keke323 發表於 2012-9-20 11:42

我房用最大先開過 -20 {:6_234:}

bb0506 發表於 2012-9-20 11:43

呢道應該有講
pinkspider 發表於 2012-9-20 11:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

THX CHING

非常實用{:6_193:}

taxiseven 發表於 2012-9-20 11:50

回復 1# rockerlam
你個喇叭單元是否向住他的單位,如果是試改方向,我都曾被投訴、改後便沒問題了!

nicknick 發表於 2012-9-20 12:05

回復avlam

其實合法時間係幾點到幾點架? 等我下次大下佢。 ...
rockerlam 發表於 2012-9-20 11:03 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

通稱鄰舍噪音,乜野時間都可以投訴及call警察,冇一個叫做合法的時間,我驚係你會俾人大番轉頭。

《噪音管制條例》
條例第4條為一般規定,用以管制在晚上十一時至翌日上午七時,或在公眾假期發出而屬這類性質的擾人噪音。
條例第5條賦權當局管制於日間或夜間任何時間在住用處所或公眾地方內發出的某些噪音。這類噪音源包括動物、雀鳥、樂器、揚聲器、遊戲、經營生意或業務和冷氣機等噪音。

nicknick 發表於 2012-9-20 12:16

回復avlam

唉.....阿叔同我講佢心臟唔好,D低音令佢個心好辛苦.....

乜D低音穿牆後有咁勁? ...
rockerlam 發表於 2012-9-20 10:42 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

低音波形一個週期比高音長很多,你在近處反而冇遠處咁勁屬正常,你自己在家都可以試試貼近subwoofer座同行遠D聽隻subwoofer的低音,行遠D反而會感受強過貼近隻subwoofer,而低頻特性一向都係穿透性強,阿叔的感覺不無道理。

avlam 發表於 2012-9-20 12:17

住所噪音管制無分時間架
chhanthony 發表於 2012-9-20 11:32 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

咁啲住家裝修要打拆咪唔使起貨!{:1_257:}

jason1969 發表於 2012-9-20 12:22

你部十仔好堅..BOM BOOM 聲{:6_238:}

nightwalker 發表於 2012-9-20 12:23

我果度隔離同樓下無人住, 一向用一出二線駁威仔 impact mini. 因為廳大關係, 我隻十仔放牆角對牆, 同牆角距離唔夠 5 cm. 可能單元細關係 (好似 8" / 6.5") 最多都只係沙發同地感到少少震. 我炸到 -10 dB 打機睇戲通頂無無人理.

可是一換左 Mordaunt Aviano 7 就即刻比樓上連續投訴幾日, 仲比管理署 internal meeting 囉出黎講. 晚上七點播半個鐘都已經拍門. 就算關晒門窗樓上話震得好西利, 窗同櫃都震, 仲有 d 小物體有輕微移位. 我唔信且, 點知我出走廊摸果面番自己道牆, 真係摸到震得幾勁.

之後我爬文同請教依度師兄, 最后做左以下野解決 1) 搬離開牆角 2) 加黑麻石 3) 只插一個 input 唔會兩個插晒 4) 黑麻石底加新填地街買既避震坑膠.

做晒后播完套片, 走上去問樓上, 佢地話無震.

小弟愚見:
1) 唔理幾點鐘都好, 嘈到或低頻震到別人真係唔好受, 點都要攪好佢, 唔好話日頭播到幾大聲就唔理, 始終聽歌睇戲同 人地生活休息溫書比較 priority 低 d.

2) 一個人成日比嘈音困擾真係會痴線, 你唔解決個 root cause 人地真係有可能斬你, 我家人做管理員 '座頭' 成日都講有依 d 野發生

3) 低頻勁唔係加吸音綿同關窗就可以解決, 一定要擺位同吸震方面下功夫..

4) 細吋數十仔點大聲都無問題, 一上到十吋或以上就會穿透力好強, 做得唔好一定影響別人

jason1969 發表於 2012-9-20 12:24

回復 24# nicknick
任何時間{:8_369:}

ayumi678 發表於 2012-9-20 12:48

我試過警察拍門~~~~~~~{:9_436:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 被鄰居投訴10仔太大聲...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。