myblue 發表於 2012-4-11 18:10

Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞?

玩佐呢個新玩具兩曰,有掂有唔掂,睇嚇有冇人試過,比少少意見? 先行謝過。

先講我宜家apple tv3嘅駁法:
- ATV3( ver 5.0, built 5.1) 用LAN 線駁入LAN switch, HDMI 駁入plasma, optical 駁入receiver
- 電腦用LAN 線駁入LAN switch
- ipad2 用wifi 連router落LAN switch

掂嘅部分:
- ATV3 可以整合晒所有itune libray同萍果產品,高清(1080p, 通過streaming)或720p(用mirroring)上plasma.唔再須要ipad轉HDMI同埋mini-display port轉HDMI 嘅convertors(可以賣番出去,慳返幾百)
- 睇相片簿嘅效果好過media player好多倍,原因係用佐iphoto效果,夾音樂嘅處理非常易。
- movie 方面,只要source係1920x1080p mp4, 唔埋係放係ipad2或電腦嘅itune 到,一樣可以1080p串流出plasma, 同bluray 無分別。
- 亦可以熄佐plasma 下而聽itune stream出黎嘅歌(不過有問題未解決)
- 係ipad2 上mirror PPS 之類嘅720p電影上電視,效果同之前係ipad2經HDMI adaptor出效果一樣。
- 另外ATV3上面內置嘅youtube,相信好過好多media players或tv 內置嘅YouTube apps.成個plasma去到盡
- 另外對留意新戲動向嘅Ching, ATV3內置嘅trailer 係真正1080p trailer, 效果非常好,兼有imdb之類嘅介紹,用tv睇,一流。此外real time 仲有wall street journal 可以唔使比錢睇。
- 最後,用ipad做remote control真係好方便,尤其係佢嘅手勢輸入法,正。

唔掂又或未解決嘅部分:
- optical 駁入receiver出唔到5.1, 只有stereo(同一source由bluray rip 出,經network media player出receiver證明有5.1),已經設置ATV3 Dolby On, HDMI auto
- 又試過將ATV3 上面嘅HDmI 駁入receiver, 再由receiver上plasma, 一樣無計,都係只有stereo, 無DD5.1
- 無論optical或hdmi駁入receiver, 都聽到一種令人困惑嘅中低頻,雖然唔大聲,不過係amp到出來,都已惡頂。

有冇ching玩緊apple tv, 請教如何解決?

Szelong 發表於 2012-4-11 18:15

我冇留意,但我部ATV 都係2ch output,只有XBMC 入面先SUPPORT 7.1

myblue 發表於 2012-4-11 18:21

好似係得,至少有人覆過話設置video and audio 入面嘅DD去On就得,不過我就唔成功。

myblue 發表於 2012-4-12 21:04

其中一個問題中低頻嘈音巳确定唔關Apple TV 3事了, 發覺係其他analog couple入隻Amp到.

第二樣DD5.1 出唔到, 換佐條新optical線都唔掂. 駁多條optical係Plasma返入個Amp都仍然係PCM.再試埋開機先後次次序(Amp, TV再後ATV3), 都唔得.

可能再要整多個source, 确保DD5.1..(AC3 5.1 single track, no more second track for AAC stereo)...無計.{:1_342:}

myblue 發表於 2012-4-12 23:12

重大發現, 用subler開佐3個bluray RIP出來(用pavetube)m4v, 發現個audio track係AAC, 而唔係AC3...

但萍果Audio規格話:
HE-AAC (V1), AAC (16 to 320 Kbps), protected AAC (from iTunes Store), MP3 (16 to 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3 and 4), Apple Lossless, AIFF and WAV; Dolby Digital 5.1 surround sound pass-through

咁係唔係AAC就ATV3會出stereo, 而AC3就ATV3會出Dolby digital 5.1, 如果係咁就解釋到點解用HDMI直上receiver都剩係得Two channels.

似乎要用handbreak 做rip片了.

myblue 發表於 2012-4-13 16:08

RE: Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞? 終於搞掂晒了。

問題終於知道係邊到了,用pavetube入面apple tv ripping 個template去rip就出事了,事關萍果假設apple tv 多數會直出電視而十之八九嘅電視都唔會或唔識解Dolby digital, 所以萍果Apple tv ripping 嘅template係audio方面嘅指定係AAC ,所以我個D藍光片源雖然係AC3, 但rip 出來就只有AAC了。另外之所以萍果嘅ripping template 全部都係AAC亦都因為itune player唔支援AC3, 所以rip出來嘅AC3 片亦係iMac itune 上面行唔到。不過stream 出apple tv出receiver 兼上電視就無問題。

宜家用pavetube rip 佐一隻Dobly Digital 5.1 嘅DVD, clash of the titans, 再stream 出apple tv 3, 用optical 上receiver, HDMI 出plasma, apple tv 嘅audio setting 係DD on, 啦,一天都光晒了,rceiver出到DD 5.1, plasma 就silence, 正。{:1_253:}

真係唔玩唔知咁"好玩", 仲比多百幾買多佐條Toslink cable, 當交學費了。

myblue 發表於 2012-4-14 18:24

今日又玩多樣嘢, 搵佐個software叫AirParrot, 可以1080咁mirror佐個iMac screen出佐plasma, 係iMac到行Bluray Player睇iso, 兼用ipad2入面嘅免費apps PcketCloud遙控房入面嘅iMAc, 同一時間係Plasma到又睇Bluray又睇Yahoo HK news.

暫時都唔使等Mountain Lion, 玩緊啦.

myblue 發表於 2012-4-14 22:12

補充多樣得意嘢,今日玩過,幾啱遊行之時屋企家人得知第一手相片并係plasma上面欣賞。呢個就係photo stream, apple tv 3 都支援,話說今朝行山,我用部prosumer 影佐百多張相,休息時用photo kit放入ipad2, 當然部ipad2已經開啟photo stream, 所以係餐廳到用人地嘅wifi自動upload佐上iCloud, 同時撥個電話返屋介,叫屋介人開電視,用apple tv 3 個photo stream即時睇我同班friends 行山嘅威水相, atv3 會即時係iCloud push 番D相落電視到,正!

nicknick 發表於 2012-4-15 00:48

今日又玩多樣嘢, 搵佐個software叫AirParrot, 可以1080咁mirror佐個iMac screen出佐plasma, 係iMac到行Blur ...
myblue 發表於 2012-4-14 18:24 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

點解我跟你用airparrot同bluray player播,無論dvd iso或者rip做ac3的檔,加埋音樂檔全部都一直只有48KHz 2-channel,
我仲爭D咩野呢?{:6_206:}

myblue 發表於 2012-4-15 05:12

回復 9# nicknick

呢個對玩CAS可能係一個問題,Apple TV 3 嘅audio 輸出都會自動提升採樣到48KHz, 所以之前rip 落嘅lossless audio 44KHz都會upto 48KHz, 有點可惜。

第二,2 channels個問題係可以解決嘅,如果你肯定個source rip係ac3 話(最好用D 軟件開個source出黎睇條track係乜格式),你就要係apple tv 3 設置audio and video > Dobly Digtal > On,   咁無論你用hdmi定optical都可攞到Dolby Digital 5.1, 如果你同一時間駁tv ( via HDMI) 同receiver ( via optical), 咁個tv會無聲而只有receiver出到ac3.

記著用itune試,可能暫時只有佢先可stream 到ac3 5.1 出atv3, 其他如airparrot 個audio driver或mirring 可能未得。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: Apple TV 3 嘅問題有冇經驗點搞?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。