設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 1080/24P

[外國] 地球停轉日

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 Hon 於 2008-12-15 10:42 發表

我反而覺得用另一個角度黎睇, 又係一套玩美國色彩既電影, 奇洛話要同各國元首傾計, 個副統就話同佢講, 雖然無明視同繼續講反呢個topic, 但都心裏有數啦, 同埋其他地方有個球但無奇洛呢種人跟個球一齊出現, 相信只係過下場既啫, 同埋美國嗰個球好似係最大個咁, 又係玩嗰d野, 諗番轉頭都幾反感...

個阿伯係佢地既人, 我相信佢只為收集情報而黎地球生活, 活到呢個年紀就明白到地球人唔只得一面, 仲有溫情既一面. 我諗佢唔係想講外星人, 而係想話大家都只係一種生物, 而地球亦只係一個planet, 奇洛就變為好似一個宇宙既控制者咁, 其中一個planet出問題既話就要去解決, 但好彩人類仲有另一面, 可以俾多一次機會我地...

我覺得套戲好在唔係cg, 人物或選角之類, 而係個意思好明確, 要大家去改變先可以成功, 毁滅只係一瞬間既事, 跟依家呢個情況都幾貼題~

大美國主義我接受到,即係日本仔卡通咁,全世界被怪物破壞晒,唯獨最尾才侵襲日本是同一道理;其實個阿伯被唔被逼要喺地球生活七十年才意識到地球人有溫情的一面都算,起碼比老貓的外星人被迫留喺地球咁耐算短,但都係嗰個疑問,佢從來冇同總部聯絡?這個唔提都算;舊版中Klaatu同Gort都可以講係未來警察,但見兩母子攪住喊又話我們人類會改變嗰幾句說話,奇洛就係咁轉軚轉得咁快?真係拍得住 "三國見龍卸甲" 內洪金寶出賣華仔;意思明確我同意一半,套片個名放喺新版度有啲夾硬嚟,佢地走咗個地球才停轉完全冇意思,反而覺得劇本要臨尾貼番主題才有這個情景出現...........如果各網友覺得新版都話好睇的話,強烈建議重看1951年版,看後你就會對新版睇法有所改觀!!!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 劉一舟 於 2008-12-15 11:10 發表

大美國主義我接受到,即係日本仔卡通咁,全世界被怪物破壞晒,唯獨最尾才侵襲日本是同一道理;其實個阿伯被唔被逼要喺地球生活七十年才意識到地球人有溫情的一面都算,起碼比老貓的外星人被迫留喺地球咁耐算短,但都係嗰個疑 ...

好想睇番舊版, 但買隻黑白戲bd版又好似唔知點咁, 心理關口未過到....

其實講講下, 套戲的確係幾散收收, 如果講奇洛咁快轉軚既話, 我諗只可以話佢分裂成為人之後所得到既感覺, 但其實都幾無謂既, 難度外星生物的確係咁? XD   

講到國家式主義片其實我都唔mind, 只要唔講到明就得, 正如你話齋日本仔特別多怪獸一樣, 至小我聽唔到佢話日本仔對付呢d野係好專業, 今次佢講埋出口, 雖然唔係大大聽講到明, 但意思上既解釋係咁我都頂唔順, 所以....:@

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 Hon 於 2008-12-15 14:27 發表

好想睇番舊版, 但買隻黑白戲bd版又好似唔知點咁, 心理關口未過到....

其實講講下, 套戲的確係幾散收收, 如果講奇洛咁快轉軚既話, 我諗只可以話佢分裂成為人之後所得到既感覺, 但其實都幾無謂既, 難度外星生物的確係咁? XD   

講到國家式主義片其實我都唔mind, 只要唔講到明就得, 正如你話齋日本仔特別多怪獸一樣, 至小我聽唔到佢話日本仔對付呢d野係好專業, 今次佢講埋出口, 雖然唔係大大聽講到明, 但意思上既解釋係咁我都頂唔順, 所以....

