設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hugo2009

你地版主最佢好做野

關閉 [複製鏈接]

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁多位~
台慶將至,無謂因小小嘅事破壞咁高興嘅氣氛啦~
唔俾面我,都俾吓面Post76啦~
生日嗎?應該開開心心至係呢~
有咩唔開心,咪當粉筆字抹咗去囉~
明天又是新的一天~

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +10 收起 理由
雷因 + 10
jimmy + 10
ming + 10 + 10 奇歌好野

查看全部評分

亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

內文我有 Keep !

[吹水] 價錢高 不代表高價值

我之前接左一個freelance job
影結緍相 酒樓個種
我只收一個陪跑 價錢的影師價錢
之前過客 己經俾左訂訂個位攝影師
客人有唔鐘意個位攝影師
因客人俾左最唔鐘意的相俾我睇
我第一時問 收左幾錢?
佢話要5k..........
背景黑到呀.....得少少青馬大橋的光.........
我睇左張相info
光圈用錯
iso用錯
腳架有無用.....
只有攝得燈夠光.....
總要張相話執左....
基本功不足
所以揾左我影陪跑 攝影
我影左差唔多一日時間
之後收左錢
話2星期交課
唔夠3日
客人就罵到我隻狗禁
有話你影左d咩
叫你影相
你有坐係到........
我就話我叫你們客人影相
無人理我
叫左2小時都無人理我
禁我咪無心機坐起到
我快閃 有話你影禁快多同多有咩用
我就話你禁不滿
我就唔執d相俾你睇啦
客人話好
結果客人一到睇我d相
一到話好令
完全諗唔到
你影得禁令
有不停禁同我講對不起
依為我好似無mood影相
一定影得唔好
而當時我好多時俾正職攝擋着我攝影
我己經唔影正面   總要走盡左同右兩邊影相
都總要左着我 ............
新人入場個刻
佢有用攝燈影相
相片一定死得..........無氣氛
加上全部時間係正中影相
唔理其它客人感受......
影相時
要客人等
一係換鏡頭
一係不停禁換3A battery
等左10次都有
我就1次都無要客人等.....
多次總要客人要自定動作定着
俾佢影相......玩到客人狗禁
要閃影相 有好鬼慢......
我就一吓字 影完了
原因我支燈夠pro同有 battery箱俾燈用的
佢用副燈 同無battery箱
點有得同我玩呀
影依d婚禮唔多
但係我户外同室內影相
攝左100000多次了
經驗+足 可以話我影到麻木禁啦
最重要我係有心影相同影左好多出人意表的相
我唔會收埋D相 唔俾人睇 我好多時第一時間會俾其它客人睇相
唔會影d唔見得光的相  加上功力夠
唔怕俾人秋請.........一張好令相
洗乜要執呀
總括
你影得令相同有趣D相
客人就算用粗口話你
睇完D令相 客人都會不停禁 say sorry
禁先顯得我有價值

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

出得文批評"主攝" ... 就預左有人批評 同 讚好 !
今次只係衰左一次姐...就要DEL POST 又投訴 !
無奈 Hugo2009 過往既POST ..好多唔知內情既人都企係佢果邊同聲支持 !
就証明....Post76 既會員...係對事唔對人 !
唔會針對任何人 !
換轉出文既係 '葉青霖" ..... 踩其他攝影人士.....同樣令人反感 !
你勁係你本事....無必要出口傷人 !

Hugo2009  Post 中投訴我 偷佢 D 相 !
令到我感到好莫名奇妙 !
只係單單係佢自己既教學 POST 中轉貼返佢 D 相 同 相薄 Link !
就一口咬定我係賊仔偷佢 D 相 ! 真係嚇一跳 !  

年中唔少師兄D 靚相...如 Lemonstar 等既相薄 ...當中唔少都公開俾人睇...
偶爾都會介紹俾D 朋友學下野...如果咁樣都俾人話偷相....真係請 10 個律師跟身都唔掂....
有錢都唔夠 Hugo2009 大神玩 !

好彩我呢位攝影新手....經常遇到好既前輩....
影相炒左會教我點補救....遇到問題就問問問.....
否則成世人只可以關埋房門打飛機 !
我成日都笑自己...做乜都係新手....
影音又係....影相又係....楂車又係....做乜都係新手...
咩都要請教人....真係面皮薄D 都跳樓死... !

