設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 史提芬周

[演唱會] 李克勤 香港小交響樂團 演奏廳2011 BD 個人小評

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日又再睇少少....
個畫面大部份時間都好似加左層紗咁....越睇越無癮,今次睇左十分鐘就熄機~~
論畫面呢隻 ...
史提芬周 發表於 2011-10-25 01:47

不過大昌嘰器材又無得同家中嘰配套相比(小弟屋企嘰全雞野, 可能ching嘰gear仲勁過大昌個d)

不過講呢隻碟我都覺唔係頂級製作,但係內容真係近年數一數二(小弟覺得)
    可能無完美啦, eason 隻duo製作真係唔差, 但把聲又拆成咁
    黑勤隻碟就無咁好, 但內容真係好正
    如果二選一我寧可選後姐....

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

今日又再睇少少....
個畫面大部份時間都好似加左層紗咁....越睇越無癮,今次睇左十分鐘就熄機~~
論畫面呢隻 ...

印象中, 個post d feedback, 讚畫面好既唔係好多人. 有d feedback只係話okay. 我當日都在場. 當日播0左幾cut, 都係台中夠光既情況下. 近鏡, wide shot都無咩太大問題. 老實講, 當日雖然有100" screen, 但距離有點遠. 畫面感覺只係比當日另外播既dvd好一點.

聲方面就真係無得講, 大昌器材出來效果真係好好多. 管弦樂, 人聲像真度真係好好多, 自己屋企套機雞, 真係出唔返個效果. (不過, 咁講, 大昌套機就算播dvd都好好聽).

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
michael + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

回覆: 李克勤 香港小交響樂團 演奏廳2011 BD 個人小評

師兄,如果同蔡琴比,蔡琴十分,咁呢隻幾多分?

發送自我的 GT-I9100 大板凳

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

同溫拿比較, 我個人覺得呢隻算收貨, 得閒拎出嚟聽吓都 OK.

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

當日我自己就參加了環球負責的試聽會,聲音同畫質的確係比我手上的好很多,雖然都聽到人聲定位好像偏了一點,但總不會好像手上的藍光音質那麼古怪,究竟聽映當日的是母版碟,其後壓碟時出了問題嗎???真的想不通。

但可以肯定的一點是,港產的電影已經越做越差,演唱會更什,由早年前劉華,蔡琴示範碟到今天,明顯看到畫面上,同音質上,是用了次一級的制作成本做出來的,唉。{:5_85:}

黃金玩家

今日又再睇少少....
論畫面呢隻 ...

師兄你好 我當日有在場睇 但真係唔係你地講得咁差 無論管樂同人聲部份都恰如其份 真係可以俾到8X分
隻bd 我未收到手 所以未能作出比較 但俾面派對呢樣指控我個人認為就真係有點過火少少了
我相信呢度的師兄既意見大部份都絕對係中肯既 並唔會存在利益輸送問題
正如你提出我地究竟睇左的乜野 係咪原裝母帶 呢點我都未能確認 要收到手上既碟先可以作出比較 因要星期三 四先可以到手
但我個人認為有時睇碟有幾樣因素存在
1 質素 (包括 內容 聲效 畫質)
2 家中音效及器材 (聲和畫)
3 心情同喜愛程度 (呢個係個人問題)

所以就以上三個選項黎比分我相信會比較公平一點  我自己就會喜觀看一套有內容既BD (就算畫質一般 聲效麻麻 例 重出既英雄本色) 好過睇一套袛有美麗外衣沒有內容既 BD
PS 我個人非克勤粉絲 也非呢隻碟既制作人員 以上袛是個人意見 如有得罪 請各位師兄多多包涵 不喜勿插

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
DANNY839 + 10 我很贊同
michael + 10 客觀分析。
raymond430 + 10 客觀分析

查看全部評分

高級玩家

究竟聽映當日的是母版碟,其後壓碟時出了問題嗎???真的想不通。
michael 發表於 2011-10-25 09:35

我覺得不可能是壓碟的問題,因為已經是交給奧地利生產。我們要了解流程,首先,要看看Wellfit剪出來的母片是以甚麼格式輸出,看到狗牙鋸齒就好肯定係是剪片時由50i轉60時沒有用De-interlace filter的問題,而矇就係除左個source外,有沒有做再壓縮。如果Wellfit交片並非使用Blu-ray compliant format,再做一次壓縮就一定會再差;但我都幾肯定Wellfit係製作業界的寄生蟲,因為由前期到後期都係唔掂。以前DVD年代有狗牙,去到BD年代一樣,完全無進步。不是我們不買正版碟,是業界製造的垃圾,還可以厚顏無恥地說"聲畫質素 無懈可擊"。至於聲方面,其實一路對藝能都無期望,因為香港的演唱會的音響系統一向都係垃圾,你有睇過藝能製作的演唱會便知一二。

當然,我亦明白Demo係可以做好多手腳o既!

禁止發言

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄你好 我當日有在場睇 但真係唔係你地講得咁差 無論管樂同人聲部份都恰如其份 真係可以俾到8X分
隻bd  ...
louis001 發表於 2011-10-25 11:53

好同意ching嘅客觀分析, 要欣賞內容還是影音發燒友追求聲畫質素真的各有所求,自己喜歡就是了!
己所不欲,勿施於人.

黃金玩家

咁我想問一問你...你當日聽唔聽到有定音鼓既聲音呢??
我一直都以為係我部機既問題....因為我只係見 ...
benson26 發表於 2011-10-25 12:56

呢樣我真係冇留意 唔好意思 因我當日都係聽埋 護花使者就要趕下場 或者等我隻碟到左手再聽下個效果 但我上星期去聽y記 個show 又真係聽唔到隻定音鼓隻聲呢樣係好肯定 但我唔敢肯定係部機setting問題 定係隻碟既質素問題 或者遲的我睇左隻碟再俾小小評語