david1503 發表於 2013-6-5 14:03

臭鼬鼠 發表於 2013-6-5 13:56 static/image/common/back.gif
Patrick兄
60吋電視 >100吋投影

………投影我自知玩唔起,因為落地玻璃,又唔想整黑布,所以都係電視算啦……等4k潮,舊機跌價我就入巿!

pac 發表於 2013-6-5 14:09

david1503 發表於 2013-6-5 13:52 static/image/common/back.gif
前置set緊80hz,後置90hz,中置120hz,lpf for lfe set 120hz

這樣看來有男聲對白中置出聲時,即是120HZ以上在中置出聲,而120HZ以下就SUBWOOFER出聲吧!這樣在SUBWOOFER便會聽到人聲,理應對白會不太清析.而兩前置在80HZ至120HZ這範圍內是同SUBWOOFER一並出聲,中低音有機會過多而濛,這祇是小弟一些見解,請師兄指教{:6_162:}

david1503 發表於 2013-6-5 14:10

yuppi 發表於 2013-6-5 14:02 static/image/common/back.gif
我一開始已經同你講過 AV 係 woofer 最重要,如果你一開始聽我講最少可以慳一皮。

不過而家仲未遲, S30 ...

無錯,計計埋埋真係慳到一皮。不過唔交過學費,唔會知道自己而家付出的金錢係買緊乜野,唔會知道咁值得。

而家的確要停一停,我儲緊錢買s300i。而家部amp推mezzo6我覺得handle得到,用我的cheap cheap philips dvd機播cd,我接受到,係有少少雜訊,我當自己聽緊懷舊揚聲器,有動態、加埋少少雜聲,我都幾享受呵呵!

本來諗住求其整部marantz,特別係黎緊新出的pm6005竟然有dac連av bypass,但經歷過最緊換野的經歷,真係唔好亂買,直接s300i好過。

yuppi 發表於 2013-6-5 14:15

david1503 發表於 2013-6-5 14:10 static/image/common/back.gif
無錯,計計埋埋真係慳到一皮。不過唔交過學費,唔會知道自己而家付出的金錢係買緊乜野,唔會知道咁值得。 ...

有前馬仔 PM15 用家同我分享過 S300i 可以五秒內完全 Ko 部馬仔,今次慳吾慳到錢真係靠你自己。{:1_343:}

david1503 發表於 2013-6-5 14:25

pac 發表於 2013-6-5 14:09 static/image/common/back.gif
這樣看來有男聲對白中置出聲時,即是120HZ以上在中置出聲,而120HZ以下就SUBWOOFER出聲吧!這樣在SUBWOOFE ...

師兄,你同我諗法一樣!這個問題我之前都爭札左好耐,我都為此而諗過應該換中置先定換十仔。不過聽過實際的發聲後,我覺得完全沒有人聲走樣的問題。十仔聲音也沒有影響方向性。但真的每人感覺不同,要自己聽過再按自己需要微調。

人聲:男:低音82~392Hz,基準音區64~523Hz
  男中音123~493Hz,男高音164~698Hz

一個正常的男人,屬於男中音。而上述的123hz,更是甚少能reach到,所以set 120hz能handle 到。至於上面提到的男低音,現實是少之有少,我只曾經在一個musical上聽過,是一個黑人唱一首叫類似 old man river的歌,好似係講黑奴,自此都無再聽過男低音了,佢低到已經好似一把大提琴咁。以最近好hit的孤星淚黎講,長官把聲好似好低咁,但都只屬於baritone(Baritone        G2 - G4        98.00 - 392.00),要reach到120hz樓下,也是甚感吃力。

昨天看了大上海。一眾男演員up一大堆對白,我覺得中置小衛星竟handle得幾好。可能sub仔實在比我的各聲道喇叭高級大多,我可能連mezzo6座地的80-100hz也交給jl audio。日後再試試聽感。

david1503 發表於 2013-6-5 14:26

yuppi 發表於 2013-6-5 14:15 static/image/common/back.gif
有前馬仔 PM15 用家同我分享過 S300i 可以五秒內完全 Ko 部馬仔,今次慳吾慳到錢真係靠你自己。 ...

我成日都想報答你,但又無辦法{:6_195:}

david1503 發表於 2013-6-5 14:31

pac 發表於 2013-6-5 14:09 static/image/common/back.gif
這樣看來有男聲對白中置出聲時,即是120HZ以上在中置出聲,而120HZ以下就SUBWOOFER出聲吧!這樣在SUBWOOFE ...

另外,小弟因為不是BASS LOVER,所以沒有特別推大SUB仔聲量。小弟調教時是以融入聲道的音量作準,所以即使聲道的聲音送給SUB仔發聲,也不會出現濛或過量的問題。

pac 發表於 2013-6-5 14:34

david1503 發表於 2013-6-5 14:31 static/image/common/back.gif
另外,小弟因為不是BASS LOVER,所以沒有特別推大SUB仔聲量。小弟調教時是以融入聲道的音量作準,所以即 ...

{:6_162:} {:6_193:}

yuppi 發表於 2013-6-5 14:37

david1503 發表於 2013-6-5 14:25 static/image/common/back.gif
師兄,你同我諗法一樣!這個問題我之前都爭札左好耐,我都為此而諗過應該換中置先定換十仔。不過聽過實際 ...

我都有少少心得,揾日家訪同你整整。{:1_343:}

chhanthony 發表於 2013-6-5 14:42

yuppi 發表於 2013-6-5 14:37 static/image/common/back.gif
我都有少少心得,揾日家訪同你整整。

我又嚟學嘢{:1_335:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9
查看完整版本: JL Audio F110 & Sunfire HRS 12,我心愛的2隻10仔

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。