keke323 發表於 2013-6-10 12:19

RiceR9 發表於 2013-6-10 12:00 static/image/common/back.gif
咁攪鬼
我無察覺有依個問題wo....今晚返去試下先

麻煩晒 {:8_387:}

keke323 發表於 2013-6-10 12:21

ilavbnm 發表於 2013-6-10 12:02 static/image/common/back.gif
睇返個舊post 46#大王o既回覆...oppo bdp好似會detect部amp是否用緊hdmi2出聲
如果detect到唔係用hdmi2出 ...

我同意 hdmi 會detect....但我果個問題係用緊 RCA 聽歌.....所以係咁既情況下...
部電視出聲唔知係咪正常....想求個安心 {:8_386:}

ilavbnm 發表於 2013-6-10 12:34

keke323 發表於 2013-6-10 12:21 static/image/common/back.gif
我同意 hdmi 會detect....但我果個問題係用緊 RCA 聽歌.....所以係咁既情況下...
部電視出聲唔知係咪正常 ...

可能就係部機detect到你用rca出聲(即係...唔係用hdmi2出聲)
所以hdmi1會輸出聲畫
你試下用hdmi2聽cd...睇下電視仲會唔會出聲?...{:6_141:}

kc275 發表於 2013-6-10 12:35

keke323 發表於 2013-6-10 11:54 static/image/common/back.gif
唔開 amp....姐係話 hdmi 1 -> tv...咁呢個情況部電視係一定有聲出的
我有朋友部 105 都試過係有聲出的.. ...

我部105都係咁,唔開Amp個電視喇叭先至有聲....最啱用嚟睇D得Stereo嘅製作特輯

keke323 發表於 2013-6-10 12:36

ilavbnm 發表於 2013-6-10 12:34 static/image/common/back.gif
可能就係部機detect到你用rca出聲(即係...唔係用hdmi2出聲)
所以hdmi1會輸出聲畫
你試下用hdmi2聽cd...睇 ...

你呢個問題我都有諗過......好似係正常...但唔 sure...所以想聽多 d 用家意見 {:6_146:}

mantam121 發表於 2013-6-10 12:38

keke323 發表於 2013-6-10 12:21 static/image/common/back.gif
部電視出聲唔知係咪正常 ...

103玩Network教學.
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=137717

keke323 發表於 2013-6-10 12:38

kc275 發表於 2013-6-10 12:35 static/image/common/back.gif
我部105都係咁,唔開Amp個電視喇叭先至有聲....最啱用嚟睇D得Stereo嘅製作特輯 ...

多謝 ching 意見 {:6_162:}
唔開 amp 計.....TV 會出晒聲同畫我覺得係正常 {:6_122:}
但我係開左 AMP 用 rca 聽歌.....電視都有聲出 {:6_125:}

keke323 發表於 2013-6-10 12:40

mantam121 發表於 2013-6-10 12:38 static/image/common/back.gif
103玩Network教學.
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=137717

唔知 ching 有無試過我個情況呢 {:8_374:}

ilavbnm 發表於 2013-6-10 12:45

keke323 發表於 2013-6-10 12:36 static/image/common/back.gif
你呢個問題我都有諗過......好似係正常...但唔 sure...所以想聽多 d 用家意見   ...

如果用hdmi聽歌...tv無聲出的話
應該部103無問題o既...只係oppo bdp係咁設定
可能oppo想提供一個方便比大家
因為有時睇某d碟真係無必要一定開amp(文藝片/小朋友教學碟)
等大家用a/v分離果陣唔需要攪o黎攪去(唔使每次開amp/更改設定)
點知...提供左一樣方便...就引起另一樣o既不便o者...{:6_238:}

mantam121 發表於 2013-6-10 12:55

keke323 發表於 2013-6-10 12:40 static/image/common/back.gif
唔知 ching 有無試過我個情況呢

真係無留意,因為好小聽歌,同聽果時無開電視,等我今晚試下先.
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 103 setting 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。