設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[~ 原創影評 ~] 《那些年,我們一起追的女孩。》觀後感(有內容)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

個人覺得, 其實九把刀(柯景騰)都幾自私, 家下搞到其他人又有乜謂... ...
ykluk 發表於 2011-10-31 18:56

佢應該同晒d朋友講既, 否則沈小姐點會放成年假去大陸, 係咪...haha

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

《那些年,我們一起追的女孩。》觀後感(有內容)

我未睇!唔敢睇內容。唔知點解,我一聽首主題曲,我D眼淚係貢湧出黎!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我未睇!唔敢睇內容。唔知點解,我一聽首主題曲,我D眼淚係貢湧出黎!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用 ...
Ken704 發表於 2011-11-1 08:54

咁即係代表ken哥你肯定有好多"過去"啦~~!!! 快啲去睇啦!!!

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

《那些年,我們一起追的女孩。》觀後感(有內容)

咁即係代表ken哥你肯定有好多"過去"啦~~!!! 快啲去睇啦!!!

係戲院喊好醜呢!嗚嗚...

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

係戲院喊好醜呢!嗚嗚...

Ken704 發表於 2011-11-1 08:58

送你一首劉華既歌 - 《男人哭吧不是罪》!!!!

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

Ken哥好感性呀! 嗱嗱聲去睇啦! 唔怕! 戲院入面好多人陪你偷偷地抹眼淚, 包括麻甩佬!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實首歌己經講晒套戲既內容咁濟, 你有咁既情感可能你好啱睇呢類戲種....

快d入場睇la.

見習玩家

很喜歡那首主題曲

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實個人呢套戲係拍俾70後睇,因為投入感大好多,你要依家年青人"宿舍排隊打電話"係遙不可及之事

成套戲笑位計算之精確,選角(尤其係真係好佩服由1個28歲做17歲你都覺得好自然,以前的梁詠琪在"心動",宋慧喬在"我和我的女友"都唔及陳研希),絕對係上乘之作

我估任何一個男人都想有一次這樣的戀愛經歷

個人覺得比較敗筆的是加插了阿和同沈佳空拍左5個月拖果個安排(當然如果真有其事另計)

其實,與其說是"那些年,我們一起追的女孩",實際好幾個都係停留在"傾慕"而已,真正有交待追過的就只有名和同五把刀自己

我是刻意先睇戲後睇小說的,期待小說世界的故事

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都覺得係, 本身故仔已好好, 唔需呢D野
感覺只有台灣大男人感覺, 有如海角7號, 我真係代入唔到
只 ...
mtvbb 發表於 2011-10-31 16:29

裸露pat pat, 我覺得係一種年少輕狂既表現.

當然唔係必要. 但加0左, 肯定可以加0左d娛樂性, 多0左d迎合大多數人口味既商業原素.  同樣例子, 英文粗口同鄰居互罵; 勃起等等, 如果全都刪去, 套戲就平淡好多. 變成一套不節不扣既文藝片了.

老實講, 我睇時都唔知會有呢d鏡頭. 但一出畫面, 都笑0左出來. 感覺係露而不淫果隻. (不過, 可能呢個係男生既觀點. 反過來如果係女主角露pat pat就不得了... haha... )

站在商業角度, 相信裸露pat pat會吸引一班小妹妹fans入場.

其實未睇知道會有上堂打手槍一幕, 都諗套戲會唔會流於低俗. 但睇完起碼我自己無呢個感覺. 其實一套戲就好似一味甜品, 要單一甜味好易. 但要加入dd咸味而又仍然好食就唔易. 當然每人口味唔同. 唔一定接受到, 有d人依然只係喜歡食只有甜味既甜品.