PCMM1 發表於 2014-6-10 09:01

可惜Cal兄不是加Port. AMP用
AP100的Phoneout質素
雖然還是不及貴1200元的DX90
但Lineout質素面對DX90可拼過你死我活
{:6_235:}
1850元的價格
和DX50和X3比
個人感覺AP100 Phoneout音質比較好
絕對是高性價比之選
{:6_193:}

chiyuen1205 發表於 2014-6-10 09:11

calcal 發表於 2014-6-10 00:00 static/image/common/back.gif
原本想入zx1. 聽左完全唔對味. 再聽calyx M, size同個ui 令我有d卻步.

找時間試埋幾隻萬元以下的ak系列 ...

calcal兄,其實都要睇下夾唔夾機既,你用咩耳機去試?

calcal 發表於 2014-6-10 13:27

PCMM1 發表於 2014-6-10 08:42 static/image/common/back.gif
哈哈
其實現在國內品牌的細磚仔Player
性價比是不錯的

我好耐之前試ak100直推w4. 的確不是清爽聲底. 最後都係keep返ipc到而家. 後繼的ak系列都係差唔多聲底?
(ak240個價錢我實在過唔到自己果關)

上次試zx1夾ultrasone iq. boost mode係好聽d. 不過感覺味精好重. 聽交響時感覺麻麻. 聽pop/rock我覺得可以的.

而家手頭只有w4 (ultrasone iq 已出) 找時間再去旺角sony showroom試一試.

calcal 發表於 2014-6-10 13:28

chiyuen1205 發表於 2014-6-10 09:11 static/image/common/back.gif
calcal兄,其實都要睇下夾唔夾機既,你用咩耳機去試?

zx1試的時候用ultrasone iq.

calcal 發表於 2014-6-10 13:37

PCMM1 發表於 2014-6-10 09:01 static/image/common/back.gif

我有考慮加portable amp的. 以前我夾ipc都試左好多, 都擁有過好幾部portable amp例如pico, rsa shadow, continental等等. 後來都係因為考慮到便攜問題而選擇直推.

其實一心唔想麻煩入過晒d歌都想玩返portable amp. 剛剛前幾日試左近期大熱的typhoon夾我部ipc推w4. 坦白講都幾失望. 只可以講唔係我杯茶. 一d都無清爽到. 我聽到感覺有d濛濛地咁. 低音下潛很不錯. 中高不怎麼樣. 放棄!

因此, 而家都係找返部高d quality的dap先, 聽一排再夾下amp. 耳機其實都想玩w60或者es60. 漫漫長路有排玩! {:6_174:}

calcal 發表於 2014-6-10 13:41

PCMM1 發表於 2014-6-10 09:01 static/image/common/back.gif

謝謝師兄推介.

不過如果ap100同埋dx90在phoneout and lineout整體都係dx90好d的話我都係會選擇dx90了. 起碼當我唔帶portable amp出門的話有個好聲phoneout!

btw, ap100都未試過! 又可以試埋! 不過我覺得自己都係喜歡touch screen. 其他interface可能對我黎講有d 難用!

PCMM1 發表於 2014-6-10 16:38

calcal 發表於 2014-6-10 13:41 static/image/common/back.gif
謝謝師兄推介.

不過如果ap100同埋dx90在phoneout and lineout整體都係dx90好d的話我都係會選擇dx90了....

Cal兄去試下AP100 / ZX1 / AK100mkII夾你的耳機吖
試完後再回來和大家一起分享
{:6_237:}

小弟不能否認
DX90的Phoneout和Lineout
在3000元的價位都是有著很好的質素
AP100的Phoneout音質
絕對不是DX90的對手
但Lineout音質就可以鬥過你死我活
當然價錢也是關鍵
否則DX90不會貴過AP100呢~
{:6_236:}

alawlaw 發表於 2014-6-10 18:37

CHING , HOW MUCH ?? TKS !!

PCMM1 發表於 2014-6-10 22:42

alawlaw 發表於 2014-6-10 18:37 static/image/common/back.gif
CHING , HOW MUCH ?? TKS !!

你是指AP100嘛?
售價1850港元
{:6_177:}

SONIC_PIG 發表於 2014-6-11 14:11

AP100 LO真心值這價,甚至超過.......,人聲好實在,又夠味.....,一上AP100 LO..,已即放下使用多年之人聲向IMOD4{:8_369:} ...,利申:不排除AP100只是太夾我的M4 balance amp同IQ而已.......{:8_401:}
頁: 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44
查看完整版本: [開箱] 性價比高得嚇人的DAP - Hidizs AP100

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。