老實講...無Post76 一班師兄既毒害...
我唔會搞到今時今日既田地.....
又影音...又影相....又要Imac....又要飲紅酒...又要楂靚車....
真係害人不淺啦 ~

通通都要投訴 !!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
lkljason + 10 + 10
ming + 10 + 10 講得好

查看全部評分

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實Hugo兄想版主做d乜野呢?將所有批評過閣下既版友或者容我講得粗俗d叫玩過你既版友ban晒account嗎?每個人都應該為自己講過既野負責任,你認為自己攝影技術咁到家,有版友唔認同批評閣下在所難免,而當你認為某些批評不堪入目就發晒爛渣,又話人偷相報警又delete晒d post,相信閣下d EQ或者修養都真係..........!Hugo兄你做得攝影呢行,都應該懂得尊重同業既朋友,而閣下發表既post已經唔叫識得尊重別人,咁閣下又點會被人尊重呢?廢苦之言,唔岩聽可以叫其他版主delete左佢!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
雷因 + 10
ming + 10 + 10 講得好

查看全部評分

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

你地版主最佢好做野

贈多句比Hugo兄,學懂謙卑,對閣下做人處事或者事業絶對有利無害!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ming + 10 + 10

查看全部評分

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

首先多謝褀哥出黎調息哩件事,學阿定版主話事計邊個係人邊個係鬼心知肚白,褀哥你為Post76真心出力我完全feel到,響度玩左禁耐有分寸嫁喇,你放心。

“神經病人”哩四個字我真係想攞黎形容hugo版友好耐,不過一路都忍住唔講,因為一講就一定比人話人身攻擊,好彩由阿定版主開口講,真係幫我吐一口烏氣,真係多謝哂! 既然開唔到口話佢神經,但係見佢似儍非儍,所以先忍唔住口寫篇瘋瘋癲癲o既小文章去舒發吓,原來都係唔得。原來吹水區寫野都要正正經經,在下真係罪過罪過。

但係在下都有樣野唔明,點解成日比人扣帽子。每逢多幾個所謂三朝元老出黎寫吓野就比人話組黨立派,其實有幾個比較友好o既版友互相留意大家寫o既野都係好正常o既事啫,有留意就自然有回應嫁啦,唔通錦就係組黨搞事? 所謂o既三朝元老都係哩個forum o既老不死,既無實權亦無影響力,Post76冠以三朝之名都係記念我地由day one開始玩到依家啫,其實我地同一般版友無異。阿定版主話我地言論代表Post76網站風氣,哩頂帽子真係夠哂大,我地實在係戴唔起。

最後,覺得我地有道理o既版友唔駛出post支持喇,你地錦樣做就只會比人邊緣化同抹黑。啱聽o既我地響其他post繼讀討論其他野,一樣玩得開心。至於其他想籍住批鬥我地而搏上位o既版友,你地唔駛浪費時間,我地唔係咩江湖大佬,殺左我地都唔會有分加,想出位就上Post76浦多D,出多D post去多D活動幫手搞吓活動,自然有人搵你地做版主嫁喇。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
雷因 + 10 + 10
lkljason + 10 + 10
ming + 10 + 10

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 10# 阿定

都唔知你講mud! 你無啦啦話邊個精神有問題呀?
無錯而家係我精神有問題, 但你地仲欺負我, 我可以叫你一聲禽獸嗎!?
我自己就從來唔會用"禽獸"呢兩個字去形容forum上三唔識七, 素未謀面既人 lor

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 8# canucks

我認wor(只限攝影方面)...  在攝影上我絕對有把握可以大口氣過當事人, 但你地幾時見過我有咁高調!?
我回佢 post 某程度上都係想同人地(那位或那班婚禮主攝)討回公道!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

大家分析也好、討論也好、指導也好,位位大哥都有佢既道理或立場,呢個話題吹左幾日,就此算吧,好嗎?
開開心等過台慶玩返晚 ... 今年大獎唔止有 BD Player,ahnel 哥又唸住中返部什麼返去玩呢?

三潮玩家

回復 9# mike384

mike384兄你好,
講兩句先, 請呢度既版務人仕聽清楚!! 一人做事一人當, 我係唔識 mike384 C Hing 的, 免得又有人以為有人出來抽水又係小圈子; 連累其他版友就唔好了.
C Hing 你的看法我不便評論了. 不過我想講, 就攝影而言, 一向其他人影成點, 好與唔好我都好少理, 因為跟本唔關我事, 所以你好少見我在攝影版評相, 不過我係每天必到的常客, 間中自己有d相自認為值得同大家分享的, 我便會出相, 但我就從來唔理咩加分咩精華, 更加從來唔會睇自己咩title, 同 forum 有幾多級 title. 但最後發覺原來有咁多人咁在意!(我真係 old school).
hugo大師個post 實在當其他攝影師無到, 目中無人. 坦白講, 即係踩親我! 我都係做影相的. 見佢咁有台型, 當然要會一會佢啦, 不過估唔到咁多人認為佢係傻既! 我就從沒如此想法, 今日我仲要俾人話係禽獸!!  真係不知所謂!!