設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[~ 原創影評 ~] 《那些年,我們一起追的女孩。》觀後感(有內容)

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

唔知果位女同學而家變成點呢?! ...
kalok6 發表於 2011-10-31 16:32

現實生活中嘅小學教師「沈佳儀」:

[YoutubeHD]qDPHt7wvVic[/YoutubeHD]

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kalok6 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

[quote]個感覺係好奇怪...其實見唔到佢,比個想像空間自己或者其實對件事係仲好! ...
[size=2][color=#999999]kalok6 發表於 2011-10-31 16:39[/color] [url=http://m.post76.com/discuss/redirect.php?goto=findpost&pid=1405036&ptid=90296][img]http://m.post76.com/discuss/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]
我覺得套戲最後講平衡宇宙正正令我有呢個感覺 (其實見唔到佢,比個想像空間自己或者其實對件事係仲好).

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 93# kenneth_obee

咁樣對大家都會美好d既....

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 87# ykluk

如果係我見番佢地....感慨就未必有啦.....
間中有消息"前度"結婚或生bb....佢地幸福我會覺得開心!!
感慨既.....只係當時發生既事....果種感覺, 果種心情!!!
依種心情或沖動, 差點忙記了....
唔怪得周星星d戲經常要搵初戀感覺

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我又唔覺台灣戲就係拍俾台灣人睇至會明, 佢個意思其實好簡單, 青春人人都有, 青春既輕狂人人不同, 我以前10歲左右都係全裸通屋走, 如果我有能力去拍呢類戲種既話, 我都唔覺得全裸有問題, 因為呢個係事實, 佢就係要表演出自己青春既一面係點樣, 只係睇既人明唔明白呢個戲種同意思.

海角七號入面好多對白用台語, 用台灣海景, 因為佢係一部台灣片, 但內裏意思好簡單, 夢想, 愛, 熱誠, 現實....., 夾夾埋埋就變成左一套戲, 唔駛諗得太複雜, 順住個故仔去睇就會了解到, 所以唔一定要台灣人至睇得明既.

而呢套戲係俾大家去感受同回憶嗰一份青春, 唔需要想太多, 唔需要去抽絲剝繭捉對錯, 總之對有過青春回憶既你應該都會感受到, 希望大家明白....

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ykluk + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我最近睇番當年追過和拍過拖女孩facebook D相,
一係就生晒仔, 一係就...

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

個感覺係好奇怪...其實見唔到佢,比個想像空間自己或者其實對件事係仲好! ...
kalok6 發表於 2011-10-31 16:39

kalok兄完全講中咗小弟心聲, 女神永遠都係自己想像中係最好既, 當事實放喺你面前, 所有幻想都會無晒, 女神不見了...

只有老闆長存!!!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  ykluk

如果係我見番佢地....感慨就未必有啦.....
間中有消息"前度"結婚或生bb....佢地幸福我 ...
RiceR9 發表於 2011-10-31 17:04

現實係, 唔能夠再一齊既女仔, 點都會希望佢會幸福, 真心既.
而內心既, 會有某啲人喺你心目中形成某一種特別既形象, 呢樣未必係實在咁一個女仔, 可能只係一種感覺, 或者係情感觸碰, 即係例如你細過成日同佢食車仔麵, 當你以為見到車仔麵都會感覺好好咁. 但係當比你"現實"咁見到佢真正既形象, 呢種情感投射可能會一下子無咗...
所以我以前會選擇唔見啲前度, 因為人好得意, 有啲感覺你會想去keep住, 不過真係都無法...

3萬

白鑽玩家

我又唔覺台灣戲就係拍俾台灣人睇至會明, 佢個意思其實好簡單, 青春人人都有, 青春既輕狂人人不同, 我以前10 ...
Hon 發表於 2011-10-31 17:14

小弟覺得既然比錢入場睇, 就盡量去投入套戲所表達既空間同世界, 如果太清醒太去邏輯去諗, 咁會好浪費啲睇戲錢. 所以我鍾意選擇睇戲既時候乜都唔諗去投入, 出嚟得到乜就係乜, 咁樣覺得好啲...
就好似十幾年前睇《午夜凶靈》, 小弟驚咗好耐好耐好耐(仲要嗰陣喺大學宿舍住), 啲friend笑咗我好多年, 話我做乜咁投入...

3萬

白鑽玩家

現實生活中嘅小學教師「沈佳儀」:
朗 發表於 2011-10-31 16:57

個人覺得, 其實九把刀(柯景騰)都幾自私, 家下搞到其他人又有乜謂...