myblue 發表於 2013-1-18 19:04

vinoking 發表於 2013-1-18 15:51 static/image/common/back.gif
CHing, 咁你係點樣push啲file去ATV3到架?

沒特別, 開著Apple TV3, 又假設屋企Wifi著佐, 然後係部Nexus 4到開個iMediaShare Lite, 佢會掃瞄LAN入面有冇對應Airplay嘅output器材如Apple TV3, 掃到嘅話你就揀Apple TV3, 然後再係iMediaShare到揀photo -> Camera -> 相.咁你會見到apple TV 3 (TV) 開始buffering..

myblue 發表於 2013-2-24 09:02

諗住都唔update 個舊post啦,點知擒晚玩YouTube,出佐d事,無論係Apple TV3入面暨youtube定ipad2暨youtube airplay出TV都唔得,其他嘢正常過正常。不過幾日前玩同樣嘢就乜事都冇,亦都行緊5.1 firmware同wired LAN cable

所以用升級軟件嘗試解決,點知............

myblue 發表於 2013-2-24 09:32

差d部ATV3變磚。

事源行軟件升級,好鬼簡單,走去setup , 㩒入software update.一開始佢就下載新軟件,都正常,話需要6分鐘。完佐完自動reset再行step 1 of 2,熒幕上仲寫住千其唔好unplug 部Apple TV. ..

個step 1好快行佐六分一後就好似唔行。諗返上次upgrade去5.1都遇到咁暨嘢,上次我就無理佢,將部電視轉返TV mode, 睇完套戲約半粒鐘,返去apple tv睇返,佢都搞掂。諗住今次都一樣,比d時間佢,點知行佐半粒鐘都好似無前行過,有d忍唔住,㩒佐個remote上面個menu掣,部apple tv面板個LED 燈閃佐下又長著返。心諗今次都又煲了。

開始上網搵料,嘩,原來都幾多類似個案。好多都叫繼續等,話佢做緊嘢。好我返轉頭睇,佢又好似前佐少少,我無理由貼張marker係電視到監測住佢姐。算,熄電視玩電腦,點知玩佐近兩粒半鐘,部ATV先叫差唔多完成step 1. 好啦,等佢完埋stp 2, 呢段時間唔算長,一睇,部APPLE TV 話升級唔成功,我xx.

今朝起身,決定再試過,不過今次unplug 條LAN cable轉行wifi, 嘩,講都唔信,step 1頭尾只用佐2~3分鐘,step 2都係3~4分鐘到,搞定! 上到去5.2,reboot 之後我再轉返行LAN cable.

懷疑個firmware有bug,不過又諗唔到行51Mbps暨wifi今次有d用。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11]
查看完整版本: Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。