設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 史提芬周

[演唱會] 李克勤 香港小交響樂團 演奏廳2011 BD 個人小評

黃金玩家

好同意ching嘅客觀分析, 要欣賞內容還是影音發燒友追求聲畫質素真的各有所求,自己喜歡就是了! ...
raymond430 發表於 2011-10-25 13:03

其實我3cd 都聽過好多次 聽既時候覺得佢既鋪排都幾吸引 所以我都等緊睇碟
以內容黎講 呢個演唱會雖有悶場 但其實好多野都係可以做到有心有力 (個人認為) 起碼 三弦琴 vs 結他個段 真係可以成為另一個經典
ps (所謂經典 即係一睇隻碟都一定會睇既段落 例 BEYOND 既家強 BASS SOLO 既冷雨夜 到令時今日睇 都一樣係咁正

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我唔係去76搞的試聽會,係去環球的試聽會,如果硬要講到76搞的就要比面返來贊,並唔公平,因為我聽果場係環球搞的,同場的人年齡層同76比只係大小小,佢地無需要比面環球同大昌,但當日佢地的評價都係唔差的,有讚無彈,由其當中有不少人有去睇Live,都覺得隻碟做得唔錯,而畫面方面,睇番去過76試聽會的會員的反應,無咩人有認真討論過畫面,希望大家插還插,唔好插錯方向,我之前都同大家講過,搞完show,好的讚,壞的彈,討論區要的是大家的聲音,並唔係要善稿,如果大家彈得多,代理唔同我地搞show,老實講,咁的代理,咁的唱片公司,好極有限,不聽用家意見的製作,今時今日只會淪為非法下載的Number One,永遠賺唔到樂迷的錢!

講番隻碟,聲效方面,我可能要求同大家唔同,但我覺得大昌果日係set得好好的,所以效果真係唔錯,之後yamaha show前一日,TST KEF 果邊set好機後,試聽過小交呢隻碟,我個人認為係無大昌果邊咁好聽的,到我買左碟,回家聽時,直情唔係果樣野,以我唔係FANS來計,如果我係KEF果邊聽呢隻碟,我未必會比錢買,但不得不承認,我係係大昌試聽後才決定買的,至於有無後悔,我只能話,人地製作都好用心,唔比面環球,唔比面克勤,都比面小交,可以Keep多一排,聽多一排,才決定放唔放二手賣就是了!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +10 收起 理由
playing7d + 10 + 10 用家心得
DANNY839 + 10 很同意~
michael + 10 我很贊同

查看全部評分

星級玩家

"俾面派對" 說法的確是有不妥,在此小弟僅收回此說法;
隨手寫來,是希望看到一些當日參與人士的一些意見,但因此而引起當日在場人士的不快,僅此致歉。

評分

參與人數 4威望 +25 金錢 +1 收起 理由
michael + 10 大丈夫所為,讚。
阿定 + 1
louis001 + 5
raymond430 + 10 good

查看全部評分

星級玩家

有些師兄說家中器材不可能與大昌當日比較,在聲效方面是成立的;
但在畫質方面,越高級的器材,應越是最前端軟件的照妖鏡,越看得出畫面的差劣才對。

黃金玩家

師兄 討論既原意在於理性分析 我相信袛要係理性討論 大家都係會明白同諒解既  
支持理性討論 不論彈或讚

星級玩家

師兄,如果同蔡琴比,蔡琴十分,咁呢隻幾多分?

發送自我的 GT-I9100 大板凳
hohodog900 發表於 2011-10-25 07:21

抱歉,我唔聽蔡琴,所以同蔡琴比較唔到。

我之前說過我認為本地live 最好聲的bd是PRIVATE Corner 迷你Live bd,我認為音質有8.5分,咁今次李生 + 小交bd的音質我認為是6.5分。

畫面方面唔駛點評,總之就....看每人自己的接受程度,接唔接受到咁既畫質;
我自己就覺得4.5-5分左右,介乎接受到與接受唔到之間。

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

畫質方面,唔排除當日大昌播得比你睇的都係揀過度過的可能性,呢方面真係無人知,係都唔出奇,我聽果場,環球係主導大家試聽,無特別介紹拍攝,所以我亦不知不覺間無特別留意畫面,當然我本身就唔相信香港的製作,抱著畫面會好得去邊的心態!

高級玩家

剛發現台前大頭主Cam的畫面係最靚o既。如果只係揀主Cam的畫面去Demo,都呃得o下人,可惜其他Cam的畫面全都比下去;HDV o既畫面更加係不堪入目!

黃金玩家

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

抱歉,我唔聽蔡琴,所以同蔡琴比較唔到。

我之前說過我認為本地live 最好聲的bd是PRIVATE Corner  ...
史提芬周 發表於 2011-10-25 14:16

咁就奇怪了,我試過學友呢隻,低頻太誇張了,我一首歌都聽唔完就熄機了,好在朋友借來的。
周兄,有機會聽下蔡琴第一隻BR LIVE,聽完之後可以你的最好聲的BR玥唔會係PRIVATE Corner的了。{:5_89:}