊
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=77533
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=26531

我自己用auralex墊,篇野裡面有鋪頭同地址,2手區有時都有人放
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=163971&highlight=auralex

我用hrs12,一星期睇5晚戲到11點都冇俾人投訴過,樓下是麻煩一族,曾一個月上來3次投訴我拖櫈嘈,其實加左墊應該唔會影響個空間感

Stanley5387 發表於 2014-6-27 07:10

chufelix 發表於 2014-6-26 23:29 static/image/common/back.gif
我試過興奮高歌幾句,給投訴。。。。但那是晚上11:05分。
真的只有幾句,最多一段。
沒有Mic的

C Hing 週遭啲鄰居都幾愛{:6_124:}, 清唱兩句歌都嘰咭,可想而知你玩機都係長期受監管! {:6_136:}

chhanthony 發表於 2014-6-27 10:35

samuel8892000 發表於 2014-6-26 16:49 static/image/common/back.gif
對的高音是向上傳.你地下炸机三樓都聽到.低音向下傳唔落塾死梗.

聲音傳送唔會分高音向上傳低音向下傳,因為聲音係無重量,呢個係誤解。
試下將隻subwoofer鑲死喺天花板就會有答案。
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15
查看完整版本: 星期日下午3點看戲,鄰居報警了

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。