舊版雖然冇今天的特技,但喺差不多60年前可以拍到都算好嘢,某啲情節而家睇番確係幾老土,但起碼個故仔比較完整易明啲,星際樓上舖有中字大陸版DVD賣,平平地入嚟睇點都過到心理關口吧!!!:D

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 劉一舟 於 2008-12-15 15:17 發表

舊版雖然冇今天的特技,但喺差不多60年前可以拍到都算好嘢,某啲情節而家睇番確係幾老土,但起碼個故仔比較完整易明啲,星際樓上舖有中字大陸版DVD賣,平平地入嚟睇點都過到心理關口吧!!!:D ...

諗得過bor....:D

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

可能lee類科幻片, 大家都期望有個好震撼既結局, 有變形金剛既剌激!! 鐵達尼號既激情
不過lee類片睇多次, 可能d味道會出返黎, 因為再咀嚼過, 先會有更深既體會!!
我未睇過舊版, 但導演唔同, 時代唔同, 好多野自然唔一樣
其實lee套戲出黎既反應同當年強戰世界出黎既反應差不多, 但兩套都係咁有意思!!
強戰世界既舊版都係好易明, 不過史提芳將新版加左d深度, 感覺有d玄!! 導演檔大家睇過舊版, 已經明白內容, 所以新版拍得深奧d都唔緊要, 因為你已經大約知道講d咩, 咁套戲更加有戲味!! 講真套戲都未去到史提芳應有水準
而地球個導演我就唔知邊位啦, 或許佢功力未夠!!套戲唔叫太精彩, 但有所得著

黃金玩家

原帖由 1080/24P 於 2008-12-15 21:41 發表
可能lee類科幻片, 大家都期望有個好震撼既結局, 有變形金剛既剌激!! 鐵達尼號既激情
不過lee類片睇多次, 可能d味道會出返黎, 因為再咀嚼過, 先會有更深既體會!!
我未睇過舊版, 但導演唔同, 時代唔同, 好多野自然唔一樣
其實lee套戲出黎既反應同當年強戰世界出黎既反應差不多, 但兩套都係咁有意思!!
強戰世界既舊版都係好易明, 不過史提芳將新版加左d深度, 感覺有d玄!! 導演檔大家睇過舊版, 已經明白內容, 所以新版拍得深奧d都唔緊要, 因為你已經大約知道講d咩, 咁套戲更加有戲味!! 講真套戲都未去到史提芳應有水準
而地球個導演我就唔知邊位啦, 或許佢功力未夠!!套戲唔叫太精彩, 但有所得著

我完全同意導演唔同,時代唔同,出嚟嘅嘢自然唔一樣,我亦冇攞呢套片導演Scott Derrickson同史sir相比,我亦冇期望佢拍到可以媲美其他A級片大師的功架,但若果導演真的以為入場觀眾睇過舊版更加要擲蕉俾佢 (或者擲鞋都得),因為佢不但影衰舊版,而且連最基本的故事表達都做唔到已經好失望,莫講話番睇咀嚼,或者佢可能冇拍過大片,他之前嗰齣《恐怖靈訊》我都有睇過,係唔錯的作品!!!

黃金玩家

小心警告!!!

千勣又學華娛咁玩嘢,喺1月8日會推出一齣名叫《地球停轉之日》的DVD,但千祈唔好以為係奇洛嗰齣,呢齣只係08年的直出影碟《The Day The Earth Stopped》而已!!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

咁呢套個中文名真係可以翻譯做 " 地球停轉左個日 " 啦.

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

小心警告!!!

千勣又學華娛咁玩嘢,喺1月8日會推出一齣名叫《地球停轉之日》的DVD,但千祈唔好以為係奇洛嗰齣,呢齣只係08年的直出影碟《The Day The Earth Stopped》而已!!! ...
劉一舟 發表於 2009-1-1 01:17 AM

明玩野~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實封面個"之"字可以再細d

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x