S.C. 發表於 2014-8-23 15:46

斯路 發表於 2014-8-23 13:32 static/image/common/back.gif
重新睇晒呢個討論,除左「好想要」之外我都唔知講咩野好。望見LUXMAN以及ATH一如常態既夾得好,令我好想真 ...

斯路兄我一向無咩毒人呢,但係衣期幾部amp真的正,我都覺得值得買。
以ching計我推薦p200,原因是又有3.5又有6.3, 用耳塞啱矖你,而且你已經有v800+v200, v800遲d寄返比Fried升級24/192非同步usb連source也不用升,v800xlr出v200 rca出p200, 而p200推t1我過人是接受的, 諗起都正{:8_389:}

斯路 發表於 2014-8-23 16:00

S.C. 發表於 2014-8-23 15:46 static/image/common/back.gif
斯路兄我一向無咩毒人呢,但係衣期幾部amp真的正,我都覺得值得買。
以ching計我推薦p200,原因是又有3.5 ...

師兄咁講我真係相當心動,我會好認真考慮下。LUXMAN支持者相當唔少,下至DA-100上至DA-06/P-700都有好多人非常推薦,黑翼師兄呢個分享再加上S.C.師兄你咁講法,好難忍手。

如果P-200推T1師兄你覺得可以接受,睇怕推力上完全無需要有顧慮呢。本身重諗話不如平平地入面DA-100玩玩就算,不過而家咁樣{:8_384:}

dicky0411 發表於 2014-8-23 16:08

S.C. 發表於 2014-8-23 15:46 static/image/common/back.gif
以ching計我推薦p200,原因是又有3.5 ...

我原本在用da100的,聽師兄這樣說我是不是再買個p200回來推880(600ohms),hd600比較好??
(Post76 Android 手機版送出)

dicky0411 發表於 2014-8-23 16:13

斯路 發表於 2014-8-23 16:00 static/image/common/back.gif
師兄咁講我真係相當心動,我會好認真考慮下。LUXMAN支持者相當唔少,下至DA-100上至DA-06/P-700都有好多 ...

da100推ath,akg真的不錯,但遇上880,hd600就不行了,何況t1
(Post76 Android 手機版送出)

斯路 發表於 2014-8-23 16:22

dicky0411 發表於 2014-8-23 16:13 static/image/common/back.gif
da100推ath,akg真的不錯,但遇上880,hd600就不行了,何況t1
(Post76 Android 手機版送出) ...

大耳機我而家放淨HD600,T1只係一個夢想,始終唔係輕而我有頸疾,有返咁上下重量既耳機我都只可以試聽玩玩,應該都未必會真係入手啦。

而家望緊LUXMAN/Rudistor主要都係想買一部家用耳放黎處理好手上對ESW11。呢對野雖然定位作便攜耳機,但我傾向當佢係家用耳機黎玩{:8_384:} 所以電壓擺伏未必係我主要考量,反而可能會想要部力度較細而價錢宜人些少既耳放呢。

暫時對於S.C.師兄既提案雖然心動,但會諗以V800作為DAC出P-200的話,兩者會否搭配未必相宜;DA-100作為一體機,整體質素或會有妥協,但或者聽感上更討好? 還好今次唔使亂猜測,稍後一段日子應該可以相約其他師兄試試機{:8_389:}

S.C. 發表於 2014-8-23 16:31

斯路 發表於 2014-8-23 16:00 static/image/common/back.gif
師兄咁講我真係相當心動,我會好認真考慮下。LUXMAN支持者相當唔少,下至DA-100上至DA-06/P-700都有好多 ...

P200推t1我個人可接受的定義係主要推senn/beyer都係吾好Luxman, 但是喜歡Luxman又有高ohms耳機其實吾洗另外再買耳放,p200推雖然比v200/Spl衣類powerhouse voltage 擺幅仍然差一級,但是可以接受,正如有人說Hugo可以推hd800, 我也是接受的,但是當然同枱式耳放又差了一級。

S.C. 發表於 2014-8-23 16:36

dicky0411 發表於 2014-8-23 16:08 static/image/common/back.gif
我原本在用da100的,聽師兄這樣說我是不是再買個p200回來推880(600ohms),hd600比較好??
(Post76 Android...

Da100未正式接觸過,但是da200耳放比p200差點係事實,可以預計一下da100可能真係無驅動600Ohms能力,但係故意買p200推600ohms好像仍然吾太合適,或者ching可以留待下回一次性升級耳放?

S.C. 發表於 2014-8-23 16:39

斯路 發表於 2014-8-23 16:22 static/image/common/back.gif
大耳機我而家放淨HD600,T1只係一個夢想,始終唔係輕而我有頸疾,有返咁上下重量既耳機我都只可以試聽玩 ...

Da200點睇?推薦p200原因是以前字母店賣過萬,Mingo也9600, 但是現在p200行貨也只是8字頭,咁就吸引了

S.C. 發表於 2014-8-23 18:06

dicky0411 發表於 2014-8-23 16:13 static/image/common/back.gif
(Post76 Android 手機版送出) ...

或者咁講,p200推t1接受的基準吾好同portable比先,同市場上Dac phone out推黎講,p200係推t1係出色嘅。

例如一般Dac phone out 其實推動圈耳機係ok, 如da200, Antelope Zodiac Gold, 再好d有Weiss dac202/ Invicta, p200絶對好過佢地phone out, 但是注意喎,Dac202 Phone out 設計時講明high gain 用來推k1000, invicta 有人分享用佢推t1/he500都夠曬, 所以p200真係吾差嘅

斯路 發表於 2014-8-23 19:19

S.C. 發表於 2014-8-23 18:06 static/image/common/back.gif
或者咁講,p200推t1接受的基準吾好同portable比先,同市場上Dac phone out推黎講,p200係推t1係出色嘅。
...

嗯嗯,DA-200都係一個方案,睇怕都係要返黎香港試清楚再決定。如果P-200賣八千我應該會直接跳過香港行貨,搞返套日本行貨算數,加隻變壓牛聲音或者有影響,不過我情願用慳返既錢入個高質素少少既變壓牛。紙上談兵的話,暫時傾向DA-100大於DA-200大於P-200,話晒未試過嘛。

暫時真正係radar上既,除左以上三部,都重有Rudistor DAC-X3,Linnenberg ARIOSO以及HAD-AudioLAB Maestro II;以LUXMAN及Rudistor為首要考慮。睇睇重有咩值得留意下吧啦。
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15
查看完整版本: 提早送自己生日禮物~P700u (聽感補回1樓)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。