myblue 發表於 2012-7-26 14:10

小弟用apple TV 又遇上新問題。昨天發現不論用airplay或是mirroring,看iphone裡面嘅pptv app時大電視都出 ...
ncyaa 發表於 2012-7-26 12:25 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我沒有用iphone, 不過ipad2上面行PPTV都唔正, 所以多用PPS, 或者有其他Ching試過...

另外更正我之前所講, 用Mountain Lion串流Macgo Bluray player上嘅電影有窒一事, 查實用個NAS係用Himedia有關, 當NAS轉做另一部XP上面嘅Share, 順到飛起..

myblue 發表於 2012-7-26 19:05

宜家用cable TV 嘅網上直播睇奧運足球live, 可惜有線小家,不但低清,仲要去唔到1080。算,唔使錢,叫做好過用ipad串流,不過佢個網站就隨時入唔到,兼容易被逼出黎,叫你睇多幾次佢嘅廣告,有搵丁之感。

victorlwf 發表於 2012-8-13 16:17

各位C兄,

如果冇MAC機, 係咪唔可以係WINDOW上面用MOUNTAIN LION? 想係電腦的WINDOW上把電影MIRRORING到大電視, 有咩方法?

謝謝各位C兄指教

cheungmeimei 發表於 2012-8-13 20:06

c-hing 我係 stXXX A 睇sale用 new ipad 睇PPS 上LG电視不是Full screen, 是上下左右都有2吋黑边? 另pptv係边找on airplay icon?

原明 發表於 2012-8-13 21:12

apple TV online,PPTV播片是在右下角會有個airplay icon一按即上。再唔係一路mirroring玩又得。
最重要個網絡穩定,都好順。{:6_138:}

cheungmeimei 發表於 2012-8-13 22:48

Thank c-hing, is it full screen?

無線當然最方便, 但我見用pps播片都有四边黑边, (唔知是否sale士自己唔識set), 但用連hmdi線方式加已JB果個display out funtction就可播片full screen. 因此仍未決定買hdmi 轉駁器或apply TV3, 如apple tv 能full screen播片就一定選ATV 3{:1_332:}

myblue 發表於 2012-8-14 00:00

Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞?

Thank c-hing, is it full screen?

無線當然最方便, 但我見用pps播片都有四边黑边, (唔知是否sale士自己唔識set), 但用連hmdi線方式加已JB果個display out funtction就可播片full screen. 因此仍未決定買hdmi 轉駁器或apply TV3, 如apple tv 能full screen播片就一定選ATV 3{:1_332:}

PPS係可以通過AirPlay出TV full screen, 不過要睇片源:
1) 高清電影如"風之谷",我試過出到plasma full screen
2).普通DVD之類movie, 出到類似16:9,不過上下左右有約1吋黑邊,仍然可接受
3) 電視之類,出到4:3但就上下左右好大黑邊,同mirror 成個ipad咁上下效果,不能接受。

Ching可以再試。

- 發送自我的 iPad 大板凳應用

cheungmeimei 發表於 2012-8-14 01:02

Thank you c hing

cheungmeimei 發表於 2012-8-14 17:33

巳買了apple tv3, 用lan線接駁, airplay and mirroring正常, 但ipad and apple tv均出到主电腦icon但聯唔到电腦itune, 出現接駁失敗, 巳用同一網絡及apple id, itune已開家庭共享但仍失販. 我用win 7及除itune內開家庭共享,開家用羣組, 給防火牆可不阻止家庭共用, c-hing我重set錯乜?

myblue 發表於 2012-8-14 18:27

Forget about ATV3 if your ipad can't connect to itune in Win7.You probably need to fix itune library sharing with ipad first.

Suggestion:
1) ipad to use apps "Remote"
2) disable firewall in Win7 by now (for testing)
3) Inside Win7, enable itune and disable itune share. Then re-enable itune share (or even restart itune afterwards)
4) Use any icmp tool on ipad to make sure your ipad can ping to Win7
5) On ipad, use apps "Remote' and see if it can detect itune library from Win7 on the same network.
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11
查看完整版本: Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。