設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

出租影碟-越黎---越慢

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
見到各位 c hing 成日買碟真係開心.

我就習慣租碟, 但係2008年租碟出咗新規定之後, 出租碟( for rental 個D) 就出得 越黎---越慢.

例如近期 "威-E", DVD 同BD (銷售版) 出咗好耐, 租賃版就遲遲未有, 所以都好羡慕各位買碟 C HING, 唔使等.  

有 D 戲都唔知會唔會出 租賃版 添 !
新手入門

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

我窮, 所以租碟
但根本冇得俾我選擇.

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

你邊間租? 我網上租都發現出慢好多!

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

1# JamesK

其實我覺得租碟未必係一個好選擇,我唔知現在租碟要幾錢?或者$20蚊左右吧!
但如果你留意二手市場,好多時較新既碟都會有人出讓,
以一套原價$220既BLU-RAY計,二手價通常約$190。
咁你買了睇完再放返出去,賣$170多數有人接手,有時原價都賣到。

其實我最鐘意就係買返十隻八隻碟放係屋企,突然間想睇就可以即睇,唔駛又要去租碟舖搵,睇完又要即刻還!
當然,約交收就可能冇你去租碟咁方便。

白鑽玩家

見到各位 c hing 成日買碟真係開心.

我就習慣租碟, 但係2008年租碟出咗新規定之後, 出租碟( for rental 個D) 就出得 越黎---越慢.

例如近期 "威-E", DVD 同BD (銷售版) 出咗好耐, 租賃版就遲遲未有, 所 ...
JamesK 發表於 2009-1-21 21:46

威-E DVD一出已有租賃出租,BD就遲D,但都大約一個月前已有得租,你住邊頭呀,重未有得乜租?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

其實我覺得租碟未必係一個好選擇,我唔知現在租碟要幾錢?或者$20蚊左右吧!
但如果你留意二手市場,好多時較新既碟都會有人出讓,
以一套原價$220既BLU-RAY計,二手價通常約$190。
咁你買了睇完再放返出去,賣$170多數有人接手,有時原價都賣到。

其實我最鐘意就係買返十隻八隻碟放係屋企,突然間想睇就可以即睇,唔駛又要去租碟舖搵,睇完又要即刻還!
當然,約交收就可能冇你去租碟咁方便。
tennishk 發表於 2009-1-21 22:25

身為發行商,梗係寧願消費者買碟多過租碟喇,租賃版其實喺業界蘊釀咗好多年,美亞一早已經有,但大圍而家才落實執行,嗰時可以租碟嘅舖真係多不勝數,尤其大片,佢地買一隻番嚟隨時一日之內已經番本,這間接影響發行商收入,故而家就算商舖可以租售租賃版,但個批發價就貴過零售版,這是發行商策略,擺明車馬有例可依,杜絕非法租碟生存空間,再遲出租賃版,其實根本係想你地買碟多過租碟就係咁解!!!
我覺得租碟都算係一個另類選擇,總好過買老番及BT吖,雖知道唔係個個都會捨得洗一下接近百幾或超過一二百去買,有啲租完啱睇喎就去買隻正版,再唔係有啲直情租咗番去duplicate添,至於買完即刻放番出去都可以考慮,但就要冒俾人壓價同埋賣唔出去嘅風險!!!

P.S.其實我唔建議真係花錢買碟嘅朋友去買二手新片嘅碟,除非係斷貨或者平五十蚊以上,否則平嗰十幾廿蚊,我寧願買新貨好過,就算佢話99%全新都信唔過,除非係好熟,否則開過即係用過,始終上手點樣對待真係唔知!!!

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

但問題係, 睇戲唔同聽歌打機,
歌 你可以日聽夜聽,
Game 可以日打夜打
戲 你會睇幾多次?  兩次好未?
唉~ 以前 百視達 時代咪幾好囉....

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我寧願買新貨好過                                           - Agree
租碟都算係一個另類選擇,總好過買老番及 BT - Agree

加上唔係套套戲 arm 睇,有時買番你發覺垃圾時就好唔值,
所以我買碟唔多,但買親多數都係聲靚、畫靚大家都一致話什麼試機碟之類,
租返黎雖然較多,但睇過正就必買。

咁就算買得少,都叫做支持正版!

身為發行商,梗係寧願消費者買碟多過租碟喇,租賃版其實喺業界蘊釀咗好多年,美亞一早已經有,但大圍而家才落實執行,嗰時可以租碟嘅舖真係多不勝數,尤其大片,佢地買一隻番嚟隨時一日之內已經番本,這間接影響 ...
劉一舟 發表於 2009-1-22 13:32

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

... 加上唔係套套戲 arm 睇,有時買番你發覺垃圾時就好唔值,
所以我買碟唔多,但買親多數都係聲靚、畫靚大家都一致話什麼試機碟之類,
租返黎雖然較多,但睇過正就必買 ...
wil-wil 發表於 2009-1-22 01:47 PM

租返黎睇過o岩先買唔係唔好,但買左之後多數冇意欲即刻睇,
擺擺下就會自然封塵,分分鐘到Blu-ray被濤太都仲未開苞喎! 十五十六.gif 十五十六.gif 十五十六.gif

1萬

副版管

你講有你道理,不過就算你唔租齋買,
講真即使你好鍾意既碟最多比你睇都係十至廿次,
咁其它百幾二百隻碟又睇左幾多次?
新碟繼續買、舊碟又要重溫,
唔食、唔訓、唔返工 ... 比你再多時間都唔夠!

d 機淘汰都仲未開苞 - 相信對鍾意收藏 CD、LD、DVD、
VCD、HD DVD ... etc. 既師兄又唔會介意。

好似『LaserDisc ~ 再見』既 post ,
都會發現機都壞埋想再睇都無機會,
咁 d LD 碟又賣唔出都未必要掉,
因為起碼見證左自己玩 AV 既歷史之餘;
以另類方法見證左自己既財富;
最緊要係令自己心靈上得到無名既喜悅同快感!

租返黎睇過o岩先買唔係唔好,但買左之後多數冇意欲即刻睇,
擺擺下就會自然封塵,分分鐘到Blu-ray被濤太都仲未開苞喎!31369 31370 31371
Terence 發表於 2009-1-22 16:35