nicknick 發表於 2012-9-21 00:19

咁覺得嘈就係噪音嫁啦 !
avlam 發表於 2012-9-20 14:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

有分別,
家居裝修工程歸入《噪音管制條例》條例4的一般規定,所以有時間限制即係11至7;
如果是屋外的職業噪音就唔屬於《噪音管制條例》所管制,而係由依勞工處的《工廠及工業經營條例》監管。

不過你都講得岩,覺得嘈係噪音就可以call警察做野,亦唔駛話超過幾多分貝先至叫嘈,都係由到場警察決定同處理。

最終都係建議大家平日同鄰舍建立良好關係,見面招呼呀咁,自然對方都會對自己較多忍耐少D投訴,
以和為貴大家為對方著想自己遷就下,好過小小事都攪到要call人黎啦,始終都係鄰舍,成日見口見面,無謂攪到關係咁差丫。

nicknick 發表於 2012-9-21 00:27

師兄, 仲有冇更好D橋可以向法庭申請出禁制令唔比格離屋入住ga ??? .......唔該!...
billymud 發表於 2012-9-20 21:51 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

簡單D,買埋左左右右的單位,咪實冇鄰居投訴囉! {:1_253:}

YYSKY 發表於 2012-9-21 00:51

其實係低頻共振及諧振關係,唔係愈近就愈勁,某一個位置共掁或諧振到,產生共鳴就特別勁,
只要將十仔轉轉佢放前放後,共振點去唔到咁遠啦。

我都想被人投訴下,十仔連AMP都開䀆行埋雙低音線先緊緊夠!

billymud 發表於 2012-9-21 01:55

簡單D,買埋左左右右的單位,咪實冇鄰居投訴囉!
nicknick 發表於 2012-9-21 00:27 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

師兄,我都係咁諗。......已在進行中,
中秋今多寶!
哈哈~

bigair 發表於 2012-12-9 02:16

我直頭一樓震到上隔離三樓{:6_136:}

oyoung999 發表於 2012-12-9 03:50

YYSKY 發表於 2012-9-21 00:51 static/image/common/back.gif
其實係低頻共振及諧振關係,唔係愈近就愈勁,某一個位置共掁或諧振到,產生共鳴就特別勁,
只要將十仔轉轉 ...

{:6_193:}

gikifk 發表於 2012-12-9 10:24

bigair 發表於 2012-12-9 02:16 static/image/common/back.gif
我直頭一樓震到上隔離三樓

有無甘利害呀?{:6_212:}

whiteshadow 發表於 2012-12-9 14:27

之前舊屋玩3隻十仔, 不是同層的人投訴, 而是上下, 有幾次, 都係校聲時, 不斷來來去去聽那些很爆的場面而出事...

解決方法, 無! 只可以平時校細聲一點,

新屋就搬左去1/F 最少唔會有下面既人投訴, 而且用downfire既十仔, 盡量唔會震到上面.... 幾個月來都未被投訴。

JKC710 發表於 2012-12-9 15:01

玩得就無得顧咁多, 最多唔咁夜爆, 其餘時間佢有佢投訴, 你有你玩, 部機/REMOTE響你度, 俾我就唔理得佢咁多(當然以盡力做隔音為大前題).

我屋企人都係玩HI-FI, 由細到大到而家自己搬左出黎週不時都面對過唔少投訴(好彩而家無事), 有好多時候跟本係D人搵野黎嘈, 最緊要立場夠堅定, 佢投訴你, 你唔好第一句就認衰, 如果唔係就俾佢食硬你.

我好記得老豆同人講既一句"要靜, 不如你搬去深山住", 雖然最終都係攪到報警收場, 只要阿SIR上到黎你對佢恭恭敬敬, 令阿SIR覺得投訴果個係麻煩友, 最後件事都係不了了之~

雖然以上係自私左D, 但係咁樣真係會令鄰居既容忍增加.

Jackiewakusome 發表於 2012-12-9 20:32

我0岩0岩买 SPL Ultra 1000 就将个 Vol. 校到 35,隔篱个阿叔即刻敲门叫我唔好开得0甘大声,D Bass 太劲。之后我就开得细声 D 同只开 30。

无论几点都好,始终嘈到人0既话,自己都听得唔安乐。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: 被鄰居投訴10仔太大聲...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。