設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 1080/24P

[外國] 地球停轉日

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

尋晚睇完只覺有d悶, 但好有意思, cg我唔覺普通, 反而俾你做得好勁又如何, d人變左睇cg而唔係睇套戲既思仲死....

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 Terence 於 2008-12-14 18:20 發表

睇戲唔睇故仔你即係想我睇乜呢?28905
應該只睇佢畫面定只聽佢音效呢?28906 28907
再唔係合埋雙眼休息訓覺養神乎?28908 28909 28910

我睇完正想小個導演!28911 28912
佢係咪想提早退休呢?28913 28914 28915
28904 ...

咁一套戲除左故仔.重有風景.特技.演技.囝囝.囡囡.;P
其實個故仔大家覺得有咩問題呢?因為唔夠科學?

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇左,d特技幾好,故事性唔差,但都有d悶場

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 LAWSON 於 2008-12-14 21:48 發表 咁一套戲除左故仔.重有風景.特技.演技.囝囝.囡囡.;P 其實個故仔大家覺得有咩問題呢?因為唔夠科學?

個故仔問題在於好含糊,我睇過舊版就知個故仔內容啫,我朋友冇睇過就問咗我好多問題,例如佢話唔知奇洛嚟美國的目的想點,開頭嚟嘅目的應該係想同各國領袖傾談甚麼,但就冇講詳情,後來佢對女主角有提到佢來毀滅人類但又冇講點解,係咪真係以為觀眾真的明解外星人嚟炸地球就係因為我們而家對地球作出的破壞行為呢?再者,佢去咗麥當勞同潛伏七十年的同類講人類究竟喺點?唔通真係阿伯講咗幾句壞話就去開動毀滅程序?阿伯逗留咁耐唔通冇同同類聯絡過地球人係點樣的生物?唔好同我講地球七十年等於外星幾日呀......今次毀滅地球行動,唔通得奇洛一人行事?其他國家冇類似奇洛的外星人作出相同行動?最離譜係個結局,奇洛就咁攪一攪就完咗,會唔會真係有啲兒戲呢?又唔好同我講講故唔好駁故咁樣嘅解釋呀.........Smilies025

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 劉一舟 於 2008-12-14 22:05 發表

個故仔問題在於好含糊,我睇過舊版就知個故仔內容啫,我朋友冇睇過就問咗我好多問題,例如佢話唔知奇洛嚟美國的目的想點,開頭嚟嘅目的應該係想同各國領袖傾談甚麼,但就冇講詳情,後來佢對女主角有提到佢來毀滅人類但又冇講點 ...

劉兄,其實我同車仔講緊the happening,轉左個channel真係好唔好意思.Smilies014

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 LAWSON 於 2008-12-14 22:18 發表

劉兄,其實我同車仔講緊the happening,轉左個channel真係好唔好意思.Smilies014

唔緊要,轉channel又得啫......."破天慌" 個故仔其實冇乜大問題,大自然報復個concept幾好,只是個結局又係有啲自圓其說,最後冇啦啦冇事,雖然話後尾又繼續落去,但感覺上套片有頭威冇尾陣,衰在男女主角冇乜交流,反而配角嗰啲演出仲好睇!!!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

我詁套戲三大元素最大 " 話題 " " 問題 " 同 " 致命傷 " 應該係 奇洛 D 演技啦:lol :L

黃金玩家

原帖由 victor_wong 於 2008-12-15 00:15 發表
我詁套戲三大元素最大 " 話題 " " 問題 " 同 " 致命傷 " 應該係 奇洛 D 演技啦:lol :L

我喺戲院睇嗰時見奇洛個造型仲似佢95年嗰套 "非常任務" 添呀!!!;P

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 劉一舟 於 2008-12-15 00:02 發表

唔緊要,轉channel又得啫......."破天慌" 個故仔其實冇乜大問題,大自然報復個concept幾好,只是個結局又係有啲自圓其說,最後冇啦啦冇事,雖然話後尾又繼續落去,但感覺上套片有頭威冇尾陣,衰在男女主角冇乜交流,反而配角嗰啲 ...

臨尾佢講緊係大自然只係作初步既提示,而且唔係通知一個地方.咁o岩佢地係第一個地方.套片只係呢件事發生幾日既描述.其實真係佢講乜都得.男女主角感情瓜葛到最後都攪清楚,都算ok既,佢地中段鬥氣果到都幾好笑丫.臨尾以為死梗先開始拎個心出尼呢part我都接受到.所以我覺得好睇,個尾其實同war of the world一樣,唔係靠自己去平息件事,同樣地大家都唔多喜歡.
我就兩套都喜歡;P

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 劉一舟 於 2008-12-14 22:05 發表

個故仔問題在於好含糊,我睇過舊版就知個故仔內容啫,我朋友冇睇過就問咗我好多問題,例如佢話唔知奇洛嚟美國的目的想點,開頭嚟嘅目的應該係想同各國領袖傾談甚麼,但就冇講詳情,後來佢對女主角有提到佢來毀滅人類但又冇講點 ...

我反而覺得用另一個角度黎睇, 又係一套玩美國色彩既電影, 奇洛話要同各國元首傾計, 個副統就話同佢講, 雖然無明視同繼續講反呢個topic, 但都心裏有數啦, 同埋其他地方有個球但無奇洛呢種人跟個球一齊出現, 相信只係過下場既啫, 同埋美國嗰個球好似係最大個咁, 又係玩嗰d野, 諗番轉頭都幾反感...

個阿伯係佢地既人, 我相信佢只為收集情報而黎地球生活, 活到呢個年紀就明白到地球人唔只得一面, 仲有溫情既一面. 我諗佢唔係想講外星人, 而係想話大家都只係一種生物, 而地球亦只係一個planet, 奇洛就變為好似一個宇宙既控制者咁, 其中一個planet出問題既話就要去解決, 但好彩人類仲有另一面, 可以俾多一次機會我地...

我覺得套戲好在唔係cg, 人物或選角之類, 而係個意思好明確, 要大家去改變先可以成功, 毁滅只係一瞬間既事, 跟依家呢個情況都幾貼題~