設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JamesK

出租影碟-越黎---越慢

高級玩家

7# 老五
我住美孚. 三年前有 三間租碟舖. 舊年年中都仲有兩間.  
今年剩翻一間.
最新有 indiana jones, black knight (蝙螎俠), well-e 真的未有.  
新手入門

高級玩家

12# wil-wil
好贊成 wil-wil 兄的諗法,

見解有見地.
新手入門

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

12# wil-wil

又或者試下咁睇,我地鐘意買碟既人,通常隻碟鐘意就會KEEP,唔鐘意睇完就放,
但講真,一年有幾多套戲會值得保留,同埋,好多時鐘意既戲都係間唔中睇返一兩段較精彩既片段。跟住又會搵另一隻睇一兩段鐘意既片段。
所以先會KEEP住鐘意既碟。其實到而家,自己都係得三十幾隻BLU-RAY。

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

謝謝 JamesK 兄對小弟睇法作出認同!  

tennishk 兄,你個 case 正是現在好多影友既做法,我都非常支持咁做!
只係自己怕煩要同網友左約右約交收或專登要到二手店買賣!

我從前至今都較喜歡先租後買自己喜好既影片 (心頭好就另計),
有空都會間唔中搵返一兩段較精彩靚聲既片段睇下,
主要目的係用黎 tune 機或睇驗下從網友或書本學回黎既影音知識,
所以擁有既 Blu-ray 碟同你差唔多!  

12# wil-wil
好贊成 wil-wil 兄的諗法,

見解有見地.
JamesK 發表於 2009-1-22 21:41

12# wil-wil

又或者試下咁睇,我地鐘意買碟既人,通常隻碟鐘意就會KEEP,唔鐘意睇完就放,
但講真,一年有幾多套戲會值得保留,同埋,好多時鐘意既戲都係間唔中睇返一兩段較精彩既片段。跟住又會搵另一隻睇一兩段 ...
tennishk 發表於 2009-1-22 22:28

白鑽玩家

7# 老五
我住美孚. 三年前有 三間租碟舖. 舊年年中都仲有兩間.  
今年剩翻一間.
最新有 indiana jones, black knight (蝙螎俠), well-e 真的未有.   ...
JamesK 發表於 2009-1-22 21:39

你是否租BD,我樓下有三間影視會,有兩間有得租BD,但都係有一間有威-E租,不過我多數租DVD多,因租BD幾貴,睇完DVD覺得好睇同鍾意至買BD。

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

我未租過, 一係買, 一係BT(如果冇得買)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我覺得出租版唔係出得慢,根本係唔打算出,即係唔比人租,迫你買,又或者迫你買翻版同BT,發行商根本視租碟舖係眼中釘,越來越多戲都唔出出租版等租碟舖收檔!

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
XPR + 1 講中哂!

查看全部評分

黑鑽玩家

我覺得出租版唔係出得慢,根本係唔打算出,即係唔比人租,迫你買,又或者迫你買翻版同BT,發行商根本視租碟舖係眼中釘,越來越多戲都唔出出租版等租碟舖收檔! ...
成龍大哥 發表於 2009-1-23 22:56

情況就好似DVD,唔知點解BLU-RAY要等DVD出一排才再出BLU-RAY,
變了有時唔知等唔等好!

黑鑽玩家

16# wil-wil

其實我唔終意租碟,最主要都係鐘意長期買定大約5隻左右未睇過既碟,
放係屋企除時可以睇,每次睇既時候,如果老婆閒,會比佢選擇睇邊隻。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

情況就好似DVD,唔知點解BLU-RAY要等DVD出一排才再出BLU-RAY,
變了有時唔知等唔等好!
tennishk 發表於 2009-1-24 07:47

因為DVD銷情相對地會比BD好!!!